Upload jouw foto's
Fotoseries finalisten SIGMA Talent Quest © Robert Smits

28 oktober 2019, 17:39

De strijd om de winst van de SIGMA Talent Quest is in volle gang. De drie finalisten hebben inmiddels allemaal een workshop gegeven over hun eigen expertise. Daarnaast zijn ze allemaal aan de slag gegaan met het maken van een fotoserie met een bijzondere opdracht: maak een serie van 3 foto's met het Japanse thema 'wabi-sabi'.

Dit is een samenwerking met SIGMA. Lees hier wat dit betekent.

Fotoserie van Robert Smits

Wasabi? Nee Wabi-Sabi! Ik had nog nooit gehoord over dit Japanse esthetica-principe. Als autodidact in de fotografie, vind ik het altijd spannend om nieuwe dingen te ontdekken, alsook deze stijl. Waar staat Wabi-Sabi voor? De zoektocht kon beginnen.

Wie is Robert Smits?

Robert is 36 jaar en woont in Kapellen, België. Als finalist van de SIGMA Talent Quest heeft hij een bijzondere workshop onderwaterfotografie gegeven. Benieuwd hoe dat eruit zag? Klik dan hier. Naast zijn passie voor onderwaterfotografie fotografeert Robert huwelijken en doet hij newborn-, familie- en bedrijfsfotografie. Natuurlijk gaat zijn camera ook altijd mee op reis en mee de natuur in.

Lees hier meer over de opdracht en de objectieven die Robert en de andere twee finalisten mee hebben gekregen voor hun fotoserie.

Wabi gaat over het vinden van schoonheid in de eenvoud. Een spirituele rijkdom en sereniteit om los te koppelen van de materialistische wereld. Sabi staat voor het voorbijgaan van de tijd en het effect van tijd op alles. Hoe dingen groeien, vergaan en hoe veroudering het visuele beïnvloedt. Het unieke aan Sabi is dat het gaat om een toestand, die gecreëerd wordt door tijdsverloop en dus niet door menselijke tussenkomst. Kortom Wabi-Sabi gaat dus om de perfecte imperfectie.

Het voelt onwennig, om als perfectionist, de imperfectie op te zoeken. Ik besef dat iets veel meer interesse kan wekken, als iets geleefd heeft, met alle verhalen en emoties die daarmee gepaard gaan. De opdracht was mij nog niet helemaal duidelijk (en gezien mijn perfectionistische en leergierige aard), heb ik op Internet zoekwerk gedaan en hierover ook drie boeken aangekocht. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Wabi-Sabi is niet gewoon een fotografische stijl, maar een hele levensfilosofie!

Hoe meer ik opzoek en lees over Wabi-Sabi, hoe meer ik merk dat het niet gaat om het plannen en bewerken van een bepaald shot. Het draait erom je te laten verrassen en je onder te dompelen in de omgeving rondom jou. Kijken met een open en bewuste blik naar alles wat de natuur te beiden heeft en geïnspireerd te worden. Iets kan niet Wabi-Sabi zijn, iets kan jou wel een gevoel van Wabi-Sabi geven.

Ik heb altijd een enorme aantrekking gevoeld richting de natuur. In de natuur kan ik echt tot rust komen, zowel boven als onder water. Gezien Wabi-Sabi en natuur onlosmakelijk verbonden zijn, was de keuze dan ook snel gemaakt om de beelden in de natuur te nemen. Het herfstseizoen is een uitgelezen moment om met mijn camera en SIGMA-objectieven eropuit te trekken. De weergave van tijd wordt immers heel zichtbaar tijdens dit seizoen. De natuur 'gebeurt' niet in de zon, maar tijdens de wisseling van de seizoenen, in regen, in mist, in sneeuw en in zonneschijn.

In één van de boeken, komt 'forest bathing' (shinrin-yoku), veel terug. Zoals de naam doet vermoeden, is het niet een bad in het bos nemen, maar je onderdompelen in de natuur. Het betekent schoonheid opnemen met al onze zintuigen. Het betekent dat we onszelf wegtrekken van de constante drang naar 'meer', zodat we kunnen zien wat er al in ons zicht is. Het betekent onszelf genoeg afremmen om echt te zien en te ontdekken wat er net onder de oppervlakte speelt. Het geheim van Wabi-Sabi ligt er dan ook in om de wereld niet te zien met het logische brein, maar door te voelen met het hart. Het gaat om een acceptatie en appreciatie voor de niet-permanente, imperfecte oorsprong van alles.

