Upload jouw foto's
Filmen met je spiegelreflexcamera © istock gekocht

17 juni 2019, 11:32

Met de kennis die je hebt van fotografie komt ook de overstap naar film binnen bereik. Alle spiegelreflexcamera's die de laatste jaren zijn uitgekomen, hebben een filmfunctie met alle basisfunctionaliteiten. Dankzij de grote sensor van een spiegelreflex kun je spelen met de scherptediepte van je beeld, wat resulteert in een cinematografische look. Wél nemen de videobeelden veel opslagruimte in beslag. Maar daar valt met een snelle losse SSD een mouw aan te passen!


Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Vijf Zoomers waren uitgenodigd om een masterclass videobewerking te volgen en de Samsung Portable SSD X5 thuis verder te testen. We wilden jullie deze masterclass niet onthouden en zetten alle tips en tricks voor je op een rij! Videograaf Milan Rijnders deelt zijn videografietips, zodat je als fotograaf binnenkort ook aan de slag kunt met je eerste video's. Omdat film eigenlijk afstamt van fotografie, zijn er veel overeenkomsten. Maar waar moet je nou precies op letten?

1 Sluitertijd

De sluitertijd hangt samen met de framerate van je camera (het aantal beelden per seconde dat de camera opneemt). De standaard bij cinema is 24 beelden per seconde. Bij deze instelling past een sluitertijd van 1/50 seconde. Wil je op 60 fps (frames per seconde) filmen, dan stel je een sluitertijd in van 1/120 of afgerond 1/125 seconde. Deze instellingen gebruik je voor een vloeiende weergave van jouw beeld. De vuistregel is de framerate verdubbelen voor de juiste sluitertijd.

2 Witbalans

Aangezien je niet in raw kunt filmen, is het belangrijk dat je witbalans goed is ingesteld. Anders is het heel moeilijk om het beeld mooi te bewerken.

3 Iso-waarde

Stel de iso-waarde van je camera handmatig in. Let op dat je die iso-waarde zo laag mogelijk probeert te houden met het oog op de ruis. Hierbij geldt hetzelfde voor video als voor fotografie: hoe lager de iso-waarde, hoe minder ruis in je beeld.

4 PAL of NTSC

In Nederland en Europa gebruiken wij PAL (Phase Alternating Line) en in Amerika NTSC (National Television Standards Committee). Dit heeft onder andere te maken met het feit dat een Amerikaans apparaat op een voeding van 60 Hz werkt en een Europees apparaat op 50 Hz. Ook gebruiken ze in Amerika een andere framerate, namelijk 30 fps, tegenover meestal 24 fps in Europa. Gebruik dus altijd een PAL-instelling.

5 Resolutie

Stel je camera in op Full HD, oftewel 1920x1080 pixels. Dit is de minimale standaard tegenwoordig, al kunnen veel camera's ook in 4K/UHD filmen (3840x2160). Dit is uiteraard nog beter.

6 Sequentie

Denk aan de sequentie van je video. Hoe bouw je een verhaal op? Voordat je begint met filmen, is het handig om alvast een idee te hebben wat voor shots je wilt gaan maken. Denk bijvoorbeeld aan de compositie van het onderwerp. Stel je filmt iemand lopend op straat. Zoek dan zoveel mogelijk hoeken, van close-up tot totaalshots. Dit geeft je de mogelijkheid om veel te variëren tijdens het monteren van je sequentie.

Totaalshot Beeld: Milan Rijnders


Mediumshot Beeld: Milan Rijnders


Extreme close-up shot Beeld: Milan Rijnders

Do's en don'ts

Do's
Denk aan je geluidsopnames. Net zo belangrijk als het videobeeld is het geluid (audio). Maak gebruik van een externe microfoon wanneer je bijvoorbeeld interviews wilt opnemen. Een veelgebruikte optie is een microfoon die je in de flitsschoen ('hotshoe') van je camera kunt plaatsen ('shotgunmic'), of wellicht een draadloze zenderset. De ingebouwde microfoon van de meeste camera's, ook professionele modellen, is niet van al te goede kwaliteit. Je kunt er ook voor kiezen de audio extern op te nemen met een recorder. In dat geval moet de audio wel gesynchroniseerd worden met de video met behulp van editing-software.

Speel met het aantal frames per seconde. De meeste spiegelreflexcamera's (dslr's) kunnen op 60/50 fps filmen. Hierdoor kun je je beelden vloeiender (2x) vertragen. Sommige camera's kunnen met nog meer beelden per seconde filmen, wat kan resulteren in mooie, dramatische slowmotionbeelden. Probeer veel uit en speel met camerabewegingen, zoals focus-pulls, follow-shots, panning of tilting.

Don'ts
Over het algemeen raadt Milan af om met een spiegelreflexcamera tijdens de opname te zoomen. Waarom? Het is vrijwel onmogelijk om gelijkmatig te zoomen met een zoomlens voor een dslr-camera. Het resultaat ziet er dan al snel slordig en schokkerig uit.

Editing

Voordat je begint aan de editing van je video, is het eerst zaak dat je je beelden inlaadt en opslaat op een externe harde schijf die snel communiceert met jouw laptop of pc. Als je de ingebouwde harde schijf gebruikt, zit die namelijk zó vol met al die enorme videobestanden. Tegenwoordig hebben zogenaamde Solid State Drives (ssd's) zeer hoge schrijfsnelheden, die ideaal zijn voor het werken met grote videobestanden. Neem bijvoorbeeld de Samsung Portable SSD X5, die met zijn 2000 MB/s zelfs snel genoeg is om vlot met 4K-bestanden te kunnen werken. Het is fijn om je beelden op een portable schijf te hebben, zodat je op meerdere plekken snel aan de slag kunt. Zorg ervoor dat je weet waar al je bestanden opgeslagen staan en dat je je mappen goed organiseert. Naarmate je meer video's maakt, ontstaat vanzelf een persoonlijke workflow.

Samsung Portable SSD X5

 • Capaciteit 500 GB / 1 TB / 2 TB
 • Interface Thunderbolt 3
 • OS Windows 10 64-bit RS2 of nieuwer, macOS Sierra (10.12) of nieuwer
 • Opgegeven snelheiden leessnelheid 2800 MB/s / schrijfnsleheid 2300 MB/s
 • PCMark 8 Score 5077
 • AS SSD Score 4464
 • CrystalDiskMark leessnelheid 2769,2 MB/s schrijfsnelheid 2157,8 MB/s
 • Encryptie AES 256-bit hardwareversleuteling
 • Afmetingen 119x62x19,7
 • Gewicht 150 gram
 • Prijs vanaf € 244,95

Getest door de community

Vijf lezers van Zoom.nl zijn tijdens de masterclass videobewerking aan de slag gegaan met de Samsung Portable SSD X5. Hieronder een korte samenvatting van hun bevindingen tijdens de testperiode. Bekijk de volledige reviews op Kieskeurig.nl.

Klaas Leguit
'Wekelijks ga ik aan de slag met het bewerken van mijn foto's en video's. Een compacte en snelle SSD zoals de X5 is een aanrader voor creatievelingen. Door de snelle overdracht bespaar je tijd en ruimte op je interne harde schijf. Een minpuntje is de Thunderbolt 3-aansluiting. Niet iedere laptop heeft deze aansluiting, en zonder is de Samsung Portable SSD X5 niet bruikbaar.'

Cees de Vries
'De Samsung Portable SSD X5 is mij verrassend goed bevallen! De externe SSD is snel met overdrachten, heeft ruim voldoende opslagruimte en is mooi compact en handig om mee te nemen. Het enige nadeel is dat de externe SSD alleen werkt op een Thunderbolt 3-aansluiting en niet op een gewone usb-c-poort. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Ook is het apparaat best prijzig, maar daar wil ik nog wel in investeren, aangezien ik verwacht dat ik waar voor mijn geld krijg met wat ik tot nu toe heb ervaren. Voor de echte hardwareliefhebber die altijd op zoek is naar de nieuwste ontwikkelingen is de Samsung Portable SSD X5 een erg interessant product. Daarom raad ik deze dan ook zeker aan.'

Merel Bormans
'Samsung claimt dat deze schijf net zo snel is als de interne harde schijf van je pc, en misschien zelfs wel sneller. Dit wilde ik natuurlijk even testen. Ik had nog een hele hoop foto's staan op mijn camera, die ik via de mini-usb-aansluiting van de camera naar de pc overzette. Dit is niet de snelste manier, maar aangezien ik de methode voor zowel de interne als externe opslag gelijk hield, gaf dit wel een eerlijke vergelijking. En uit deze (niet zo wetenschappelijke) test kan ik concluderen dat de Samsung-schijf op zijn minst net zo snel is als de interne SSD die ik tot mijn beschikking heb. De Samsung-schijf bleek zelfs een stukje sneller: ongelofelijk maar waar! Met de interne SSD kostte het 21 minuten en 46 seconden en met de externe SSD maar 14 minuten en 28 seconden.'

Lisanne Breeman
'De Samsung Portable SSD X5 kan ik aanraden! Vooral de snelheid van het overzetten van bestanden vind ik een groot pluspunt en een goede reden om dit product te kopen. Het design is erg mooi en het product is ook erg compact. Dit maakt de SSD makkelijk om mee te nemen. Het is jammer dat hij alleen werkt via een Thunderbolt 3-aansluiting, maar als je de goede computer hebt, hoeft dit ook geen probleem te zijn. Ik vind hem zelf wat aan de dure kant, maar wel het overwegen waard.'

Mike van Lint
'De Samsung Portable SSD X5 is van het kaliber plug-and-play: geen onnodige installaties, inpluggen en hij doet het! Tenminste, als je een Thunderbolt 3-aansluiting hebt. Op zowel Windows als Apple draait deze schijf zonder problemen en is de ervaring van een snelle, betrouwbare schijf behoorlijk genieten.'

Editing tools

Dan zijn de bestanden ingeladen en ben je klaar om aan de slag te gaan met je video. Een overzicht van handige editing-tools die dienen als een goed startpunt voor het maken van een eindproduct.

1 De 'harde' knip: dit is de basis van het monteren. Het gaat hierbij om een harde overgang tussen twee beelden. Je kunt bijvoorbeeld van een medium-shot naar een close-up knippen wanneer iemand spreekt.

2 Fade in en fade uit: bij deze techniek komt een shot vanuit een zwart beeld geleidelijk tevoorschijn, of verloopt het beeld juist naar zwart.

3 Dissolve: dit is een techniek waarbij een beeld overvloeit in een ander beeld. Dit is eigenlijk een combinatie tussen een fade in en fade out, alleen dan tussen twee verschillende beelden.

4 Digitale stabilisatie. Niets zo vervelend als een schokkerig beeld. Er wordt geadviseerd om dit te vermijden door gebruik te maken van een statief, rig, gimbal of lenzen/camera's met ingebouwde optische stabilisatie. Mocht je dit niet hebben, dan kun je je beeldmateriaal achteraf softwarematig stabiliseren.

5 Muziek. Die kan extra beleving aan je video toevoegen. Maar let wel op dat je rechtenvrije muziek gebruikt, zodat je Buma/Stemra niet op je dak krijgt ...

6 Color grading: het aanpassen van de kleurtonen en kleursterkte. Eigenlijk hetzelfde als wat je doet wanneer je een foto bewerkt. Dit heeft invloed op het gedrag en de emotie van de kijker. Zo kun je je beeldmateriaal bijvoorbeeld dramatischer laten ogen.

7 Versnellen en vertragen van je beeldmateriaal.

8 Save: sla je editing-proces op! De meeste bewerkingssoftware vraagt veel van een computer. Het kan nog weleens voorkomen dat de software vastloopt. Zo voorkom je dat je weer opnieuw moet beginnen!

Het gebruik van de filmfunctie op je dslr vergt wat oefening, maar uiteindelijk kan iedereen leren om toffe video's te maken. Tip: kijk veel naar andere filmers, analyseer films en bekijk op YouTube editing-voorbeelden!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn