Upload jouw foto's
Schoonheid in natuurlijk licht © Arjen Nouta

22 oktober 2019, 09:18

In een voormalige zuivelfabriek met hoge ramen schijnt prachtig licht naar binnen. Zoomers Kim, Arjen, Jacinthe, Dennis en Ingrid zijn de gelukkigen die vandaag twee prachtige modellen in deze setting mogen fotograferen. Zij worden hierbij begeleid door portretfotografe Thirsa Nijwening en mogen gebruikmaken van hoogwaardige SIGMA-objectieven.

Dit is een samenwerking met SIGMA. Lees hier wat dit betekent.

Review van Ingrid Schoonen

Ik was een van de gelukkigen die was uitgenodigd om een workshop portretfotografie te volgen, begeleid door fotografe Thirsa Nijwening. Daarbij kregen we de kans om een 3-tal SIGMA-objectieven te testen, op de geweldig fotogenieke locatie Fabriek Zuidermeer bovendien. Het liefst fotografeer ik mensen, dus ontzettend leuk om extra tips & trucs te leren voor het maken van portretten met natuurlijk licht. Mijn meest gebruikte objectief is de SIGMA 35mm F1.4 dus ik was ook erg nieuwsgierig naar de andere objectieven in Sigma's assortiment.


Foto: Ingrid Schoonen
SIGMA 85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 200 • F 2,8 • 1/320 SEC • 85 MMNa een introductie en een stukje theorie, waarbij Thirsa wat meer toelichting geeft over haar visie en werkwijze, is er vooral veel tijd om met de verschillende objectieven aan de slag te gaan. Een goede manier om de verschillen goed te zien en te voelen, en te ervaren welk type objectief voor welke setting het prettigst werkt voor mij. Ondertussen laat Thirsa zien hoe zij een model aanstuurt en hoe zij met een reflectiescherm werkt. Deze laat ik vaak in de kast liggen, maar ben ik heel erg geïnspireerd om deze toch eens vaker in te zetten. Daarnaast daagt Thirsa ons ook uit om wat meer te experimenteren met props.


SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art


Het eerste objectief dat ik op mijn camera zet is de 24-70mm. Het is alweer even geleden dat ik met dit type een keer een shoot heb gedaan, en ik merk dat deze nu lichter voelt en iets compacter is dan ik mij herinner. Ik werk al een tijdje met enkel prime-objectieven en merk nu hoe snel je gewend raakt aan zelf naar je onderwerp toe of van je onderwerp af bewegen, in plaats van te zoomen, wat dit objectief nu juist zo praktisch maakt. Mogelijkheid voor zowel een wijder shot als close-up portretten en met F2.8 nog aardig lichtsterk. Een veelzijdig objectief en praktisch wanneer je meer opties wilt maar niet steeds van objectief wilt wisselen. En een goede beeldkwaliteit bovendien.


Foto: Ingrid Schoonen
SIGMA 85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 200 • F 3,2 • 1/250 SEC • 85 MM


SIGMA 85mm 1.4 DG HSM | Art


Daarna ga ik met de 85mm aan de slag. Wat als eerste opvalt is het formaat en gewicht. Een heel mooi lichtsterk objectief maar daarmee ook groter qua omvang. Desondanks heb ik dit niet als heel storend ervaren. Omdat de 85mm een prime is, ben je iets beperkter in je ruimte dus moet je wellicht iets beter nadenken over de setting voor het beeld dat je wilt maken. Maar op deze locatie hebben we ruimte genoeg. Ik vind de beeldkwaliteit van dit objectief erg mooi. Helemaal open op F1.4 zal ik niet zo snel schieten, aangezien daarbij de exacte focus veel nauwer komt (wellicht een kwestie van nog beter mee leren werken). Het objectief heeft een mooie scherpte en tegelijkertijd geeft het een fijn soort zacht beeld.


Foto: Ingrid Schoonen
SIGMA 85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 320 • F 2 • 1/800 SEC • 85 MM


SIGMA 70-200mm 2.8 DG OS HSM | Sports


Als laatste testte ik de 70-200mm. Wellicht niet geheel toevallig als laatste, want ik zou niet zo snel naar dit objectief grijpen (te groot en niet wetende wat nu echt de toegevoegde waarde zou zijn). Maar deze heeft me nog wel het meest verrast! Wat kun je hier ook mooie portretten mee maken! Inderdaad, wanneer je deze op je camera zet voel je meteen het gewicht en ook qua omvang vind ik deze veel minder handzaam. Zeker in combinatie met een kleiner formaat camera zoals mijn Sony A7 III. Dit is deels een kwestie van handigheid krijgen om hiermee te werken, maar het gewicht wordt daar niet minder mee. Maar je kunt hier ontzettend mooie portretten mee maken, het onderwerp naar je toe trekken en prachtige, zachte achtergronden creëren. Ook de scherpte en beeldkwaliteit vond ik erg mooi, en veelzijdig in gebruik. Ik denk dat ik hier een haat-liefde verhouding mee heb. Enerzijds het gevoel 'ja, deze wil ik, nu!' en anderzijds een te grote omvang en teveel gewicht.


Foto: Ingrid Schoonen
SIGMA 70-200mm F2.8 DG OS HSM | Sports
ISO 200 • F 3,2 • 1/800 SEC • 155 MMIk vond het alles bij elkaar een ontzettend leuke en leerzame dag. Thirsa weet haar verhaal met veel enthousiasme over te brengen, staat open voor elke vraag en bezit een fijne energie, tot aan het einde van de workshop aan toe. Leuke groep mensen, lieve modellen en onze toffe visagiste die lekker hands-on hielp met assisteren en leuke tips.

Over Ingrid Schoonen

Na jarenlang in de modebranche te hebben gewerkt, besloot ik mijn liefde voor fotografie en mooi
beeld serieus te gaan nemen. Ik vind het te leuk om die mooie en echte momenten te vangen. Het is zo bijzonder dat je een emotie op beeld kunt vastleggen en deze ook echt weer kunt voelen wanneer je het beeld terugkijkt. In een portret wil ik de mooiste kant van iemand laten zien. Of dit nou voor iemand persoonlijk is of voor de branding van zijn/haar bedrijf bijvoorbeeld. Het is zo mooi wanneer iemand blij verrast is met het beeld van zichzelf. Fotografie brengt je op nieuwe plekken, ik ontmoet zoveel verschillende mensen, mag creatief zijn en het geeft ontzettend veel energie wanneer ik iemand oprecht blij heb kunnen maken met mijn beeld!

Wil je meer foto's zien van Ingrid? Neem dan een kijkje op haar Zoom.nl-profiel of Instagram @_chapterphoto_.

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rvangaal op 22 oktober 2019 om 21:38

Ik heb zelf alleen de 85mm van Sigma (voor Canon) maar het is een van mijn favoriete lenzen. f/1.4 heeft wel erg weinig scherptediepte dus heeft meer zin als je wat verder weg staat, zodat je minder kans op onscherpe ogen hebt. Het is binnenshuis wat lastiger omdat je niet zo vaak de ruimte hebt om wat afstand te creeren. Dan is een 24-70 flexibeler. De 70-200mm gebruik ik wat eerder buiten, maar is mooi voor close-ups binnen evt. Een 50mm is net niet flatteus voor de neus (al naar gelang je richting); 24mm is dan weer een grappig perspectief, en alles boven de 70mm is mooi voor het gezicht.