Upload jouw foto's
Zo vervaag je met jouw smartphone de achtergrond in een foto © Nokia, artikel, macrofotografie

23 juli 2019, 10:36

Om een foto te maken waarop de omgeving in een mooie zachte waas verandert, had je enkele jaren geleden nog zoiets als een spiegelreflexcamera nodig. Nu doe je dat gewoon met je smartphone en hoef jij je niet langer in ingewikkelde fototechnieken te verdiepen. Hoe ga je te werk?


Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.Is alles scherp op een foto, dan is soms niet duidelijk wat je wilt laten zien. Je kunt de aandacht van de kijker dan beter op een natuurlijke manier naar het belangrijkste deel van de foto leiden, door alles wat minder belangrijk is te vervagen. Het hoofdonderwerp springt er dan plotseling wel uit en de zachte waas op de achtergrond maakt je foto ook nog eens aantrekkelijker om naar te kijken. Een foto met een kleine scherptediepte dus.

Wijs het hoofdonderwerp aan

Om de omgeving in een mooie waas te veranderen en een zo klein mogelijke scherptediepte te krijgen, is het belangrijk dat je niet al te ver van het hoofdonderwerp staat. Daarnaast moet er iets op de achtergrond te zien zijn dat vervaagd kan worden. Een mooie bloem met erachter de rest van het bloemenveld of in de verte een bosrand werkt prima, net als een persoon of object met op de achtergrond zoiets als een landschap of stadsgezicht. Als vuistregel geldt, dat hoe verder weg de achtergrond is, hoe vager het op de foto zal komen.

Het vervagen van de omgeving wordt ook wel het Bokeh-effect genoemd. Daarom schakel je op jouw Nokia 9 PureView over naar de Bokeh fotostand. Je vindt dit in het balkje met camerastanden naast de knop waarmee je een foto maakt. Tik voordat je afdrukt eerst even op het scherm, zodat de camera weet wat jij scherp op de foto wilt hebben. Dat is het hoofdonderwerp. Daarna maak je de foto. Meer hoef je niet te doen, de rest regelt de telefoon voor jou.

Natuurlijke vervaging dankzij 1200 dieptelagen

De Nokia 9 PureView heeft maar liefst vijf camera's en die gaan allemaal tegelijk af zodra je een foto maakt. Het beeldmateriaal van deze vijf camera's wordt ogenblikkelijk via kunstmatige intelligentie gecombineerd tot een supergedetailleerde foto. Waardoor je meer details en fijne structuren ziet dan bij een traditionele smartphonecamera. Er is ook nog een zesde camera en dat is een zogenaamde Time Of Flight-sensor.


Deze camera of sensor registreert alleen diepte. En dankzij deze diepte-informatie krijg je op jouw foto een mooie en zeer natuurlijk verlopende vervaging te zien. Het hoofdonderwerp wordt daardoor haarscherp en gedetailleerd vastgelegd, terwijl de omgeving naar achteren toe alsmaar vager on onscherper wordt.


Dankzij de samenwerking van vijf camera's, de speciale dieptesensor met meer dan 1.200 dieptelagen en kunstmatige intelligentie, is er maar liefst 60 tot 240 megapixels aan beeldinformatie waarmee gewerkt wordt. Dat is heel wat meer dan de twaalf megapixels bij een traditionele telefooncamera.


De Nokia 9 PureView heeft maar liefst vijf camera's.

Vervagingseffect achteraf aanpassen

Zodra je de foto terugkijkt met de app Foto's die standaard op de Nokia 9 PureView aanwezig is, zie je dat de achtergrond waziger is gemaakt. Het bijzondere is dat je deze vervaging zelf mag aanpassen. Dat gaat heel eenvoudig. Eerst tik je op het pictogram van de drie schuifregelaars, waarmee je aangeeft dat je deze foto wilt bewerken. Je krijgt nu een balkje met gereedschappen te zien. Daar tik je opnieuw op een pictogram van drie schuifjes. Nu zie je drie schuifregelaars. Met de twee bovenste Licht en Kleur pas je de belichting en de kleuren van de foto aan. De derde schuifregelaar heet Diepte en hiermee stel je het vervagingseffect in.


Schuif je de regelaar Diepte naar links, dan wordt de achtergrond minder wazig. Ga je naar rechts, dan zal de omgeving extra wazig worden gemaakt. Op deze manier kan je het vervagingseffect helemaal naar smaak aanpassen. Dit is mogelijk omdat de diepte-informatie van de TOF-sensor in jouw foto wordt opgeslagen. Daardoor kan je op elk moment de vervaging bijstellen.
Achteraf scherpstellen

Nauwkeurig scherpstellen is cruciaal om het hoofdonderwerp goed uit de foto te laten springen. Maar gelukkig hoef je dat niet in één keer perfect te doen tijdens het fotograferen. Want met de Nokia 9 PureView kan je de scherpte ook achteraf nog bijstellen. Zodra je de schuifregelaar Diepte ziet, tik je gewoon ergens op het scherm om aan te geven wat jij scherp wilt hebben.


Dus zat je er een beetje naast tijdens het fotograferen, dan zet je dat nu gewoon even recht. Ook als je achteraf gezien de scherpte toch op een andere plek wilt hebben is dit ideaal. Je kan zo heerlijk spelen met wat er haarscherp op de foto komt, welk deel van de omgeving je in een mooie zachte waas verandert en hoe sterk dat vervagingseffect moet zijn.


De Nokia 9 PureView
De Nokia 9 PureView, die vol inzet op de kwaliteit van de camera, is de nieuwe telefoon van Nokia voor mensen die het meeste uit smartphonefotografie willen halen. De telefoon beschikt over vijf afzonderlijke Zeisslenzen aan de achterzijde van het toestel. De vijf 12megapixelcamera's werken tegelijkertijd, waardoor je het best mogelijke, meest gedetailleerde beeld vast kunt leggen.