Upload jouw foto's
One Shot without compromise - Contrastrijk urbex-portret © Ilona Teunissen

31 oktober 2019, 09:53

Iedere urbex-fotograaf weet: deze tak van de fotografie zit vol gevaren. Je betreedt onbekende, vervallen gebouwen, je weet nooit wat (of wie) je aantreft en je moet je vaak een weg banen door verboden en onbegaanbaar terrein. Daartegenover staat een bijzondere beloning: deze derde One Shot staat geheel in het teken van de ultieme urbex-portretfoto met een bijzonder contrast. Ilona Teunissen gaat de uitdaging met ons aan, maar als we voor haar deur staan, weet ze nog van niets ...


Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Urbex-fotografie draait om het fotograferen van of in verlaten locaties zoals oude fabrieksgebouwen. Als urbexfotograaf wil je zo vroeg mogelijk in de ochtend op locatie zijn, het liefst vóór de zon opkomt. Zo vang je het mooiste licht en heb je het minst last van andere 'bezoekers'. Voor Ilona begint de dag daarom een stuk vroeger dan normaal; om half zes 's morgens gaat haar deurbel. Terwijl ze half gapend opendoet, ziet ze in het licht van de straatlantaarns de herkenbare zwarte doos met de LUMIX S1. Daarin verstopt zit haar opdracht:

'Beste Ilona,

Gefeliciteerd, jij bent uitgekozen om deel te nemen aan One Shot. Vandaag nemen we je mee naar een geheime urbex-locatie, ergens in België. Daar ga je aan de slag met de LUMIX S1 fullframe spiegelloze systeemcamera om een bijzondere portretfoto te maken. Alles staat vandaag in het teken van contrast. Contrast tussen de omgeving en het model, het licht en de sfeer in je foto. Om je hierbij te helpen, hebben we op locatie alvast wat attributen klaargelegd, waaronder rook en lampen. Die moeten we terugzien in het eindresultaat. Jouw One Shot-missie voor vandaag: maak een contrastrijke urbex-portretfoto waarbij zowel de locatie als het model prachtig in beeld wordt gebracht, met gebruik van rook, licht en andere attributen.

Vanavond ben je weer thuis, met jouw urbex One Shot. Heel veel succes!

Zoom.nl & Panasonic'

Fort de la Chartreuse

'Wauw, gaaf! Spannend, ik ben héél benieuwd!' Ilona stapt in de auto en ontmoet daar ook het model voor de shoot, Rebecca Jongkees. 'Ik moet even omschakelen, hoor! Ik weet natuurlijk ook nog niet veel van de locatie, behalve dat het een urbex-plek is.' Ilona is onderweg naar Fort de la Chartreuse: een bekende en relatief toegankelijke urbex-locatie in België. Dit eeuwenoude complex dient al sinds het jaar 1124 als klooster, is tijdens de Eerste Wereldoorlog flink belaagd, en werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als gevangenis. Het gebouw is zo groot dat je er snel in verdwaalt, met allemaal kleine kamertjes en tralies langs eindeloze gangen.

Hoge iso's & ergonomie
De Panasonic LUMIX S1 beschikt over een fullframe-sensor met uitstekende prestaties bij weinig licht. Hiermee is het mogelijk om in donkere lichtomstandigheden nog steeds scherpe en ruisvrije foto's te maken. Wees dus niet bang voor iso 6400 of zelfs nóg hoger! Daarnaast is de LUMIX S1 stevig afgedicht tegen stof en vocht: ideaal voor urbex-locaties of om met een gerust hart mee op reis te nemen.

De duisternis in

De zon komt inmiddels op. Toch heeft dit weinig effect op de lichthoeveelheid in de ruimtes zelf: het is er gitzwart als Ilona voorzichtig op verkenning gaat, met haar telefoon als zaklamp. Gelukkig heeft ze met de LUMIX S1 een fullframe spiegelloze systeemcamera bij zich die door het relatief grote sensorformaat en de sterke beeldprocessor goed in het donker presteert: 'Normaal durf ik de iso-waarde niet zo hoog in te stellen: ik ga eigenlijk nooit boven de iso 800. Maar met deze camera durf ik dat wel te doen. Hij presteert echt goed in donkere ruimtes.' Toch hebben we een hulpmiddel, ook om het model mooi uit te lichten. Ilona mag een continulichtlamp gebruiken én heeft de beschikking over (kleur)rookstaven, die kunnen worden ingezet om extra contrast en diepte te creëren. Na een eerste ontdekkingstocht en de selectie van een jurk heeft Ilona wat locaties gespot voor de shoot.

De eerste is een lange hal met telkens links en rechts lege ruimtes met doorgegroeide takken en bladeren. 'Het is even goed zoeken wat een mooie hoek oplevert, met het contrast en de diepte zoals in de opdracht staat geschreven.' Op de S1 zit het 24-105mm F4 zoomobjectief, waardoor Ilona veel flexibiliteit heeft tijdens het fotograferen: van groothoek om de ruimte mee te nemen in het beeld tot een close-upportret.


Panasonic LUMIX S1 - ISO 500 - F 4 - 1/200 sec - 28 MM

Urban Exploration

De eerste beelden zijn veelbelovend, maar er kan nog wat meer uit worden gehaald. 'Ik wil ook iets kunnen doen met de rook, misschien wat subtieler.' Tijdens de pauze komt Ilona een ander gebouw tegen, verlaten in het dichte bos dat ons omringt. Het dak is volledig ingestort en het licht valt prachtig door de ramen bij het plafond. Dit kan weleens een One Shot worden: 'Prachtig hoe het licht zichtbaar valt in de foto's.' Dat komt door onze rookstaven. Die maken het licht zichtbaar in de foto, en niet zo'n beetje ook. Ilona kiest voor een laag standpunt om ook de omgeving, het licht en de rook mee te nemen. 'Prachtig, dat contrast! Met die jurk en de lichtstralen is het net een engel. Dit is mijn One Shot!' Alles komt erin terug: licht en donker, diepte in lagen en achtergrond, maar ook nog het jonge model op een oude, vervallen urbex-locatie. Gelukkig heeft Ilona raak geschoten, want het wordt tijd om te vertrekken: we horen andere stemmen in het gebouw en op de paden eromheen. In de auto terug bekijkt Ilona nog een keer haar foto: 'Het was een geweldige ervaring om dit zo te doen. Ik maakte natuurlijk wel al portretfoto's, maar nog niet eerder in zo'n setting. Echt ontzettend gaaf!'

Ben jij benieuwd welk beeld het is geworden? Bekijk dan onderstaande video
Bekijk hier alle One Shots

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Henkje op 1 november 2019 om 10:48

One Shot without compromise. Wat is de vertaling hiervan?!