Upload jouw foto's
Huisdieren fotograferen met je smartphone © Heidi van Paassen

12 maart 2019, 10:44

Vier Zoomers volgden onlangs een workshop huisdierenfotografie. Zij gingen hierbij aan de slag met de ASUS Zenfone 5, onder leiding van professioneel smartphonefotografe Janou Zoet. Aan modellen hadden we geen tekort, want hiervoor konden we terecht bij het dierentehuis in Zandvoort met heel veel lieve honden, katten en konijnen.

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Alle vier de deelnemers, Sanne, Kaat, Heidi en Mariëtte, fotograferen normaal vooral met hun spiegelreflexcamera. Maar die hebben ze natuurlijk niet altijd bij zich omdat die groot en zwaar is. In de praktijk merken zij dat ze toch ook steeds vaker foto's maken met hun smartphone. Daarom waren zij nieuwgierig om van Janou te leren hoe je het uiterste uit je smartphonecamera kunt halen, om toch alle bijzondere momenten zo mooi mogelijk vast te kunnen leggen.

Foto: Kaat Nobelen


Het leuke aan fotograferen met je smartphone is dat het je met allerlei vormen van fotografie in aanraking brengt. In het dagelijks leven kom je tenslotte in allerlei verschillende situaties waarbij je vaak toch even je telefoon pakt om een foto te maken. Ook als het gaat om foto's van je huisdier of die van een ander pak je niet altijd meteen je grote camera.

De vier deelnemers hadden voor deze workshop allemaal een ASUS Zenfone 5 meegekregen om mee te fotograferen. Het leuke daarvan is dat deze 16 verschillende scenes kan herkennen, waaronder honden en katten. De instellingen worden dan automatisch op het onderwerp afgestemd. Zo neemt de telefoon een korte sluitertijd als deze een hond of een kat herkent, omdat die vaak snel bewegen.


Foto: Heidi van Paassen

Tips bij het fotograferen van dieren

Janou gaf de deelnemers een aantal handige tips voor zij aan de slag gingen met het fotograferen van de dieren:

- Speel met jouw perspectief. Probeer op ooghoogte van het dier te fotograferen, of zelfs daaronder.

- Gebruik de burst-functie. De telefoon maakt de foto's dan heel snel achter elkaar, waarna je de beste eruit kunt kiezen. Dit is handig omdat dieren zelden stilzitten en je anders vaak net te laat bent.

- Heb geduld. Kijk rustig wat een dier doet en wacht op het juiste moment. Wanneer je een dier niet teveel probeert te sturen, krijg je vaak de mooiste foto's.

- Let ook op de achtergrond. Voor een drukke achtergrond valt een dier snel weg en het leidt snel af. Kies liever voor een rustige achtergrond.

- Laat geen staart half uit beeld vallen.

- Speel met het licht. Gebruik bijvoorbeeld een raam of de weerkaatsing van een lichte muur om de mooiste lichtval en sprankeling in de ogen te krijgen.

- Achteraf kun je eventueel voor een mooi filter kiezen in de nabewerking. Zwart-wit doet het bijvoorbeeld vaak erg goed bij dieren.


Foto: Sanne Duineveld


Aan de slag
Omdat het net een beetje was gaan regenen, begonnen we binnen met fotograferen bij de katten. Die zaten in verschillende ruime verblijven, vol knusse slaapplekken en klimmogelijkheden. Daardoor was het soms wel even zoeken waar de katten verstopt zaten. Daarna was het rustig aftasten of de katten zich wilden laten fotograferen. Het was een uitdaging, want de een kroop schuw weg en de ander was zo enthousiast dat die te dichtbij kwam om te kunnen fotograferen. Maar met wat geduld werden er toch mooie foto's gemaakt.

Fotograferen op de automatische stand is gemakkelijk en snel, en met deze telefoon ook erg goed. Maar de deelnemers ontdekten ook de pro-modus van de camera waarmee je bijvoorbeeld de sluitertijd en ISO zelf kunt instellen. Daarmee heb je dus weer extra mogelijkheden en controle over wat je doet. Je kunt dan zelfs in RAW fotograferen om nog meer vrijheid te hebben in de nabewerking.

De pro-modus bleek bij het fotograferen van de dieren niet bij iedereen geliefd, omdat je daarbij snel moet zijn en niet altijd de tijd hebt om de instellingen aan te passen. Het is dan juist handig als de telefoon dat zelf voor je doet. Bovendien kun je in de automatische stand kiezen voor 'superresolutie'. Als je bijvoorbeeld een boek wilt maken van je vakantiefoto's is dat wel heel handig omdat de resolutie anders vaak te laag is. Nadeel is wel dat de bestandsgrootte een stuk groter is waardoor het veel opslagruimte kost op je telefoon.

Tijdens het fotograferen van de katten in het binnenverblijf viel de deelnemers iets geks op. Bij sommige instellingen begon het beeld te flikkeren, wat je terug zag op de foto in de vorm van groene en paarse strepen. Eerst dachten de deelnemers dat dit door de telefoon kwam, maar al gauw kwamen we tot de conclusie dat dit werd veroorzaakt door de tl-verlichting die in de kattenverblijven hangt.


Foto: Mariëtte Plat


Toen het opgehouden was met regenen, gingen we naar buiten om de honden te fotograferen. Er werden twee lieve honden op aparte speelveldjes gezet voor ons, waar de deelnemers in tweetallen aan de gang gingen. De een was met de hond bezig, zodat de ander foto's kon maken. Ook hier was het vaak lastig dat de honden te dichtbij kwamen om te knuffelen. Maar het viel ook op dat de telefoon in het buitenlicht erg mooie resultaten opleverde. Zeker als je de sluitertijd kort wilt houden voor het fotograferen van bewegende dieren is het erg aan te raden om buiten te fotograferen voor het mooiste resultaat.

De deelnemers in actie! - Foto: Janou Zoet met de groothoekcamera van de ASUS Zenfone 5.Tips voor smartphonefotografie in het algemeen

Janou gaf ook nog een aantal handige algemene tips mee, voor het fotograferen met je smartphone:

- Zet je raster aan zodat je in de gaten kunt houden of de lijnen in je foto recht lopen (denk aan horizon of gebouwen).

- Tik op het scherm om te focussen. Je ziet op de Zenfone dan bovendien een zonnetje verschijnen die je omhoog of omlaag kunt schuiven om snel en gemakkelijk de belichting aan te kunnen passen.

- Check de lens. Even schoonmaken levert je direct scherpere en heldere foto's op.

- Zoom niet in, omdat je dan vaak te weinig pixels overhoudt. Dat levert al snel korrelige beelden op.

- Gebruik ook eens de volumeknoppen om een foto te maken. Dit kan in sommige situaties erg handig zijn.

- Probeer eens de HDR-functie. Er worden dan 3 foto's heel snel achter elkaar gemaakt die de telefoon direct tot een beeld samenvoegt voor meer detail.

- Voor landschappen raadde Janou de ultra-wide functie aan van de camera. Maar voor huisdierenfotografie is die weer niet zo geschikt omdat je dan veel vertekening krijgt.

- Een extra handige functie van de Zenfone is Photo Learning. Dan maakt de telefoon twee foto's i.p.v. een, met verschillende instellingen. Daar kies je zelf de beste van, en die informatie gebruikt de telefoon om de instelling steeds beter op jouw wensen af te stemmen.

- Tot slot noemde Janou nog een paar handige apps voor fotobewerking op je telefoon. Zo is de app Touch/Retouch handig voor het verwijderen van storende elementen in je foto, zoals een hondenriem. En Snapseed is een uitgebreide fotobewerkingsapp die werkt met lagen, en een beetje vergelijkbaar is met Photoshop voor de smartphone.

Met veel dank aan Dierentehuis Kennemerland voor hun medewerking en voor het goede werk dat zij doen voor de dieren. Zou je thuis ook graag een hond, kat of konijn willen? Overweeg dan eens een kijkje te nemen in de dierenopvang bij jou in de buurt. Er zijn daar zoveel lieve dieren die een nieuw thuis verdienen!

Kaat in het konijnenhok. Foto door Janou Zoet met de ASUS Zenfone 5 op een selfie stick.

Foto: Janou Zoet

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ASUS Zenfone.

« vorige 1 2 3 4 5 volgende »