Upload jouw foto's
Workshop wildlifefotografie met de Panasonic DC-G9 © Richard Brenkman - foto 1

18 december 2018, 10:47

Op 4 oktober jongstleden kregen zes lezers van Zoom.nl de unieke kans om de nieuwe Panasonic Lumix DC-G9 te mogen testen. Geheel in stijl vond dit plaats op Landgoed Hoenderdaell te Anna Paulowna. Op dierendag hebben de Zoomers zich volledig kunnen uitleven tijdens een workshop wildlifefotografie onder begeleiding van mede-Zoomer en wildlifefotografe Gladys Klip.

Panasonic Lumix DC-G9 getest door Richard Brenkman

Op 4 oktober was het zover. Als één van de gelukkige was ik ingeloot om de nieuwe Panasonic Lumix G9 te testen tijdens een workshop wildlifefotografie in Landgoed Hoenderdaell te Anna Paulowna.

Landgoed Hoenderdael is gelegen in de Anna Paulownapolder in Noord-Holland en herbergt naast de dierentuin ook o.a. Stichting Leeuw die zich bezig houdt met de opvang van katachtige roofdieren. Een prima locatie dus om een camera en lenzen te testen.

Na aankomst en onder het genot van een kop koffie kregen wij een korte introductie door Panasonic en van wildlife fotograaf Gladys Klip kregen wij al enige tips voor wat betreft compositie. Daarna kregen ik en mijn mede fotografen de G9 uitgereikt en gingen wij met zijn allen op pad om de G9 te testen.

Wanneer je een camera mag testen in het hogere segment verwacht je een camera die licht is, snel werkt, gebruiksvriendelijk is en zeer scherpe foto's oplevert. Die verwachtingen maakt de G9 meer dan waar.

Wat direct opvalt als je de camera in je hand houd is het een licht gewicht camera. De camera ligt wat vormgeving betreft erg prettig in de hand, wat ik persoonlijk zeer belangrijk vind als je veel met je camera bezig bent. De knoppen op de camera zijn makkelijk te bedienen. Opvallend is wel een mini joystick waarmee je het scherpstelpunt kunt bepalen. Dit is ook mogelijk met het snel reagerende touchscreen. Het is maar net waar jezelf de voorkeur aan geeft. Het menu is verder overzichtelijk en makkelijk benaderbaar.

Voor degene die snel willen kunnen schakelen tussen enkel shot en burst-modus heeft Panasonic een handigheid bedacht. In plaats van door een menu te moeten navigeren kun je dit direct instellen via een schuifje die vlak onder de modus-knop zit. Ik zelf had dit nog nooit gezien maar vind dit wel bijzonder handig. Wanneer je bijvoorbeeld naar een dierentuin gaat en dus te maken krijg met zowel snel- als langzaam bewegende dieren is het handig om niet elke keer weer door een menu te moeten navigeren om enkel shot of burst-modus te selecteren.

Wat ik minder vind, is de gevoeligheid van de scherpstel/ontspanknop. De knop is zodanig gevoelig dat je, voordat je het weet, hebt afgedrukt in plaats van scherpgesteld. Gelukkig had ik snel door hoe daar mee om te gaan maar ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die daar meer moeite mee zullen hebben. Je wordt daardoor bijna genoodzaakt Back Button Focus in te schakelen.


Leica 50-200 Vario-Elmarit F2.8-4 ASP
De Leica 50-200 Vario-Elmarit F2.8-4 ASPH was de eerste lens die ik mocht testen. Een lens die zeer snel scherpstelt over het gehele bereik maar wel af en toe moeite had om de focus te zoeken. Van een lens van die prijsklasse mag je dat eigenlijk niet verwachten.

Bovenstaand probleem is opgelost door Panasonic. Ze hebben namelijk een firmware uitgebracht welke dit probleem weer oplost!

Wellicht dat een firm update de oplossing biedt. De AF is geweldig en tezamen met het AF-systeem dat ook nog in de G9 zelf zit, krijg je geweldig scherpe foto's. Zowel de scherpstelring als de zoomring vind ik soepel draaien en de grip daarop is goed. De lens is licht en gemonteerd op de G9 heb je een combinatie waar je gerust een dag het veld ik kan zonder rug of nekklachten te krijgen.


Lumix GX Vario 35-100 mm F2.8 II ASPH
Voor deze lens kan ik maar één ding zeggen: wat een genot om mee te werken! Nergens laat deze lens steken vallen. Ook deze lens is licht in gewicht en dus bijzonder prettig om mee te werken. Een absolute toplens die gezien de prijs, maar dat geld voor de camera als alle geteste lenzen, slechts weggelegd is voor de professional en de amateur met een aanzienlijk budget.


Leica DG Vario-Elmar 100-400mm
Na de lunch heb ik de Leica DG Vario-Elmar 100-400mm mogen testen. Deze was door Panasonic extra meegenomen want die stond niet op de lijst van de te testen lenzen. Mocht je het geld daarvoor hebben dan is deze lens zeker geen weggegooid geld. Met een geweldige beeldstabilisatie en supersnelle autofocus kan je bijna geen onscherpe foto's meer maken. De lens is verder degelijk gebouwd, kan tegen een spatje regen en is voor een 100-400mm bijzonder licht te noemen.


Conclusie
De Lumix DC-G9 is licht in gewicht, veelzijdig in gebruik en makkelijk te bedienen en dus uitermate geschikt voor natuur- en wildlifefotografie zoals ik hem getest heb. Maar ook voor andere fotografiegebieden is deze krachtpatser zeker in te zetten. De conclusie mag dan ook zijn dat de Lumix G9 een complete allrounder is die bij veel fotografen het hart sneller zal laten kloppen. Als dit de standaard in systeemcamera's wordt dan zijn de grote namen als Canon en Nikon gewaarschuwd. Want de G9 zal zeker zijn plaats in de markt gaan vinden. Gezien de prijsstelling van deze topcamera is deze meer weggelegd voor de professional en de enthousiaste fotograaf met een wat groter budget.

Over de fotograaf


Richard Brenkman (49) werkt als negen jaar als adminisitratief medewerker. Naast zijn werk gaat hij graag fotograferen, dit doet hij sinds 2016. Zijn voorkeur gaat uit naar landschap- en wildlifefotografie. Hij trekt dan ook vaak de natuur in om te gaan fotograferen. Fotografie is weer hem een ontspannen hobby, waar hij rustig van wordt.

Wil je meer foto's zien van Richard? Bezoek dan zijn profiel op Zoom.nl

Meer weten over de Panasonic DC-G9? Bezoek dan de partnerpagina op Zoom.nl

« vorige 1 2 3 4 5 6 7 volgende »

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Limbo210366 op 30 december 2018 om 17:03

Ik kan het alleen maar beamen. Heb de combi DC-G9 + 100-400 sinds Feb2018 en ben er maar wat blij mee.

Ook ideaal om vlinders, libellen etc. mee vast te leggen. Doe bijna alles uit de hand ivm. de DUAL IS in body en lens.

Grt. Jurgen.

MavaRi op 18 december 2018 om 11:47

Mooie recensies met prachtige foto's. Die van de ooievaar is waanzinnig mooi!

ali op 18 december 2018 om 14:28

waar zie je die ooievaar dan??

MavaRi op 18 december 2018 om 15:35

Dit artikel is in tabbladen opgedeeld (zie tabblad 3). De reacties zijn echter op ieder tabblad te zien.

ali op 18 december 2018 om 15:36

o, ok, bedankt.