Upload jouw foto's
Naar Urk met SIGMA: verhalen liggen op straat © Pieter de Jong

7 november 2019, 12:10

Waar de een iets ziet als oude troep, ziet de ander er de schoonheid van in. Fotograaf Jolien Kramer nam vijf Zoomers mee door de straten van haar thuisbasis Urk, om op een nieuwe manier te kijken naar de alledaagse dingen waar je normaal aan voorbij zou lopen. Achter afval en verval schuilt een verhaal van wat was, én een kans dit om te zetten in kunstzinnige fotografie.

Dit is een samenwerking met SIGMA. Lees hier wat dit betekent.

Review van Hans J de Vries

We worden welkom geheten in museum Het Oude Raadhuis op Urk. Na een korte kennismaking met koffie en Urker Dikkertjes (een soort gevulde koeken), geeft Jolien een presentatie met uitleg over de dag en een opdracht voor de deelnemende fotografen om een serie van vijf foto's te maken. Dan is het tijd voor het praktijkgedeelte. Er zijn vier SIGMA-objectieven uit de Art-serie om te testen, allemaal met een maximaal diafragma van F1.4. Geen van deze objectieven heeft beeldstabilisatie, dat is dus iets om rekening mee te houden. Verder ogen ze allemaal even robuust.


Foto: Hans J de Vries
SIGMA 28mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 110 • F 4 • 1/2000 SEC • 28 MM


Ik kies de 28mm en de 40mm voor de eerste praktijksessie. Vol enthousiasme gaan we naar buiten onder begeleiding van Jolien. Dat Urk oorspronkelijk gebouwd is op een eiland is direct te zien: smalle straatjes, kleine huisjes en nergens een tuin. Jolien vertelt: vroeger moesten de Urkers het doen met de beschikbare ruimte, die natuurlijk beperkt was op het oorspronkelijke eiland. Urkers zeggen dan ook dat ze 'op' Urk wonen.

SIGMA 40mm


Als eerste zet ik de 40mm op mijn Nikon D750. Wat direct opvalt is de omvang van dit objectief. Hij is de grootste en zwaarste van alle vier. Met een gewicht van 1200 gram voel je wel dat je wat in handen hebt. In de praktijk blijkt dat allemaal mee te vallen en is het werken met dit objectief erg prettig in combinatie met de D750. De lens blijkt zeer allround, je kunt er zowel landschappen als details mee vastleggen. Wel uitkijken met de scherptediepte als je details wilt fotograferen. Voor je het weet zit je ernaast bij een grote lensopening, hetgeen mij natuurlijk overkomt.


Foto: Hans J de Vries
SIGMA 40mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 160 • F 2,8 • 1/4000 SEC • 40 MM


SIGMA 28mm


Als we vanwege een stevige regenbui moeten schuilen in de werkplaats van Stichting Urker Botter krijgen we direct koffie aangeboden. Dat is Urker gastvrijheid! Voor mij tevens de gelegenheid om van lens te wisselen. Ook de 28mm is geen kleintje met zijn 865 gram, maar dit objectief blijkt een uitkomst te zijn in de werkplaats vol gereedschap voor o.a. houtbewerking. Daar is een mooie serie uit voortgekomen. Ook buiten blijkt dit objectief goed inzetbaar wanneer we worden uitgenodigd om een kijkje te nemen aan boord van een Urker botter. Aan boord is de ruimte beperkt en dan komt deze lens heel goed van pas.


Foto: Hans J de Vries
SIGMA 28mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 8 • 1/320 SEC • 28 MM


Voor we het weten is het tijd voor de lunch die we ons goed laten smaken. Ja, wel vis natuurlijk! Voor het tweede deel van de workshop ga ik op stap met de 35mm en 50mm objectieven. Jolien heeft voor de middag een rondleiding georganiseerd met een op Urk geboren en getogen gids. Al snel blijkt dat luisteren en fotograferen twee heel verschillende zaken zijn en mis ik dus af en toe een deel van het verhaal van de gids. Ondanks dat, heb ik toch nog wel het een en ander opgestoken over Urk.

SIGMA 35mm


Ik begin de middag met de 35mm. Al heel snel blijkt dat dit het ideale maatje is in de smalle straatjes van Urk. Ook details en landschap laten zich prima vastleggen. De minimale scherpstelafstand van 30 cm kwam goed van pas. Met deze lens heb ik een serie geschoten van de uitlopen van Urker regenpijpen. Veel van deze pijpen blijken 'afgekoppeld' waardoor het regenwater aan het eind van de pijp de straat op loopt. Tegenwoordig is dat modern en goed voor het milieu, maar op Urk weten ze dat al veel langer. Deze lens weegt slechts 665 gram en is daarmee voor mij de ideale combinatie voor de lange, vaak meerdaagse wandelingen die ik graag maak.


Foto: Hans J de Vries
SIGMA 35mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 640 • F 2,8 • 1/1000 SEC • 35 MM


SIGMA 50mm


Omdat ik zo enthousiast ben over de 35mm schiet het werken met de 50mm er een beetje bij in. De lens is wat kleiner en een stuk lichter dan de eerder beschreven 40mm. Dat maakt deze lens net wat gemakkelijker hanteerbaar en meer geschikt voor onderweg. Ik heb de 50mm vooral gebruikt als de afstand tot mijn onderwerp te groot is voor de 35mm. Ik wil niet of zo weinig mogelijk kroppen in de nabewerking, hetgeen onderdeel van de opdracht is. Kijkend naar de weinige foto's die ik gemaakt heb met de 50mm, blijkt dat het met de kwaliteit wel goed zit.

Aan het einde van de workshop moet ik vaststellen dat ik met alle lenzen zonder verdere uitleg direct aan de slag kan. Thuis blijkt de kwaliteit van de geschoten foto's uitstekend. Aan de SIGMA-lenzen zal het zeker niet liggen. Wat ik heb geleerd op deze workshop is dat als je gebruik wilt maken van de geringe scherptediepte die mogelijk is met deze lenzen, je zeker ook verschillende diafragma's moet proberen. Zo voorkom je de teleurstelling dat die ene foto net niet scherp is.

Tot slot moet ik bekennen dat ik mij niet helemaal aan de opdracht 'fotografeer objecten die een functie hebben gehad' van Jolien heb gehouden. Maar dat mag de pret niet drukken en ik ben heel tevreden met de foto's die ik mee naar huis heb genomen.


Foto: Hans J de Vries
SIGMA 50mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 320 • F 6,3 • 1/160 SEC • 50 MM

Over Hans J de Vries

Met mijn 63 jaren ben ik één van de oudere deelnemers aan deze workshop. Rond mijn 18e jaar ben ik begonnen met fotografie. In die tijd natuurlijk analoog. Mijn eerste camera was een compact van Ricoh, daarna ben ik doorgegroeid naar de spiegelreflex van Pentax. In 2006 ben ik overgestapt naar digitaal met Nikon. Mijn huidige D750 is inmiddels de 3e body van Nikon. Ik doe graag aan bergwandelen en maak dan ook een fotoverslag. Vanwege de kwaliteit gaat ook dan de D750 met een 24-120mm zoomobjectief mee. Ideaal voor reisfotografie, maar inmiddels vind ik deze combinatie wel een beetje zwaar. Verder doe ik graag architectuurfotografie, zowel binnen als buiten, en af en toe wat straatfotografie. Ik ben lid van de Fotoclub Perspektief in mijn woonplaats Houten.

Wil je meer foto's zien van Hans? Neem dan een kijkje op zijn Zoom.nl-profiel.

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »