Upload jouw foto's
Naar Urk met SIGMA: verhalen liggen op straat © Pieter de Jong

7 november 2019, 12:10

Waar de een iets ziet als oude troep, ziet de ander er de schoonheid van in. Fotograaf Jolien Kramer nam vijf Zoomers mee door de straten van haar thuisbasis Urk, om op een nieuwe manier te kijken naar de alledaagse dingen waar je normaal aan voorbij zou lopen. Achter afval en verval schuilt een verhaal van wat was, én een kans dit om te zetten in kunstzinnige fotografie.

Dit is een samenwerking met SIGMA. Lees hier wat dit betekent.

Review van Charlotte Brand

We zijn samen met de workshopleider Jolien Kramer een wandeling gaan maken op Urk. Daar hebben we geprobeerd om juist die dingen in beeld te brengen die je normaliter gauw over het hoofd ziet: dingen die vergaan zijn, die ooit een functie hadden maar er nu misschien verlaten bij liggen, verweerde plekken, afval, etc. Hiervoor moest ik met een ander oog naar mijn omgeving kijken dan dat ik normaliter doe. Het dwingt je om meer te vertragen en nog beter om je heen te kijken. Zo zie je inderdaad soms verrassende composities, details etc. Zo krijgen dingen die ogenschijnlijk onbetekenend zijn, ineens een functie in een bepaalde compositie.


Foto: Charlotte Brand
SIGMA 35mm F1.4 DG HSM | Art

De objectieven die Charlotte getest heeft:
SIGMA 35mm F1.4 DG HSM | Art
SIGMA 50mm F1.4 DG HSM | Art

In de ochtend heb ik de 35mm uitgeprobeerd in de haven en in een donkere loods. In de middag heb ik de 50mm uitgeprobeerd tijdens een 'ginkies' wandeling door de steegjes van Urk. Natuurlijk is het even omschakelen, omdat ik zelf normaal een zoomlens gebruik voor dit soort foto's, maar al snel kon ik er prima mee uit de voeten.


Foto: Charlotte Brand
SIGMA 50mm F1.4 DG HSM | Art


Eerste indruk


Het verschil in gewicht tussen mijn eigen objectieven en deze SIGMA-objectieven is verrassend; dat scheelt echt een slok op een borrel. Zeker als je op reis bent of de hele dag je camera mee moet dragen is dit een mooi alternatief. Mijn eerste indruk is dat de objectieven er solide en simpel uitzien. Ze liggen goed in de hand, lichter van gewicht maar zonder 'plasticachtig' aan te voelen. Kortom: ze geven een degelijk gevoel. Het gebruik van de objectieven is eenvoudig: geen fratsen maar gewoon 'lean and mean'. Wat opvalt is het ontbreken van een stabilisatiefunctie, wat ik wel jammer vind. Maar daardoor zijn de objectieven natuurlijk ook minder zwaar. Afhankelijk van het soort fotografie (of video) is dit wel iets om rekening mee te houden.


Foto: Charlotte Brand
SIGMA 35mm F1.4 DG HSM | Art


Conclusie


De foto's zien er helder en scherp uit, ook degene die in donkere omstandigheden zijn gemaakt zijn mooi gedetailleerd. Het lagere gewicht van de objectieven is bovendien een groot voordeel, wat zeker na een dag fotograferen goed merkbaar is. Prima prijs-kwaliteitverhouding wat mij betreft. Al met al vond ik het prettige objectieven om mee te werken.


Foto: Charlotte Brand
SIGMA 50mm F1.4 DG HSM | Art

Over Charlotte Brand
Ik ben Charlotte Brand, freelance fotograaf uit Assendelft. Twee jaar geleden heb ik de Fotovakschool afgerond en ik houd mij nu vooral bezig met portret- en bedrijfsfotografie. Ik maak gebruik van een Canon 5D mark 3, met verschillende objectieven. Een hele fijne camera, maar best een flink gewicht om mee te zeulen, zeker als je graag reist zoals ik. Deze workshop met SIGMA-objectieven was daarom een uitgelezen kans om eens een paar andere objectieven uit te proberen.

Wil je meer foto's zien van Charlotte? Neem dan een kijkje op haar Zoom.nl-profiel.

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »