Upload jouw foto's
Workshop wildlifefotografie met de Panasonic DC-G9 © Richard Brenkman - foto 1

18 december 2018, 10:47

Op 4 oktober jongstleden kregen zes lezers van Zoom.nl de unieke kans om de nieuwe Panasonic Lumix DC-G9 te mogen testen. Geheel in stijl vond dit plaats op Landgoed Hoenderdaell te Anna Paulowna. Op dierendag hebben de Zoomers zich volledig kunnen uitleven tijdens een workshop wildlifefotografie onder begeleiding van mede-Zoomer en wildlifefotografe Gladys Klip.

Panasonic Lumix G9 getest door Willy Backhaus

Op 4 oktober togen we naar landgoed Hoenderdaell, een kleinschalig dierenpark in Anna Paulowna (Noord-Holland). Hier vind je een aantal dieren in een vrij natuurlijke omgeving. De lorituin was heel bijzonder, en ook het gedeelte van stichting leeuw is erg leuk. Hier leren ze de grote katten jagen en eventueel als het kan voor te bereiden op de terugkeer naar de natuur.

Na een kop koffie kregen we van Panasonic een korte introductie over de camera en de objectieven. Die dag konden wen een aantal lenzen uitproberen. Ik had de standaard zoomlens 12-60 mmF2.8-F4.0, de 35-100 mm F2.8, de 50-200 mm F2.8-F4.0 en de vaste 200 mm F2.8 lens.


Aan de slag
De camera is vrij groot voor een systeemcamera qua formaat, maar niet hinderlijk. Het gewicht was ook prima en de camera lag goed in de hand, dankzij de goede grip. Volgens Panasonic is de DC-G9 een snelle en veelzijdige camera. Ik moet zeggen dat de camera best wel goed in elkaar zit. Je kunt de camera gemakkelijk instellen met de keuze knoppen bovenop en ook achterop. Het enige waar ik wel aan moest wennen was de plek van het voorste stelwiel. Ik heb zelf liever de draaiknop bovenop, daardoor moest ik deze knop iedere keer zoeken vanwege het instellen van de diafragma.

Wat mij zeer positief verrast heeft, is de duidelijke en heldere viewfinder en het touchscreen display. Het keuze menu had ik achterop het display staan en door de ISO, sluitertijd of diafragma aan te raken kon je dit gelijk instellen. Je kon ook heel duidelijk het juiste bereik van bv. de sluitertijd zien. De instellingen die niet goed waren, werden in het rood weergegeven, handig!

Hierdoor kan je alle belangrijke basic instellingen snel en duidelijk aanpassen. Dit is zeer goed gedaan, je kunt trouwens ook een persoonlijk menu maken! De camera is ook snel, niet alleen met het maken van foto's maar ook met opstarten. Als je de camera op repeteer instelt (snel) dan is het net een mitrailleur. Je kunt ook 6k Photo instellen. De camera maakt dan een serie van foto's, daarna kun je jouw beste foto eruit kiezen. De camera heeft veel instellingen, een 2 tal hoge resolutie instellingen, focustacking en ga zo maar door. Zeer veelzijdig.Panasonic DC-G9 f2.5, ISO 1600, 1/250, 200 mm


Lenzen
Deze dag heb ik twee standaard lenzen getest en twee pro lenzen namelijk de 35-100 mm F2.8 en de lens met vast brandpunt, 200 mm F2.8. De eerste 2 zijn fijne lenzen om mee te werken niet zwaar en onder normale lichtomstandigheden goed te gebruiken. De andere 2 lenzen zijn natuurlijk veel beter. De 200mm was heel zwaar maar lag toch goed in balans met de camera. De 35-100 mm lens vond ik persoonlijk de fijnste lens. Lekker lichtgevoelig en niet zwaar en toch een redelijk bereik.

In de dierentuin heb je niet altijd de ideale omstandigheden, denk aan glas, kooien en licht omstandigheden. Ondanks dat kon ik buiten met de standaardlenzen goed overweg zonder dat de ISO hoger moest zetten. Met de andere 2 lenzen kon je natuurlijk veel verder gaan. Ook is de stabilisatie van de camera goed te gebruiken, mede door de combinatie met de stabilisatie in de lens. Door het vrijkantelbare scherm achterop is geen enkele positie moeilijk. Je kan onder alle omstandigheden goed fotograferen. Dat is het prettige van systeemcamera's. Deze zijn een stuk handelbaarder.

De lori's (gekleurde papegaaien) waren hierdoor goed en gemakkelijk te fotograferen. Ook kan je met de juiste instellingen makkelijk door de kooien heen fotograferen. Alleen is dan de 200mm lens (400mm 35mm equivalent) wel aan de zware kant. De 35-100 mm lens was dan wel duidelijk in het voordeel. M.i. is de beste combinatie voor de camera de 35-100 mm lens.

De foto's zijn over het algemeen goed van kwaliteit, alleen valt het mij op dat als je de ISO omhoog gooit dat er een ruis ontstaat (kleurruis). Ik had de camera op ISO 1600 staan.Panasonic DC-G9 f4.0, ISO 1600, 1/60, 200 mm


Panasonic DC-G9 f4.0, ISO 1600, 1/800, 200 mm


Conclusie
De Lumix DC-G9 is een fijne en gebruiksvriendelijke camera om mee te werken. De menu's zijn doordacht en intuïtief. In combinatie met de 35-100 mm is dit een fijne camera. Maar de kwaliteit van de foto's vind ik wel minder. De lenzen zijn wel goed, maar deze heb ik niet kunnen testen met mijn huidige camera. Ik ben wel bekend met de kwaliteit van de Panasonic lenzen.

Over de fotograaf
Willy Backhaus is naast zijn reguliere baan werkzaam als professioneel fotograaf. Hij is gespecialiseerd in architectuurfotografie, zowel binnen als buiten en productfotografie. In zijn vrije tijd fotografeert hij graag landschappen en portretten.

Wil je meer foto's zien van Willy? Bezoek dan zijn profiel op Zoom.nl

Meer weten over de Panasonic DC-G9? Bezoek dan de partnerpagina op Zoom.nl

« vorige 1 2 3 4 5 6 7 volgende »

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Limbo210366 op 30 december 2018 om 17:03

Ik kan het alleen maar beamen. Heb de combi DC-G9 + 100-400 sinds Feb2018 en ben er maar wat blij mee.

Ook ideaal om vlinders, libellen etc. mee vast te leggen. Doe bijna alles uit de hand ivm. de DUAL IS in body en lens.

Grt. Jurgen.

MavaRi op 18 december 2018 om 11:47

Mooie recensies met prachtige foto's. Die van de ooievaar is waanzinnig mooi!

ali op 18 december 2018 om 14:28

waar zie je die ooievaar dan??

MavaRi op 18 december 2018 om 15:35

Dit artikel is in tabbladen opgedeeld (zie tabblad 3). De reacties zijn echter op ieder tabblad te zien.

ali op 18 december 2018 om 15:36

o, ok, bedankt.