Upload jouw foto's
Fotoseries finalisten SIGMA Talent Quest © Robert Smits

28 oktober 2019, 17:39

De strijd om de winst van de SIGMA Talent Quest is in volle gang. De drie finalisten hebben inmiddels allemaal een workshop gegeven over hun eigen expertise. Daarnaast zijn ze allemaal aan de slag gegaan met het maken van een fotoserie met een bijzondere opdracht: maak een serie van 3 foto's met het Japanse thema 'wabi-sabi'.

Dit is een samenwerking met SIGMA. Lees hier wat dit betekent.

De opdracht

Finalisten Jolien, Robert en Thirsa kregen de SIGMA Talent Quest-koffer met onderstaande drie SIGMA-objectieven een maand lang in bruikleen.


SIGMA 14-24mm F2.8 DG HSM | ArtSIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | ArtSIGMA 70-200mm F2.8 DG OS HSM | Sports

Daarbij kregen zij de volgende opdracht mee:
• Lever drie foto's in en gebruik daarvoor alle drie de objectieven (met ieder objectief 1 foto).
• Pas onderstaand thema toe in je fotoserie. Zorg dat je duidelijk laat zien en beschrijft hoe je tot het resultaat gekomen bent, en hoe je dit Japanse esthetica-principe hebt toegepast.

Wabi-sabi


Omdat de finalisten strijden om het ambassadeurschap voor het Japanse merk SIGMA, is gekozen om dichtbij die identiteit te blijven. Het thema dat zij meekregen voor de fotoserie is daarom het Japanse esthetica-principe 'wabi-sabi'. Dit is vrij abstract, maar is daardoor ook door alle drie de finalisten te interpreteren binnen hun eigen discipline. Het vertaalt zich als imperfecte schoonheid en natuurlijke eenvoud. Het omarmt de cyclus van groei en verval, en de patronen en structuren uit de natuur.

Wabi staat voor eenvoud, met de nadruk op rustieke of verouderde schoonheid. Het omarmt gebreken, zoals die vaak worden aangetroffen in hout, steen, stof, klei en bloemen.

Sabi staat voor de kunst van imperfectie, de esthetiek van asymmetrie en extreme eenvoud. Dit resulteert vaak in een onevenwichtig, schijnbaar willekeurig ontwerp, dat verrassing en genot schept. Sabi probeert het niet-essentiële te verwijderen, vergelijkbaar met de westerse opvatting van minimalisme.

Wabi en sabi zijn dus eigenlijk twee afzonderlijke principes, maar zijn zo nauw aan elkaar verwant en vullen elkaar zo aan, dat ze vaak wabi-sabi worden genoemd.


Bekijk hier de fotoserie van Jolien Kramer:


Bekijk hier de fotoserie van Robert Smits:


Bekijk hier de fotoserie van Thirsa Nijwening:


Ben je benieuwd naar de workshops die de finalisten hebben gegeven? Bekijk hier het verslag met video en foto's van hun workshops!

STQ logo


Deze foto-opdracht is onderdeel van de SIGMA Talent Quest. Meer weten?
Check: ZOOM.NL/STQ


« vorige 1 2 3 4 volgende »