Upload jouw foto's
Schoonheid in natuurlijk licht © Arjen Nouta

22 oktober 2019, 09:18

In een voormalige zuivelfabriek met hoge ramen schijnt prachtig licht naar binnen. Zoomers Kim, Arjen, Jacinthe, Dennis en Ingrid zijn de gelukkigen die vandaag twee prachtige modellen in deze setting mogen fotograferen. Zij worden hierbij begeleid door portretfotografe Thirsa Nijwening en mogen gebruikmaken van hoogwaardige SIGMA-objectieven.

Dit is een samenwerking met SIGMA. Lees hier wat dit betekent.

Review van Arjen Nouta

Onder het motto 'je bent nooit te oud om te leren' en 'kennis is macht' heb ik me aangemeld voor deze workshopdag. Ik was blij verrast met de uitnodiging dat ik de workshop van Thirsa mocht bijwonen om van haar te leren en een aantal door SIGMA beschikbaar gestelde objectieven te mogen testen. Hoge verwachtingen had ik van hun 85mm F1.4 objectief, dus deze legde ik apart om later op de dag op mijn camera te gebruiken. Zodoende bleven er twee objectieven over om als eerste te testen, waarvan ik de keuze op de 70-200mm F2.8 DG OS HSM Sports liet vallen.


Foto: Arjen Nouta
SIGMA 85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 3,2 • 1/200 SEC • 85 MM


SIGMA 70-200mm F2.8 DG OS HSM | Sports


De eerste indruk is dat het een forse lens is. Degelijk gebouwd, geen speling op de focus- of zoomring. Het mooie van dit objectief vind ik dat de beweegbare delen intern blijven. Het objectief ligt lekker in de hand en de knoppen zitten op een logische plek. Het materiaal is iets mat en niet glad, wat bij natte, zweterige handen prettig is. Ook een plus is dat het hele zoombereik met één duimbeweging te overbruggen is. Ik kon snel van 70 naar 200 mm zoomen: van halftotaal tot close-up. Je hoeft niet over te pakken om verder te moeten zoomen. De zoom had iets lichter gemogen.


Foto: Arjen Nouta
SIGMA 70-200mm F2.8 DG OS HSM | Sports
ISO 160 • F 2,8 • 1/125 SEC • 155 MM


SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art


Dan de 24-70mm F2.8 DG OS HSM Art. Vooraf was dit niet direct mijn keuze voor portretfotografie. Ook op tafel vind ik het objectief niet direct indrukwekkend ogen. In mijn ogen zijn de eerste paar millimeters niet direct bruikbaar aangezien je dan in de groothoek-sectie bezig bent met bijkomende vertekening. Bij de eerste foto die ik maakte, bewust op 24mm, was dat ook het geval. Voor full body fotografie in een mooi landschap kan het wellicht werken, maar persoonlijk neem ik liever meer afstand met een langere brandpuntsafstand. Los van dit alles zijn de foto's die ik met dit objectief gemaakt heb helemaal prima en scherp op de punten waar ik de foto scherp verwacht. Het objectief zoomt makkelijk, de focus is snel en zó stil, dat je je soms afvraagt of de AF het wel doet.


Foto: Arjen Nouta
SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art
ISO 100 • F 5 • 1/60 SEC • 57 MM


SIGMA 85mm F1.4 DG HSM | Art


Als laatste heb ik de 85mm F1.4 DG HSM Art getest. Een groot objectief, met een filtermaat van 86mm en een maximaal diafragma van F1.4. Ik heb het idee dat je hiermee zelfs 's nachts nog prima foto's zou kunnen maken. Met ruim 1100 gram heb je een mooi stuk gereedschap in je tas. Wat ook opvalt is de enorme focusring die bijna het hele deel van de lens in beslag neemt die ook nog eens erg fijn en soepel te bedienen is. Er is maar 1 knop: voor het automatisch of manueel scherpstellen. Voor portretfotografie is dit een perfect objectief. Hij geeft een mooie zachte achtergrond bij een groot diafragma. Ik heb overigens geen foto's geschoten op F1.4 omdat je dan uit moet kijken dat je niet het puntje van de neus scherp hebt en de ogen net onscherp. Ik heb dus bewust voor een diafragma van F2.0 en kleiner gekozen. Het resultaat was ook goed maar eerlijk is eerlijk, ik weet niet of het objectief mijn verwachtingen helemaal waar maakte. Verwachtte ik te veel?

Conclusie


Wat ik wel weet, is dat ik naarstig op zoek ga naar het 70-200mm objectief. Hier werd ik erg blij van. Mooi algemeen bereik en een perfect resultaat. Wat Thirsa me vooral heeft meegegeven is dat het enorm leuk en uitdagend kan zijn om met natuurlijk licht mooie foto's te maken. Maak voor jezelf en anderen helder wat je doelen zijn, waar je voor staat en probeer jezelf altijd to-the-max uit te dagen en het beste uit jezelf te halen.


Foto: Arjen Nouta
SIGMA 70-200mm F2.8 DG OS HSM | Sports
ISO 100 • F 3,5 • 1/125 SEC • 70 MM
Foto: Arjen Nouta
SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art
ISO 100 • F 2,8 • 1/3200 SEC • 70 MM

Over Arjen Nouta

Ik ben Arjen, 42 jaar en ben sinds een jaar of 3 actief bezig met fotografie. Vele, vele MB's aan foto's heb ik gemaakt en ik ben nooit uitgeleerd, er altijd van uitgaand dat die ene beste foto wellicht nóg mooier of beter zou kunnen. Ik heb diverse cursussen, workshops en masterclasses gevolgd om mijn kennis bij te spijkeren. Na een, voor meerderen bekende zoektocht naar 'wat wil ik nou het liefst fotograferen' en 'waar word ik nou het meest blij van,' ben ik er inmiddels wel uit dat model/portretfotografie en het fotograferen van wildlife en vogels mij de meeste voldoening geven.

Wil je meer foto's zien van Arjen? Neem dan een kijkje op zijn Zoom.nl-profiel.

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rvangaal op 22 oktober 2019 om 21:38

Ik heb zelf alleen de 85mm van Sigma (voor Canon) maar het is een van mijn favoriete lenzen. f/1.4 heeft wel erg weinig scherptediepte dus heeft meer zin als je wat verder weg staat, zodat je minder kans op onscherpe ogen hebt. Het is binnenshuis wat lastiger omdat je niet zo vaak de ruimte hebt om wat afstand te creeren. Dan is een 24-70 flexibeler. De 70-200mm gebruik ik wat eerder buiten, maar is mooi voor close-ups binnen evt. Een 50mm is net niet flatteus voor de neus (al naar gelang je richting); 24mm is dan weer een grappig perspectief, en alles boven de 70mm is mooi voor het gezicht.