Upload jouw foto's
Duik in de wondere onderwaterwereld © Tim van Dongen

4 oktober 2019, 13:58

De onderwaterwereld is een magische, kleurrijke wereld die uiterst fotogeniek is. Zoomers Maurice, Louise, Tim en Robert kregen de unieke kans om de kunst van onderwaterfotografie te leren van fotograaf Robert Smits. Daarbij mochten zij bovendien hoogwaardige SIGMA-objectieven uitproberen. Uitgerust met een indrukwekkend onderwaterhuis doken zij tussen de tropische vissen in België.

Dit is een samenwerking met SIGMA. Lees hier wat dit betekent.

Bekijk de video en het verslag van de workshop onderwaterfotografie
'In België ...?', hoor ik je denken. Ja, op het terrein van een oude mijn vind je duikcentrum TODI, met een bassin van 10 meter diep en 36 meter doorsnee, vol tropische vissen. Eigenlijk is het een enorm aquarium waar je in mag duiken.

Unieke kans


Alle deelnemers hebben een duikbrevet en zijn enthousiaste fotografen, maar voor de meesten van hen is de combinatie van beide nog nieuw. Vandaag is dan ook voor iedereen een unieke kans om eens met een spiegelreflexcamera en professionele SIGMA-objectieven in een heus onderwaterhuis het diepe in te duiken.


Foto: Robert Riewald
SIGMA 105mm F2.8 EX DG OS HSM Macro
ISO 800 • F 18 • 1/125 SEC • 105 MM


Onder water is alles anders


Omdat de kleuren van het licht door het water gefilterd worden en ook de lichtintensiteit afneemt naarmate je dieper gaat, wordt met flitsers gewerkt. Al op drie meter diepte verdwijnt de kleur rood. Een paar meter dieper gevolgd door oranje, dan geel, groen en als laatste blauw. Door flitsers te gebruiken, krijg je toch de mooie kleuren van de vissen en koralen te zien. Zonder extra licht zie je die niet in je foto terug. Bovendien bevries je hiermee je onderwerp, waardoor je mooie scherpe beelden krijgt.

Flitsen onder water


Op de onderwaterhuizen zitten verstelbare flitsarmen aan weerszijden. Robert legt aan de deelnemers uit waarom je beter niet recht van voren naar je onderwerp kunt flitsen onder water. 'Wanneer je recht naar voren zou flitsen, verlicht je het stuk water tussen je camera en je onderwerp mee. Maar er zweven eigenlijk altijd wel kleine deeltjes in het water die je dan uitlicht, wat een storend beeld geeft. Door vanaf de zijkanten schuin naar je onderwerp te flitsen, verlicht je het stuk water tussen je camera en je onderwerp niet, en krijg je een mooi helder beeld zonder te veel zweefdeeltjes in beeld.'


Foto: Louise Schippers
SIGMA 14-24mm F2.8 DG HSM | Art
ISO 1600 • F 13 • 1/60 SEC • 14 MM


Groothoek


Vanwege het beperkte zicht en dito bereik van het flitslicht zijn kortere brandpuntsafstanden onder water vaak een must. Tijdens de eerste duik gaan de deelnemers aan de slag met twee groothoekobjectieven. Louise: 'De AF van de SIGMA 20mm F1.4 DG HSM Art is nauwkeurig en snel, en het beeld toont nauwelijks vervormingen. Wel vereist het wat oefening om bij een bewegende vis dichtbij genoeg te komen met een groothoek.' 'Doordat ik in het begin achter de vissen aan zwom, kreeg ik vooral vinnen in beeld. Maar na de tip van Robert om de vissen op mij af te laten komen, lukte het wél om de foto's te maken die ik wilde hebben', vervolgt Maurice. Robert Riewald kende de SIGMA 14-24mm F2.8 DG HSM Art al. 'Deze is lichtsterk, scherp en vertoont weinig vignettering', weet hij te vertellen. 'Het glaswerk van beide objectieven is heel goed', merkt Tim op na het bekijken van zijn foto's.


Foto: Tim van Dongen
SIGMA 14-24mm F2.8 DG HSM | Art
ISO 3200 • F 13 • 1/100 SEC • 14 MM


Macro


Tijdens de tweede duik gaan de deelnemers met macro-objectieven aan de slag. 'De beelden die ik met de SIGMA 105mm F2.8 EX DG OS HSM Macro gemaakt heb, zijn gedetailleerd en superscherp', merkt Robert Riewald op. Maurice vult aan: 'Als je eenmaal een mooi plekje in het juiste licht gevonden hebt en je de vis(sen) dichtbij hebt laten komen, is de AF echt heel snel en is elk shot raak.'
Robert Smits geeft nog een laatste tip mee: 'Als je denkt dat je dichtbij bent, ga dan nóg dichter naar je onderwerp. Hoe dichterbij je komt, hoe meer indruk je foto maakt en hoe effectiever de flits is, wat voor meer scherpte en contrast zorgt.'


Foto: Maurice Hoogeboom
SIGMA 105mm F2.8 EX DG OS HSM Macro
ISO 800 • F 13 • 1/80 SEC • 105 MM


Tips voor onderwaterfotografie


Robert Smits geeft nog een drietal praktische tips mee voor als je met onderwaterfotografie aan de slag wilt gaan:
• Maak er een routine van om bij de check van je duikuitrusting ook je camera-uitrusting te controleren. Zijn de batterijen van je camera en flitsers nog vol? En is er nog voldoende ruimte op je geheugenkaart? Je kunt tenslotte niets meer wisselen wanneer je onder water bent.
• Maak voordat je het water in gaat nog een testfoto. Mocht je lensdop er nog op zitten of je autofocus niet ingeschakeld zijn bijvoorbeeld, dan kun je dit boven water nog verhelpen.
• Kies zorgvuldig met welke apparatuur en objectieven je wilt gaan werken, en sluit daarin geen compromissen. Het is duurder om later je onderwaterbehuizing te moeten aanpassen dan wanneer je meteen voor dat mooie objectief gaat.

STQ logo

Fotograaf Robert Smits is finalist van de SIGMA Talent Quest. Het geven van deze workshop is onderdeel van zijn strijd om de titel. Ben je benieuwd naar de andere kandidaten en wil je weten wie er gaat winnen? Check ZOOM.NL/STQ


« vorige 1 2 3 4 5 volgende »

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn