Upload jouw foto's
Schoonheid in natuurlijk licht © Arjen Nouta

22 oktober 2019, 09:18

In een voormalige zuivelfabriek met hoge ramen schijnt prachtig licht naar binnen. Zoomers Kim, Arjen, Jacinthe, Dennis en Ingrid zijn de gelukkigen die vandaag twee prachtige modellen in deze setting mogen fotograferen. Zij worden hierbij begeleid door portretfotografe Thirsa Nijwening en mogen gebruikmaken van hoogwaardige SIGMA-objectieven.

Dit is een samenwerking met SIGMA. Lees hier wat dit betekent.

Review van Dennis Heeringa

Als 's ochtend vroeg mijn wekker gaat zie ik direct dat het een mooie lichte dag is, dus mijn eerste gedachte is meteen: koffie! En, ideaal licht om met natuurlijk licht te gaan fotograferen. Vandaag staat namelijk de workshop portretfotografie met natuurlijk licht door Thirsa Nijwening op het programma.


Foto: Dennis Heeringa
SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art
ISO 400 • F 2,8 • 1/250 SEC • 70 MM


Deze workshop is in samenwerking met SIGMA, en laten die nou net de objectieven meenemen waar ik naar aan het kijken ben als upgrade. Enthousiast ga ik dus op weg naar de locatie waar de workshop plaatsvindt: in Fabriek Zuidermeer. En wat voor locatie! Geweldig natuurlijk licht door de hoge ramen en een lichte, strakke omgeving die heel netjes is maar toch ook rauw aanvoelt. Nadat we aan elkaar voorgesteld zijn, behandelt Thirsa een klein deel theorie. De vooraf aangegeven leerpunten worden behandeld en er worden wat tips gegeven die we straks in de praktijk kunnen gaan toepassen.

Na de inleiding gaan we dan echt beginnen. Er zijn twee geweldige modellen en de objectieven staan klaar om getest te worden. De eerste keuze die gemaakt moet worden is met welk objectief te beginnen: de SIGMA Art 85mm F1.4, de SIGMA Art 24-70mm F2.8 of de SIGMA Art 70-200mm F2.8.


Foto: Dennis Heeringa
SIGMA 85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 200 • F 2,2 • 1/100 SEC • 85 MM


SIGMA 85mm F1.4 DG HSM | Art


Omdat we portretten gaan schieten valt mijn eerste keus op de 85mm, want dat is toch wel bij uitstek een echte portretlens. We hebben twee mooie ruime ruimtes tot onze beschikking dus de 85mm werkt hier heerlijk. Het objectief voelt stevig en kwalitatief goed aan. En dat is exact wat je van zo'n prime-objectief verwacht. Na de eerste foto gemaakt te hebben, merk ik meteen dat de autofocus prima gaat en de foto's er mooi scherp uitzien op het schermpje van mijn camera. Wanneer ik de foto's de volgende dag thuis op groot scherm bekijk, wordt dat idee nog eens bevestigd. De foto's zijn geweldig scherp.
Bij portretfotografie is een lichtsterk objectief zoals deze ook altijd ideaal vind ik. Nu schiet ik zeker niet altijd op F1.4, maar die optie hebben is toch wel een luxe. Helaas gaat dit meestal gepaard met een enorm hoog prijskaartje, hoewel SIGMA toch best budget-vriendelijk is! Het is niet goedkoop, maar een stuk beter betaalbaar dan de andere A merken. En de Art-lijn van SIGMA is kwalitatief hoogstaand en doet zeker niet onder aan de andere prime-objectieven die ik gebruikt heb.


Foto: Dennis Heeringa
SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art
ISO 100 • F 2,8 • 1/1250 SEC • 70 MM


SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art


Tijdens het fotograferen loopt Thirsa van de ene ruimte naar de andere om korte tips te geven en aanwijzingen met betrekking tot de reflectieschermen. Na uitgebreid bezig geweest te zijn met de SIGMA Art 85mm F1.4, pak ik de SIGMA Art 24-70mm F2.8 erbij. Ik loop naar de andere ruimte waar het tweede model staat te wachten. Tijdens de korte wandeling merk ik bij dit objectief direct hetzelfde op als bij het eerder gebruikte objectief. Het voelt zwaar, stevig en kwalitatief aan. De zoomring draait soepel en niet heel licht, ideaal! Werken met een model en een zoomobjectief voelt wel wat gek voor mij. Ik ben gewend met alleen prime's te schieten in deze omstandigheden maar de SIGMA Art 24-70mm F2.8 werkt hier eigenlijk wel prima bij. Wederom zijn de foto's geweldig scherp en ook hier werk de autofocus heerlijk snel.

Het standaard zoomobjectief geeft dus extra flexibiliteit maar komt voor mij toch beter tot zijn recht in een iets dynamischere omgeving zoals natuur, stad of bij straatfotografie. Dit is meteen ook de reden dat ik ervoor gekozen heb om het 70-200mm F2.8 objectief in deze setting over te slaan.


Foto: Dennis Heeringa
SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art
ISO 400 • F 2,8 • 1/250 SEC • 70 MM


Conclusie


Terugkijkend op de dag en de twee objectieven die ik getest heb, kan ik niet anders zeggen dan dat de resultaten heerlijk scherp zijn met een mooi scherptediepte-effect. Na zo'n hele dag fotograferen begin je wel te voelen dat de objectieven, in combinatie met een fullframe DSLR, toch wel zwaar zijn. Maar dat is bijzaak, want de kwaliteit is top.
Met nieuwe inzichten op het gebied van portretfotografie, natuurlijk licht, het inzetten van reflectieschermen en de SIGMA-objectieven kijk ik terug op een erg leuke en geslaagde dag!


Foto: Dennis Heeringa
SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art
ISO 100 • F 2,8 • 1/500 SEC • 70 MM

Over mij

Mijn naam is Dennis Heeringa en ik woon in Amsterdam. Mijn kennismaking met fotografie is geheel gekomen door de introductie van Instagram, ergens terug in 2011. Mijn eerste iPhone raadde mij destijds aan deze app te installeren, maar maakte enorm slechte plaatjes. Desondanks kregen die veel aandacht van een vooral niet Nederlandse groep mensen. Dat stimuleerde mij om steeds vaker foto's te maken. Nu, zo'n 9 jaar later, gaat er geen dag meer voorbij zoder dat ik foto's maak. De iPhone is ondertussen vervangen door een Nikon D850 en een verzameling aan SIGMA-objectieven. Wat als hobby begon, is nu een volledig losgeslagen hobby waar ik dagelijks mee bezig ben, en ook een van de manieren om als freelancer brood op de plank te krijgen. De combinatie van fotografie en social media houden mij dagelijks dus vele uren bezig. Mocht je benieuwd zijn: op Instagram kun je mij vinden als @Dutchie.
In de loop van de jaren heb ik geprobeerd mezelf zoveel mogelijk aan te leren op fotografie-gebied en die leerweg is nog lang niet ten einde. Via workshops, het leren van andere fotografen, Youtube, maar vooral door vallen en opstaan blijf ik proberen mezelf te ontwikkelen.
Mijn favoriete vorm van fotografie is een combinatie van stads-, reis-, straat- en portretfotografie. Maar wel weer portretfotografie in de breedste zin van het woord. Van close-up portretten tot lifestyle modelfotografie, wat zeker op social media erg populair is.

Wil je meer foto's zien van Dennis? Neem dan een kijkje op zijn Zoom.nl-profiel.

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rvangaal op 22 oktober 2019 om 21:38

Ik heb zelf alleen de 85mm van Sigma (voor Canon) maar het is een van mijn favoriete lenzen. f/1.4 heeft wel erg weinig scherptediepte dus heeft meer zin als je wat verder weg staat, zodat je minder kans op onscherpe ogen hebt. Het is binnenshuis wat lastiger omdat je niet zo vaak de ruimte hebt om wat afstand te creeren. Dan is een 24-70 flexibeler. De 70-200mm gebruik ik wat eerder buiten, maar is mooi voor close-ups binnen evt. Een 50mm is net niet flatteus voor de neus (al naar gelang je richting); 24mm is dan weer een grappig perspectief, en alles boven de 70mm is mooi voor het gezicht.