Upload jouw foto's
Portret- en landschapsfotografie tijdens de Canon EOS RP Try & Learn. © Linda Hagelaar

9 juli 2019, 09:30

Op een zonnige voorjaarsdag trekken Zoomers Linda, Elise, Roelie, Susanne en Joyce samen met fotografe Willie Kers natuurgebied het Leesten in. Ze proberen vandaag de nieuwe fullframe-systeemcamera uit de EOS R-serie van Canon uit: de EOS RP. Met behulp van de prachtige omgeving en de modellen die Willie heeft meegenomen, kunnen de deelnemers zich uitleven op landschaps- en portretfotografie: twee gebieden waar de EOS RP in uitblinkt!

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Bekijk hier de video van deze dagEen lichte en compacte camera


Wat de deelnemers tijdens de introductie al meteen opvalt, is het lichte gewicht van deze fullframe-camera. Hierdoor is de EOS RP heel geschikt om mee te nemen op reis of tijdens een mooie wandeling door de natuur. Joyce: 'Ik sjouw me vaak een breuk als ik op pad ga met al mijn lenzen. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld de EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM scheelt dit echt een hoop. Ik had verwacht dat dit een vreemde combinatie zou zijn, zo'n zware lens op een minder zware camera, maar het werkt prima.' Linda vindt het compacte formaat eveneens handig: 'Ik kan hem zelfs met één hand bedienen!' Roelie weet nog een pluspunt: 'De EOS RP heeft een uitklapbaar touchscreen: echt superhandig! Daardoor kun je ook vanuit een wat onhandige hoek foto's maken, van hoog boven je hoofd tot laag bij de grond.'

Joyce Wolff-Berghouwer
ISO 100 · F 1,8 · 1/1250 SEC · 85 MM


Met de EOS RP op pad in het groen


Aangekomen op de hei splitst de groep zich in tweeën. Het ene deel fotografeert de modellen; de anderen lopen wat verder de hei op om het landschap op de foto te zetten. De deelnemers ontdekken een aantal handige features die goed van pas komen bij landschapsfotografie. Elise: 'Door met je vinger op het scherm te drukken of te slepen, kun je een punt kiezen om op scherp te stellen. Dat werkt heel intuïtief! Je hebt de scherpstelling snel verlegd als je dat zou willen.' Ook heel handig bij landschapsfotografie is de functie focus-bracketing. Roelie: 'Hiermee maakt de camera zelf een serie opnames waarbij de scherpstelling steeds een fractie verlegd wordt. Deze opnames voeg je in de nabewerking samen.' Ze is blij dat je zo een foto kunt krijgen die van voor tot achter scherp is, zelfs als je geen klein diafragma gebruikt. Deelneemster Susanne vult aan: 'Je kunt het raster ook door de zoeker zien. Direct een rechte horizon!'
Als de zon achter een wolk schuift, wachten Joyce en Roelie netjes tot deze weer tevoorschijn komt. Ook probeert Roelie een van de vele mestkevers op de foto te krijgen, maar de beestjes blijken weinig zin te hebben om netjes stil te staan. Uiteindelijk lukt het toch. Wat blijkt? Voor een landschapsfotograaf is geduld een groot goed!


Susanne Vis
ISO 1000 · F 22 · 1/200 SEC · 35 MM

Gezichtsherkenning voor prachtige portretten


Tijdens het fotograferen van de modellen leert Willie de deelnemers hoe ze gebruik kunnen maken van het natuurlijke licht. De deelnemers zoeken geen open plek op, want vlak licht geeft wat Willie betreft te weinig contrast: 'Denk maar aan jezelf als je in een pashokje onder een felle lamp staat. Daar wordt niemand mooier van. Je wilt het licht bundelen.' En dus banen de deelnemers zich een weg door heideplanten en struikgewas. Modellen Anna en Rosanna volgen braaf, en poseren op Willies aanwijzingen tussen struiken en bomen. Handig: dankzij de Eye AF stelt de gezichtsherkenning van de EOS RP automatisch scherp op de ogen. Elise: 'Dit werkte in de praktijk bijna iedere keer. Als ik de beelden terugkijk, is zeker 98 procent van de gemaakte foto's scherp. Wát een beeldkwaliteit, zeg!'


Elise Debije
ISO 100 · F 1,2 · 1/1000 SEC · 85 MM


Even wennen aan nieuwe functies


Waar lopen de deelnemers tegenaan bij het gebruik van de nieuwe camera? Elise moet wennen aan de elektronische zoeker: 'Het kijkt net iets moeilijker dan een optische zoeker, en doordat hij elektronisch is, verbruikt hij meer stroom dan een spiegelreflexcamera. Normaal doe ik met een acculading makkelijk de hele dag. Nu was hij na vier uur toch echt wel bijna leeg.' Een oplossing is echter snel gevonden: 'Gewoon eraan denken om een extra accu mee te nemen.' Nog meer kritiekpunten? Zoals Linda zegt: 'Tja, het grootste minpunt is natuurlijk dat ik hem (nog) niet heb!'

Linda Hagelaar
ISO 100 · F 1,2 · 1/4000 SEC · 35 MMTips voor portretfotografie met Willie Kers


De deelnemers van de Canon Try & Learn kregen van fotografe Willie Kers een aantal handige tips voor het maken van portretfoto's in de buitenlucht:
• Let niet alleen op je model, maar ook op de omgeving erachter. Vormt dit mooi één geheel en zijn er geen storende voorwerpen op de achtergrond?
• Kledingkeuze is heel belangrijk: deze kan een foto maken of breken. Gebruik je een kleur die bij het landschap past, of juist een kleur die contrasteert? Kijk de kunst eens af bij de impressionisten, zoals Vincent van Gogh of Monet.
• Fotografeer niet op een open plek. Dit geeft vaak vlak licht en weinig contrast. Zoek juist een plek met meer beschutting. Zo kun je het licht bundelen.
• Zorg dat er in een oog altijd een ooglicht zichtbaar is. Dit ooglicht staat bij voorkeur ergens op een positie tussen 9 en 3 uur volgens de wijzers van de klok.
• Pas in het voorjaar op voor het 'hulk-effect': als je een model onder een groen bladerdek fotografeert, loop je het risico dat een groene kleurzweem over je model valt. Dit kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat schuin boven het gezicht van je model nog voldoende open lucht te zien is.
• Gebruik eens alledaagse voorwerpen voor een bijzonder effect. Houd bijvoorbeeld snoeppapiertjes, boterhamzakjes of bierdopjes voor je lens. Of fotografeer eens door de afgesneden bovenkant van een frisdrankfles. Dit laat het licht op een prachtige manier reflecteren en geeft creatieve effecten.Roelie Schipperus
ISO 100 · F 1,8 · 1/3200 SEC · 50 MM

Canon EOS RP

Met de compacte en lichtgewicht Canon EOS RP systeemcamera maak je gemakkelijk ruisvrije foto's en video's, ongeacht de lichtsituatie. Je kunt hierbij zowel je eigen Canon EF-lenzen als de nieuwe Canon RF-lenzen gebruiken. De EOS RP is geschikt voor alle fotografen die van APS-C willen overstappen naar een lichtgewicht full-frame syseemcamera.
Adviesprijs: €1498,00 incl. BTW.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Canon.

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »