Upload jouw foto's
Schoonheid in natuurlijk licht © Arjen Nouta

22 oktober 2019, 09:18

In een voormalige zuivelfabriek met hoge ramen schijnt prachtig licht naar binnen. Zoomers Kim, Arjen, Jacinthe, Dennis en Ingrid zijn de gelukkigen die vandaag twee prachtige modellen in deze setting mogen fotograferen. Zij worden hierbij begeleid door portretfotografe Thirsa Nijwening en mogen gebruikmaken van hoogwaardige SIGMA-objectieven.

Dit is een samenwerking met SIGMA. Lees hier wat dit betekent.

Bekijk de video en het verslag van de workshop portretfotografie
Terwijl de modellen nog in de visagie zitten, geeft Thirsa alvast wat tips en trucs mee voor als ze straks aan de slag gaan. Het liefste werkt zij met natuurlijk licht, waarbij ze vooral let op een zo egaal mogelijke verlichting. Dit zorgt voor een mooie textuur van de huid, en scheelt bovendien een heleboel nabewerking.
Om schaduwen in het gezicht op te helderen, maakt Thirsa vaak gebruik van reflectieschermen. Deze kunnen meestal worden voorzien van verschillende oppervlakken. Met goud en zilver weerkaats je uiteraard goud- of zilverkleurig licht. Een zwart oppervlak kan dienen om weerkaatsing van licht juist tegen te gaan, en een doorschijnend wit oppervlak kan fungeren om een te felle lichtbron zachter te maken. In dat geval plaats je het scherm tussen de lichtbron en je model in. Het is leerzaam om alle opties eens uit te proberen.


Foto: Arjen Nouta
SIGMA 85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 2,2 • 1/320 SEC • 85 MM

Aan de slag


En dan is het tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. 'De eerste keuze die gemaakt moet worden, is met welk objectief te beginnen. Omdat we portretten gaan schieten, valt mijn eerste keus op de 85 mm, want dat is toch wel een portretlens bij uitstek', aldus Dennis. Hij vervolgt: 'We hebben mooie ruime ruimtes tot onze beschikking, dus de 85 mm werkt hier heerlijk. Het objectief voelt stevig en kwalitatief goed aan. En dat is exact wat je van zo'n prime-objectief verwacht.' Na de lunch gaat Jacinthe met dit objectief aan de slag. 'Deze lens is perfect te gebruiken in een setting zoals vandaag met natuurlijk licht. Kortom: prachtig voor portretfotografie door de fijne scherpstelling, fluweelzachte achtergrond, prachtige bokeh en zeer hoge resolutie', concludeert zij.


Foto: Dennis Heeringa
SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art
ISO 250 • F 2,8 • 1/1600 SEC • 70 MM


Model aansturen


Tijdens het fotograferen loopt Thirsa van de ene ruimte naar de andere om de deelnemers tips en aanwijzingen te geven. Er wordt gevraagd of zij nog tips heeft voor de aansturing van een model. Thirsa: 'Bij het aansturen van je model kan het soms helpen om een situatie te schetsen waarin je model zich kan inleven. Dit maakt het vaak makkelijker om een emotie uit te beelden.'


Foto: Jacinthe Gijsman
SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art
ISO 200 • F 2,8 • 1/320 SEC • 27 MM


Speelruimte


Kim fotografeert normaal graag met een 50 mm, maar probeert nu de 24-70 mm uit: 'Wat gelijk opvalt, is dat ik hiermee niet alleen het gezicht van het model zie, maar de gehele ruimte! Dit nodigt zeker uit om de letterlijke speelruimte te benutten.' Ook Ingrid vindt de flexibiliteit van het zoombereik erg fijn. 'Een veelzijdig objectief, aardig lichtsterk en een goede beeldkwaliteit bovendien', vertelt ze.


Foto: Ingrid Schoonen
SIGMA 70-200mm F2.8 DG OS HSM | Sports
ISO 200 • F 3,2 • 1/1250 SEC • 82 MMTerwijl de andere deelnemers nog wat terughoudend zijn om het 70-200mm-objectief te pakken, is Arjen hier al enthousiast mee aan de slag. 'Wat ik fijn vind, is dat de lens lekker in de hand ligt, en het hele zoombereik is met één duimbeweging te overbruggen. Ik kon snel van 70 naar 200 mm zoomen: van halftotaal tot close-up. Hier kan ik erg blij van worden. Mooi algemeen bereik en een perfect resultaat!' Ingrid zou normaal niet snel naar de 70-200 mm grijpen, 'maar deze heeft me nog wel het meest verrast. Wat kun je hier ook mooie portretten mee maken!'


Foto: Kim Rosenbrand
SIGMA 85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 1,8 • 1/160 SEC • 85 MMAan het einde van de dag worden de objectieven met tegenzin weer van de camera's geschroefd. 'Ik had ze maar al te graag meegenomen!', verzucht Kim. Tevreden en voldaan nemen we afscheid van elkaar. Gelukkig hebben we de foto's nog!

Met dank aan:
Locatie: Fabriek Zuidermeer
Modellen: Naomi Sauer en Anouk Goudsblom
Visagie: Ashley Groenewald

STQ logo

Fotograaf Thirsa Nijwening is finalist van de SIGMA Talent Quest. Deze workshop is onderdeel van haar strijd om de titel. Benieuwd naar de overige kandidaten en wil je weten wie er gaat winnen? Check: ZOOM.NL/STQ


« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rvangaal op 22 oktober 2019 om 21:38

Ik heb zelf alleen de 85mm van Sigma (voor Canon) maar het is een van mijn favoriete lenzen. f/1.4 heeft wel erg weinig scherptediepte dus heeft meer zin als je wat verder weg staat, zodat je minder kans op onscherpe ogen hebt. Het is binnenshuis wat lastiger omdat je niet zo vaak de ruimte hebt om wat afstand te creeren. Dan is een 24-70 flexibeler. De 70-200mm gebruik ik wat eerder buiten, maar is mooi voor close-ups binnen evt. Een 50mm is net niet flatteus voor de neus (al naar gelang je richting); 24mm is dan weer een grappig perspectief, en alles boven de 70mm is mooi voor het gezicht.