Upload jouw foto's
Storytelling met Ahmet Polat © Maaike Kampert

1 oktober 2019, 10:35

Het vastleggen van een verhaal in je foto's is een bijzondere fotografievorm. Zoomers Alieke, Maaike, Arend, Charlotte en Mijke mochten mee naar een skatebaan en een zaag- en oliemolen, waar zij door professioneel fotograaf Ahmet Polat werden begeleid. Daarbij mochten zij de Canon EOS R en RP systeemcamera's met bijbehorende RF-objectieven uitproberen.

Dit is een samenwerking met Canon. Lees hier wat dit betekent.

Bekijk de video en het verslag van de workshop storytelling
De skatebaan waar we de dag beginnen, is een fotogenieke, rauwe plek vol graffiti onder het viaduct van de A8. Doordat de weg er overheen loopt, komt er mooi licht vanaf de zijkanten. Als we aankomen, zijn skaters Michiel en Ike al enthousiast bezig op de skatebaan, waardoor de deelnemers direct uit een soort reflex beginnen te fotograferen.

Prestaties op de skatebaan


De snelheid van de capriolen blijkt meteen een uitdaging om de nieuwe camera goed te leren kennen. Zo zijn er verschillende scherpstelmogelijkheden. Maaike heeft al gauw de 'back button focus' ingesteld omdat zij daar op haar eigen camera ook altijd mee werkt. Anderen proberen ook de 'touch & drag'-optie uit: daarmee kun je, terwijl je door de zoeker kijkt, het scherpstelpunt met je duim op het schermpje verslepen. Na een tijdje oefenen verschijnen steeds meer blije en tevreden gezichten.


Foto: Maaike Kampert
Canon EOS R • ISO 640 • F 1.8 • 1/8000 SEC • 35 MM


Persoonlijke voorkeuren


Je kunt de camera uiteindelijk helemaal aan je eigen voorkeuren aanpassen door functies toe te wijzen aan draaiwielen en knoppen. 'Dat is ook zo bij de nieuwe RF-objectieven', weet Alieke: 'Die hebben een extra ring waarvan je zelf bepaalt of je daarmee bijvoorbeeld de iso-waarde of het diafragma instelt.' Maaike: 'Wat mij opviel, was de scherpte van de foto's. Ik gebruikte tijdens de reportage op de skatebaan de Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM. Dit objectief vind ik geschikt voor storytelling, omdat je hiermee veel omgeving meeneemt in je beeld.' Arend merkt op dat de EOS R zo handzaam en licht is, wat zeker bij het fotograferen op locatie erg fijn is.
Terwijl de deelnemers de camera's en objectieven steeds beter leren kennen, beginnen de skaters onderhand moe te worden van hun acrobatische toeren. Een mooie gelegenheid om ook nog even wat portretten van hen te maken terwijl zij uitrusten.


Foto: Arend Wiersma
Canon EOS R • ISO 800 • F 8 • 1/125 SEC • 85 MM


Molenaars aan het werk


Na de lunch steken we met een bootje het water over naar de Zaanse Schans, waar we bij twee nog in bedrijf zijnde molens het reilen en zeilen op de werkvloer mogen fotograferen. Mijke vertelt: 'De omstandigheden om te fotograferen waren totaal anders dan op de skatebaan. In de oliemolen was het licht supermooi! Met name in combinatie met de warme kleuren van het hout binnen in de molen. Hier konden we goed testen hoe de camera's omgingen met beperkter licht.' 'Ook in deze donkere omgeving functioneert de camera prima', concludeert Charlotte, die met de EOS RP fotografeert: 'Mooie scherpe beelden, geen ruis en een goede kleurweergave.' Mijke heeft voor deze setting de Canon RF 50mm F1.2L USM gekozen: 'Deze lens is echt verbazingwekkend! De beelden zijn scherp en karaktervol en hebben een prachtig zachte bokeh.'


Foto: Charlotte Brand
Canon EOS RP • ISO 12800 • F 10 • 1/125 SEC • 35 MM


Slimme hulp


Mijke: 'In de molen heb ik ook de 'Eye Detection'-functie van de Canon EOS RP geprobeerd. Door deze functie herkent de camera automatisch ogen en stelt daarop scherp. Dit werkt echt fantastisch!' 'Wat ik ook fijn vind, is dat ik direct in mijn zoeker zie wat mijn instellingen doen', voegt Maaike toe.

Tips voor als je met storytelling wilt beginnen


Gedurende de dag heeft Ahmet de deelnemers veel tips en inspiratie meegegeven. Verhalen kun je op verschillende manieren in beeld brengen. Afhankelijk van het onderwerp kun je je richten op emotie, of actie en interactie. Ook met de belichting en het kleurgebruik kun je een bepaalde sfeer creëren of versterken in je beeld. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een serie van samenhangende beelden te maken om een verhaal in beeld te brengen.
Ahmet Polat geeft nog een goede tip mee: 'Het is soms goed om je een tijdje te vervelen. Je gaat dingen dan anders bekijken en nieuwe dingen proberen. Zo ontdek je soms verrassende invalshoeken.'


Foto: Mijke Bressers
Canon EOS RP • ISO 200 • F 1.8 • 1/200 SEC • 35 MM

Het Canon EOS R-systeem


Het Canon EOS R-systeem bestaat uit twee fullframe-systeemcamera's: de EOS R en de EOS RP, plus een serie hiervoor geoptimaliseerde RF-objectieven. Dit spiegelloze systeem biedt indrukwekkende kwaliteit in een lichtgewicht en innovatief jasje. Het EOS R-systeem is behalve met RF-objectieven ook met EF- en EF-S-objectieven te gebruiken met behulp van een adapter.
Lees hier meer over het Canon EOS R-systeem

Met dank aan skaters Michiel Hemmer en Ike Frans, en de Zaansche Molen.

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Henkje op 1 oktober 2019 om 11:11

Wat betekent storytelling? Vertaal dat eens.