Met deze insteek, ben ik op reis vertrokken naar de kleurenpracht van de Indian Summer in New England (het noordoosten van de Verenigde Staten). Een week zonder plan om daar helemaal op te gaan in de natuur. Intussen verdiep ik me steeds verder in de filosofie waar Wabi-Sabi voor staat en begin ik de visie te omarmen. Weg van mijn comfort zone en toch dichtbij wie ik ben en waar ik voor sta.

Het maken van de eerste foto


Eenmaal aangekomen trok ik de natuur in en stond versteld door de pracht van het herfstseizoen. Het verval, het nog groene met het afstervende en alle kleuren ertussenin; wetende dat alles terugkomt in de cyclus van het leven. De camera en objectieven vergezelden me gedurende mijn wandelingen en waren mijn 'buddy' om nog intenser naar de natuur om me heen te kijken. Halt! Een prachtig beeld bij een meer, de wind die ervoor zorgt dat iedere seconde de scene verandert. Dit wilde ik vastleggen!

Het 70-200mm objectief was de ideale keuze om het gevoel dat ik kreeg, te vertalen naar een beeld. Het was een unieke mix van herfstkleuren die perfect samen horen, de reflectie hiervan in het meer en de bries van de wind die deze reflectie doorbrak. Een glinstering op het water, een fractie van een seconde later, alweer een ander zicht. Zonder veel na te denken, ging ik voor het shot. Het bereik van het objectief hielp me om uit beeld te laten wat niet bijdroeg aan mijn gevoel, en zo de kalmte van het beeld te bewaren. Nadien heb ik nog wat gespeeld met dezelfde locatie en andere instellingen, echter sloot het eerste shot voor mij het meest aan bij de beleving van dat unieke moment. Wat me zo aanspreekt in dit moment, is dat de waas van de prachtige herfstkleuren doorbroken wordt door de glinstering in het water.


Foto 1 uit de serie van Robert (klik op de foto om te vergroten)
SIGMA 70-200mm F2.8 DG OS HSM | SportsDe bredere omgeving


De bomen met de reflectie op het water

De tweede foto


Iets later diezelfde dag passeerde ik een prachtig heuvelachtig landschap. In het midden van deze scene stond een pittoreske boom. Groot, statig en vol verhalen. Wat een boomschors! De structuren, lijnen, de herfstbladeren en het leven hierin betoverden mij. Met mijn camera en het 24-70mm objectief ging ik onder de boom liggen. Voor mij, was dit kikkerperspectief het ideale uitgangspunt om het grootse gevoel van de boom in beeld te brengen. Door deze hoek zag ik ook een klein oranje blaadje, 'gevangen' in een spinnenweb. Sabi! Sabi gaat over het voorbijgaan van de tijd. Het representeert de manier waarop alle dingen evolueren en vergaan. Dit wekt een gevoel op, vaak getriggerd door verdriet, omdat we stilstaan bij het verdwijnen van leven. Deze compositie maakt het beeld voor mij. Het vergankelijke blaadje ten opzichte van het nog groene bladerdak. De twee elementen in de Wabi-Sabi filosofie komen samen in dit moment. Klik!

Foto 2 uit de serie van Robert (klik op de foto om te vergroten)
SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | ArtHet landschap met de boom

De derde foto


Eén van de laatste dagen van mijn trip door New England heb ik een bergtop beklommen. Hoe hoger, hoe mistiger. Eens boven kon ik niet ver vooruitzien, de mooie vergezichten zaten verborgen onder een dikke laag mist. Ik had o.a. het 14-24mm objectief meegenomen tijdens de klimtocht. Gezien ik deze lens als laatste zou gebruiken voor de opdracht, had ik een bepaalde foto in gedachten. Door de onverwachte verandering in de weeromstandigheden heb ik me laten inspireren door wat wel zichtbaar was. De essentie van Wabi-Sabi overviel me opnieuw. Door het moment authentiek te beleven, zoals het is, kwam ik tot een mooier en echter resultaat dan mijn oorspronkelijk idee. Een herinnering om open te staan voor de mooiheid van het alledaagse. Hierbij toestaan om erdoor geraakt te worden en door dat te doen, dankbaar te zijn voor het leven.


De omgeving in de mist en regen

De foto die ik hier gemaakt heb staat voor mij symbool voor mijn hele reis, alsook de gedachte die onlosmakelijk verbonden is met het herfstseizoen. De natuur als een 'circle of life' (levenscyclus). De kleuren maken dit heel tastbaar - het groene van het mos, groene en gele blaadjes die overgaan naar oranje en andere bladeren die al rood kleuren, en dat allemaal op één en dezelfde boom! Als het weer anders geweest was, had ik deze vergankelijkheid in dezelfde boom misschien niet eens opgemerkt. Dit wilde ik visualiseren in één foto. Door de inspiratie van het moment, koos ik voor een langere sluitertijd en het juiste objectief. Door een lange sluitertijd te gebruiken wordt het passeren van de tijd benadrukt, en tegelijkertijd geeft het een gevoel van oneindigheid. De 'circle of life' komt hierdoor voor mij visueel in beeld. Eerst nam mijn perfectionistische kant het even over - het moest een perfecte cirkel zijn...toch?! Maar toen ik naar de foto keek en de 'imperfecte' cirkel zag, realiseerde ik me dat deze kleine haperingen, het leven symboliseren. De haperingen maken het net af! Daarom heb ik voor mijn derde beeld de volgende foto gekozen:

Foto 3 uit de serie van Robert (klik op de foto om te vergroten)
SIGMA 14-24mm F2.8 DG HSM | ArtFoto met een andere twist


Foto met een andere twist

Tot slot


De drie beelden, gemaakt met de verschillende SIGMA-objectieven, hangen voor mij samen door de kleuren, door de emotie die ze opwekken en de mindset waarin ik deze foto's gemaakt heb. Wabi-Sabi is volkomen kalm en geconcentreerd fotograferen, waarbij mijn geest is uitgeschakeld en ruimte maakt voor intuïtie. Ze hebben allemaal te maken met bomen, bladeren, kleuren en water. Daarnaast zijn het ook beelden die elk op zich staan en een verhaal vertellen. Eens thuis, heb ik ervoor gekozen de foto's zo puur mogelijk te houden. Ze zijn niet bijgesneden omdat ik de compositie wilde bewaren zoals ik die op het moment van fotograferen heb aangevoeld. Omdat de objectieven van zo'n hoge kwaliteit zijn en omdat ik ook in de nabewerking de filosofie van Wabi-Sabi in ere wilde houden, heb ik enkel de belichting en het contrast iets aangepast. Hierdoor sluiten de beelden nog net iets beter aan bij het gevoel en het verhaal dat ik wil overbrengen.

Wat begon als een verkenning van schoonheid in de vorm van Wabi-Sabi, werd zoveel meer dan dat. Het werd een nieuwe manier om naar de wereld te kijken, niet met de logische geest, maar met het voelende hart en met al mijn zintuigen. Wabi-Sabi heeft me laten zien hoe vluchtige momenten van schoonheid, in welke vorm dan ook, ons kunnen herinneren aan de kostbaarheid van het leven zelf.

Wat wil ik nog meegeven aan de lezers?


Wabi-Sabi is zoals liefde, ik kan vertellen wat ik denk dat het is en hoe het voelt. Echter kun je alleen echt weten wat het is, als je het zelf ervaart. Ga en ontdek!

Forest bathing - top tips
• Wandel traag, halveer je tempo en halveer nog eens;
• Wees aanwezig en bewust, laat je gsm in je zak;
• Gebruik al je zintuigen om de omgeving in je op te nemen;
• Kijk naar boven, naar beneden en om je heen;
• Merk op waar dingen zijn in hun levenscyclus. Wat is aan het groeien, bloeien en wat is aan het vergaan?

Bekijk ook de fotoserie van finalisten Thirsa Nijwening en Jolien Kramer.

« vorige 1 2 3 4 volgende »