Upload jouw foto's
Gebruikersreview: LUMIX S1 voor portretfotografie

18 september 2019, 12:02

Portretfotograaf Cindy Stegeman ging de ultieme uitdaging aan voor One Shot: ze mocht de cover maken voor Zoom.nl! Uitgerust met de fullframe LUMIX S1 camera ging ze aan de slag in de studio. Hoe beviel de camera en welke functies heeft ze goed kunnen gebruiken? Lees het in deze LUMIX S1 gebruikersreview.

Almere - Fotografe Cindy Stegeman loopt binnen bij Studio 34x, met een tas vol kleding en accessoires. Ze komt op uitnodiging van Zoom.nl en Panasonic, maar weet nog niet wat haar vandaag te wachten staat. Het enige dat ze weet, is dat ze een portretshoot gaat doen met het thema 'herfst'. Een duistere portretfoto heeft ze voor ogen, die mooi aansluit bij haar eigen fantasy stijl.

Binnen in de grote lichte ruimte van de fotostudio staat een tafel boordevol magazines met Zoom.nl. Het zijn alle edities waarbij ooit een portretfoto de cover sierde. Te midden van de bladen staat de doos met de Panasonic LUMIX S1. In de doos vindt Cindy een envelop met daarin haar opdracht voor de dag: jij mag de coverfoto maken voor de volgende editie van Zoom.nl magazine.

LUMIX S1 gebruikersreview

Toen Cindy de LUMIX S1 voor het eerst zag, was ze meteen onder de indruk van de ergonomie: 'Hij zag er robuust uit en hoewel de camera wat aan de zware kant was, had ik totaal niet het gevoel dat hij uit mijn hand zou glippen.'

De shoot duurde de hele middag, maar Cindy hield het goed vol met de camera constant in de aanslag: 'Uiteindelijk viel het heel erg mee hoe zwaar de camera in m'n hand lag.'

Eenmaal bijgekomen van de schrik, dat haar foto uiteindelijk overal in de schappen van de winkels zal liggen, gaat Cindy aan de slag. Ze maakt kennis met haar model en de visagiste en zet ze direct aan het werk.

Eye Autofocus

Een belangrijk onderdeel van een portretshoot is de autofocus. Zeker bij een portret is er vaak maar één gedeelte van het gezicht dat echt vlijmscherp moet zijn: de ogen.

Daarom kwam de nieuwe Eye-AF techniek van pas, waarmee de LUMIX S1 door middel van artificial intelligence de ogen kan herkennen bij een model en daar constant op scherpstelt. 'Zelfs toen ik later het spinnenweb voor de ogen van mijn model had, kon hij nauwkeurig scherpstellen op de ogen. Bij mijn andere eigen camera had ik hem dan allang op 'handmatig scherpstellen' moeten zetten.

Beeldkwaliteit

Elke camera staat of valt met de beeldkwaliteit. Omdat de S1 een fullframe-sensor heeft, presteert deze al snel goed bij weinig licht en is er veel ruimte voor details en kleuren. 'Van wat ik gezien heb ben ik blij verrast met hoe mooi de kleuren naar voren komen.' Vanaf het LCD-scherm en de elektronische zoeker zien deze er al indrukwekkend uit.

Aangezien de S1 een systeemcamera is, kun je door de elektronische zoeker meteen zien hoe de foto wordt - what you see is what you get, en dat is voor portretfotografie erg handig.

In de LUMIX S1 zit een grote OLED-zoeker van 5.76M pixels. 'Dat vind ik sowieso een toegevoegde waarde. Dat kijkt heel fijn.' Tot slot was Cindy ook te spreken over de accuduur van de camera: 'Deze gaat nog niet helemaal zolang mee als die van mijn spiegelreflex, maar dat is ook een kwestie van gewenning.' Voor deze volledige cover shoot ging de LUMIX S1 accu in ieder geval voldoende mee.

In de studio heeft Cindy alle mogelijke lichtbronnen tot haar beschikking. Ze experimenteert met verschillende lichtopstellingen en werkt in korte tijd diverse concepten uit. Uiteindelijk voelt ze zich het meest prettig bij het natuurlijke daglicht, dat door het dakraam naar binnen valt.

Nadat ze verschillende concepten heeft uitgewerkt, kruipt Cindy achter haar computer voor een snelle selectie van haar beelden en een eenvoudige eerste bewerking. Door middel van een overlay, met de teksten en titels van de cover, is voor haar goed te zien welke beelden wel en welke niet goed tot hun recht komen. Uiteindelijk blijft er één foto over, waarin alle ingrediënten het beste worden vertegenwoordigd.

LUMIX S PRO 50mm F1.4

Voor de portretshoot werkte Cindy voornamelijk met de 50MM F1.4, die een uitstekende beeldkwaliteit opleverde. 'Een hele fijne lens om mee te werken. Heel scherp en snel.' Zowel in de hoeken als in het midden van de foto's leverde deze keuze haarscherpe beelden op, en dat is natuurlijk essentieel voor de cover van een tijdschrift.

One Shot: Cover Zoom.nl

Wil je meer zien van de One Shot covershoot voor Zoom.nl? Bekijk hieronder de volledige aflevering:

Voorbeeldfoto's LUMIX S1

Bekijk hieronder enkele voorbeelden van de foto's die Cindy maakte tijdens de shoot:


Foto's: Cindy Stegeman

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Eduard7 op 22 september 2019 om 02:37

Stevige prijs!