Upload jouw foto's
Kijkje achter de schermen bij foodfotograaf Natascha Brandt © Natascha Brandt

17 juni 2019, 12:38

Het is een kunst om sfeervolle foto's van eten en stillevens te maken. Fotografe Natascha Brandt heeft daarin een hele eigen stijl ontwikkeld. Wij spreken haar in haar gezellige thuisstudio in Amsterdam, waar zij vertelt hoe zij te werk gaat en tips geeft over foodfotografie. Bekijk nu de video!


Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Natascha laat zien hoe zij te werk gaat en geeft handige tips over foodfotografie


Over Natascha Brandt (30 jaar)
Ook al woont Natascha al bijna een decennium in Europa, zij is nog steeds door en door Venezolaanse. Het is haar latinobloed dat haar heeft geholpen haar droom na te jagen om foodfotograaf te worden. Als iemand haar vraagt wat voor werk zij doet, zal zij zeggen dat ze foodfotograaf is, maar Natascha heeft een achtergrond als grafisch ontwerper en artdirector. Deze ervaring kan zij goed toepassen in haar fotografie, wat misschien de reden is dat haar foto's vaak een artistieke uitstraling hebben. Kortgeleden heeft zij samen met haar partner Jose het bedrijf Bite of Light opgericht: een creatieve studio in Amsterdam, die vooral op eten georiënteerd is. Bij hen binnenlopen is dan ook een feestje, want er is altijd wel iets lekkers in de maak!
www.biteoflight.com

Wat voor fotograaf ben je?

'Ik fotografeer vooral eten en stillevens. Daarbij experimenteer ik met het fotograferen van losse ingrediënten, maar ook bloemen gebruik ik vaak in mijn foto's. Mijn focus ligt niet alleen op receptfotografie, maar meer op het creëren van een verhaal over eten. Onlangs ben ik ook begonnen met het combineren van eten met portretten, wat een spannende en nieuwe weg voor mij heeft geopend.'

Hoe ben je begonnen met foodfotografie?

'Zo'n vijf jaar geleden, toen ik in Duitsland woonde, ontdekte ik mijn liefde voor foodfotografie. Ik was aan het koken en wilde een paar foto's van het gerecht dat ik had gemaakt naar een vriendin sturen. Ik maakte meer foto's dan nodig was, en werd er steeds creatiever mee. Toen realiseerde ik mij dat ik die interesse verder wilde ontdekken en ontwikkelen. Ik had eerder al fotografie gestudeerd aan de universiteit, maar pas toen ik eten begon te fotograferen, besefte ik dat dit meer dan alleen een hobby was.'


Foto: Natascha Brandt

Wat vind je er mooi aan?

'Ik houd van eten, dus dat helpt wel. Voedsel is prachtig en kan op zó veel verschillende manieren worden afgebeeld. Van een simpele, ongesneden peer die tien verschillende kleuren kan hebben in de schil, tot een taart met drie lagen waarmee je uren bezig bent geweest om die te maken: iedere vorm van voedsel heeft zijn eigen schoonheid.'

Kun je vertellen hoe je te werk gaat?

'Een shoot ontstaat niet altijd op dezelfde manier. Soms word ik geïnspireerd door het licht en vind ik een ingrediënt dat ik daar mooi in kan plaatsen. Een andere keer kan ik juist geïnspireerd raken door een ingrediënt, waar ik dan een setting voor creëer om het mooi in vast te leggen.'

Hoe bereid je je voor op een shoot?

'Eerst zoek ik naar inspiratie en creëer ik een moodboard voor mezelf. In mijn hoofd maak ik de setting die ik wil fotograferen en beeld ik mij in hoe ik alle onderdelen wil samenstellen. Daarna koop ik de ingrediënten en bereid ik het eten dat ik nodig heb. Omdat ik meestal met natuurlijk licht werk, plan ik vervolgens het tijdstip van de dag waarop ik het juiste licht verwacht om te fotograferen. Of, als ik daar niet op kan wachten, gebruik ik flitslicht.'

Waar let je op tijdens het fotograferen?

'Het belangrijkste is dat het eten er mooi en makkelijk uit moet zien, of dat het eruitziet zoals ik het in mijn hoofd heb. Daarnaast let ik erop of het beeld het verhaal vertelt dat ik wil vertellen. Hiervoor is het belangrijk dat het eten, de accessoires en natuurlijk het licht goed op elkaar zijn afgestemd. Het licht bepaalt de gehele sfeer in het beeld, dus dat moet perfect zijn.'


Foto: Natascha Brandt

Welke apparatuur gebruik je het liefst en waarom?

'Mijn eerste camera was een Nikon D70S die ik kreeg van mijn vader, die ook een echte fotografieliefhebber is. Door deze camera heb ik de mogelijkheden van fotografie leren kennen, en leerde ik mijn gedachten en ideeën visueel tot uiting te brengen. Om die reden ben ik ontzettend gehecht aan mijn Nikon-camera. Behalve die emotionele band vind ik Nikon-camera's ook ontzettend gemakkelijk in gebruik en hebben ze een fantastische beeldkwaliteit. Heldere details, accurate witbalans, snelle autofocus en een groot assortiment objectieven zijn mijn voornaamste redenen om met Nikon te werken. Inmiddels gebruik ik ook de D5500, D700 en D850, voornamelijk in combinatie met de volgende objectieven: 85mm f/1.8G, 50mm, 18-55mm f/3.5-4.5G, 105mm f/2.8G macro en een van mijn favorieten: de 24-120mm f/4G .'

Doe je veel in de nabewerking?

'Ja. De mogelijkheid om mijn beelden in Lightroom en Photoshop te optimaliseren, vind ik fantastisch. Dit vergroot ook de mogelijkheden om te creëren wat je in je hoofd hebt. Zo heb ik bijvoorbeeld een beeld gemaakt van zwevende knoflook, wat zonder nabewerking niet mogelijk zou zijn geweest.'

Hoe ben je zover gekomen waar je nu bent?

'Door passie. Alles wat ik heb bereikt, is doordat ik zo gepassioneerd ben over wat ik doe. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik dit kan doen als beroep, en ben daar erg dankbaar voor.'

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

'Samen met mijn partner Jose heb ik onlangs een op eten georiënteerde creatieve studio geopend, wat een van mijn dromen was. Daarnaast zou ik graag in de toekomst een boek willen maken, en hoop ik mijn werk te kunnen exposeren in een galerie.'

Tips

Natascha geeft nog een paar tips mee voor fotografen die met deze vorm van fotografie willen beginnen:

• Licht vormt alles en bepaalt de sfeer. Begin met natuurlijk licht. Maak het licht diffuus, reflecteer het, creëer schaduwen, en probeer zo het licht steeds beter te begrijpen. Kijk vooral goed wat het doet met je onderwerp.

• Je hebt geen uitgebreide of dure set spullen nodig om te beginnen. Begin met wat je hebt en kijk wat je daarmee al kunt creëren. Al doende ontdek je wat goede aanvullingen kunnen zijn om jouw ideeën nóg beter tot uitdrukking te laten komen.

• Geloof in jezelf, in je ideeën en vaardigheden. Blijf eraan werken en jezelf uitdagen. Maak wat jij mooi vindt en blijf om je heen kijken naar nieuwe inspiratie. Door te doen en ervan te genieten, word je vanzelf steeds beter!



Foto: Natascha Brandt

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn