Upload jouw foto's
Augustus 2019 - Beste tijd om sterrensporen op je canvas vast te leggen © artikel, canvas, advertorial

13 augustus 2019, 08:06

Of je het nu leuk vindt of niet, de zomer gaat geleidelijk naar de volgende, beslissende fase. Maar is het al de herfst kommer en kwel? Niet echt. Met nachten die langer duren, worden we misschien van wat daglicht beroofd, maar we hebben om ons heen absoluut geen tekort aan fotowaardig materiaal. Vier de laatste zomermaanden en de aanstaande Wereldfotografie Dag (19 augustus), de experts op het gebied van fotodruk van BesteCanvas.nl zijn hier om ons te helpen het beste uit de maand te halen!

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Fanatici met lange belichtingstijd - Tijd om je statieven te pakken

Hoewel dit voor niemand die zich met fotografie bezig houdt, een verrassing zal zijn, is er nauwelijks een betere tijd om een lange belichtingstijd te hebben dan in augustus. Hier hebben we het specifiek over sterrenfotografie met lange belichtingstijd.

Sterrensporen fotografie is vooral om twee van de volgende redenen beroemd. Nummer één - het ziet er verbluffend uit of je het nu op je camerascherm, desktopcomputer of als een digitaal geprinte foto op canvas bekijkt. Geen ander soort fotografie kan de epische sfeer van het omringende universum volledig vastleggen, tenzij we het hebben over beelden die door de Hubble Space Telescope gemaakt zijn.

Nummer twee - het is eigenlijk een nogal uitdagende discipline, zelfs voor enkele van de meer ervaren fotografen. Moet je het hele idee op basis daarvan opgeven? Helemaal niet.

Waar moet ik rekening mee houden voordat ik sterrensporen fotografie probeer?

Met nachten die eerder beginnen en een merkbaar donkerdere tint, krijgen de sterren veel extra verlichting. Dit is een perfecte gelegenheid om je vaardigheden in fotografie met lange belichtingstijden te testen. Zeker als je doel is om de zogenaamde sterrensporen te fotograferen.

In de praktijk betekent dit dat de beweging van sterren over een bepaalde tijd wordt vastgelegd. Hoe langer de periode die aan de foto besteedt wordt - hoe duidelijker de beweging.

Hier is een handvol geboden om aan vast te houden als je de juiste look wilt verkrijgen:
• Ga zo ver mogelijk weg van de stad om lichtvervuiling te voorkomen
• Zorg ervoor dat je het statief bij je hebt - zonder statief is fotografie met lange belichtingstijd vrijwel onmogelijk
• Alleen groothoeklens. Hoe breder - hoe beter.
• Zorg ervoor dat de batterij volledig opgeladen is
• Houd de ISO zo laag als je kunt. Je wilt een mooie foto niet door veel ruis verpesten.
• Experimenteer totdat je de optimale belichtingslengte hebt bereikt en maak enkele testopnamen voordat je je op de laatste vestigt.
• Rust jezelf uit met geduld en warme dranken - dit kan een echte uithoudingstest zijn.

De twee methoden

Allereerst zijn er twee methoden om sterrensporen te fotograferen. Je kunt genoegen nemen met een enkele opname met lange belichtingstijd of meerdere opnamen maken met een iets kortere belichting.

Hoewel de eerstgenoemde methode een alledaagse praktijk met lange belichtingstijd is en, afgezien van het feit dat het tijdrovend is (niet minder dan 30 minuten voor enig merkbaar effect), technisch niet veeleisend is, gaat de laatste voornamelijk over slimme postproductie.

Enkele opname

Als je voor de eerste kiest, dan moet je er rekening mee houden dat er geen standaard belichtingstijd bestaat. Als het gaat om het fotograferen van sterrensporen, dan kun je met een enkele opname 30 minuten tot een paar uur bezig zijn. In de praktijk veranderen sterren elk uur ongeveer 15 graden van hun pad. Dit is wanneer het cirkelvormige patroon wordt gevormd. Onnodig te zeggen - hoe meer uren aan de foto worden besteed, hoe duidelijker de beweging zal zijn.

Een ding om in gedachten te houden - vind een betrouwbaar statief, want zelfs een enkele ongewenste beweging kan het hele beeld met gemak verpesten. Normaal duurt het ongeveer 90 minuten om een fatsoenlijke sterrenspoor foto te maken. Het is zeer raadzaam om 10 tot 15 minuten lange testopnames te maken voordat je aan de daadwerkelijke opname begint.

Een langere tijd aan een enkele foto besteden betekent echter meer ruimte voor fouten en ongewenste ongelukken. Ten eerste heeft de lens de neiging om op te warmen, net als elk ander apparaat bij intensief gebruik. Dit kan leiden tot de productie van de zogenaamde "hete pixels" - een cluster van spikkels die sterk op door ISO gegenereerde ruis lijken.

Gezien het aanzienlijke risico dat je loopt, wil je misschien iets veiligers kiezen en misschien iets dat nog indrukwekkender resultaten oplevert.

Een aantal foto's samenvoegen

Voor degenen die de voorkeur geven aan een veiligere en ietwat meer "actievolle" aanpak, wil je misschien proberen om meerdere opnamen te maken en het eindproduct te maken door ze allemaal samen te voegen. In dit geval duurt een enkele belichting ongeveer 20 seconden met een interval van ongeveer 30 ms. Merk op dat het interval tijdens de opname hetzelfde moet blijven. Zelfs een kleine afwijking kan de uiteindelijke reeks gemakkelijk verpesten.

Om een vast interval te handhaven, wil je misschien de intervalmeter gebruiken. Deze is er in de vorm van ingebouwd, bevestigbaar of met een externe ontspanknop. Zodra je dit eenmaal hebt geregeld, dan ben je vrij om aan de slag te gaan.

Hoewel het aantal foto's uitsluitend van jou afhangt, zijn er niet minder dan 50 afbeeldingen nodig om een samengestelde presenteerbare sterrensporen foto te maken. Het zijn echter ongeveer 200 - 300 foto's, waar de echte magie van sterrensporen fotografie begint.

Stel je diafragma in op het grootste en maak enkele testopnamen om de benodigde Isowaarde te bepalen. Houd er rekening mee dat je niet meer dan 3200 moet gebruiken om te voorkomen dat je de kwaliteit van de uiteindelijke foto's aantast. Vergeet vooral niet om in RAW-modus te fotograferen!

Resultaten samenvoegen

Wat de postproductie betreft, zijn er tal van apps die uitsluitend zijn ontworpen om aantrekkelijke composietfoto's met een lange belichtingstijd te produceren. Terwijl degenen met enige expertise de voorkeur geven aan handmatige aanpassingen in apps zoals Adobe Lightroom en Photoshop.

Voor degenen zonder voorkennis en beperkte tijd is er echter een verrassend intuïtieve en goed presterende, multi-platform app getiteld StarStax. De eenvoudige app compileert je foto's automatisch in de juiste volgorde en produceert binnen enkele seconden een hoogwaardige sterrenspoor foto.

Weergave

Eindelijk zijn we bij het gedeelte aangekomen dat op de een of andere manier het belangrijkst is. Het hebben van een gedrukte versie van je meesterwerk met sterrensporen is niet alleen een manier om een gelukkige fotoshoot te vieren. Als je een canvas met een foto van een prachtig sterrenspoor in je kamer hebt, dan zal dit effectief de rustgevende en serene sfeer scheppen die deze foto's zo moeiteloos uitstralen.

Natuurlijk is het, afgezien van het feit dat het een effectieve stemmingssetter is, gewoon een prachtig kunstwerk - een kunstwerk dat alleen door jou werd uitgevoerd. Nou, afgezien van de kleine hulp van BesteCanvas.nl - je eerste keuze als het gaat om het krijgen van een geprinte versie van je foto's.

Een service die bekend staat om zijn snelle productieproces, snelle leveringen en portemonnee-vriendelijke prijzen, BesteCanvas.nl heeft terecht lovende recensies en de liefde van klanten vanuit het hele land verdiend. Een perfecte oplossing voor zowel amateur- als professionele fotografen, de service zou de eerste plaats moeten zijn die je bezoekt om een fysieke versie van je meesterwerk met sterrensporen te krijgen.

Kortingscode Bestecanvas.nl

Speciaal voor alle Zoomers geeft Bestecanvas.nl 15% korting op alle canvasproducten. Bestel nu je canvas en gebruik de code: ZOOMCANVA voor 15% korting op jouw nieuwe wanddecoratie.

BESTEL NU!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn