Upload jouw foto's
Naar Urk met SIGMA: verhalen liggen op straat © Pieter de Jong

7 november 2019, 12:10

Waar de een iets ziet als oude troep, ziet de ander er de schoonheid van in. Fotograaf Jolien Kramer nam vijf Zoomers mee door de straten van haar thuisbasis Urk, om op een nieuwe manier te kijken naar de alledaagse dingen waar je normaal aan voorbij zou lopen. Achter afval en verval schuilt een verhaal van wat was, én een kans dit om te zetten in kunstzinnige fotografie.

Dit is een samenwerking met SIGMA. Lees hier wat dit betekent.

Review van Anita Sajet

Als ik onderweg ben naar Urk voor de workshop 'verhalen liggen op straat', word ik overvallen door wat flinke buien, maar tussendoor is het droog en is er weer een helderblauwe lucht. Het is te hopen dat we het tijdens de workshop een beetje droog houden. Jolien Kramer zal ons begeleiden en we krijgen de kans om vier prime-objectieven van SIGMA te testen: de 28mm, 35mm, 40mm en 50mm F1.4 DG HSM Art. Voor deze workshop zullen wij op zoek gaan naar oude voorwerpen die ooit een functie hadden en hierbij gebruik maken van deze objectieven.

Urkse gastvrijheid met de 40mm F1.4


In de ochtend fotografeer ik met de 28mm en de 40mm objectieven. Het eerste dat mij opvalt is dat het 40mm objectief erg groot is. Dit zou te maken hebben met het feit dat dit eigenlijk een objectief is om mee te filmen. Daarnaast valt mij op dat dit een erg stil objectief is in vergelijking met de anderen. Ik betrap mijzelf erop dat ik af en toe even check of mijn camera het nog wel doet. De autofocus is zo stil dat je deze buiten helemaal niet hoort. Hij stelt ook heel snel scherp.


Foto: Anita Sajet
SIGMA 40mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 320 • F 1,6 • 1/400 SEC • 40 MM


Als we in de haven worden overvallen door een flinke bui, kunnen we schuilen in een grote schuur. Deze schuur blijkt een walhalla met oud gereedschap, visgerei en kapotte voorwerpen. Maar het mooist is nog wel dat we zeer vriendelijk worden ontvangen en we ook nog koffie aangeboden krijgen.

Voor mij overheerst hier het gevoel dat 'oud' helemaal niet 'afgedankt' hoeft te betekenen. In deze schuur staan allemaal oude voorwerpen, waarvan de meesten gewoon nog functioneel zijn. En voor de kapotte dingen is de functie veranderd en daarmee toch nog bruikbaar. Van de hedendaagse consumptiemaatschappij is hier weinig terug te zien. Ik was een beetje huiverig om te fotograferen in de schuur. Het was er vrij donker en het licht wilde ook niet helemaal meewerken. Maar het objectief verrast mij met zijn lichtsterkte en ik geniet met volle teugen van het fotograferen in de donkere schuur zonder dat ik mijn ISO torenhoog hoef in te stellen.


Foto: Anita Sajet
SIGMA 28mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 160 • F 4 • 1/2500 SEC • 28 MM


Boeket met de 28mm F1.4


De straatjes zijn smal en ik sta vrij dicht op het boeket. Maar ik wil het hele boeket op de foto en de 28mm leent zich hier uitstekend voor. Voor mij is dit een foto die veel vragen oproept. Het boeket geeft een gevoel van huiselijkheid. Heeft de eigenaar van de sfeervolle woning dit boekt neergezet om een extra gezellige sfeer te creëren? Of heeft dit boeket binnen gestaan en is het buiten 'uit het zicht' geplaatst om later weg te gooien? Ondanks dat de bloemen verlept zijn, straalt het wel een positieve sfeer uit. Of komt dit door de doorgebroken zon en ziet het er bij bewolkt en regenachtig weer treurig uit? Er zijn hier vele verhalen mogelijk.

Ginkiestocht met de 28mm, 35mm en 50mm


In de middag gaan we op een heuse ginkiestocht zoals ze dat in Urk noemen (ginkies zijn steegjes). Al snel komen we bij een huis met een prachtige stadstuin. Hier maak ik gebruik van de 50mm F1.4 om juist dat gezellige hoekje in de tuin vast te leggen en niet ook de omgeving. Ik vind het zo mooi dat 'oud' helemaal geïntegreerd is in het ontwerp. Dat bepaalde voorwerpen 'oud' zijn, geeft het geheel juist de uitstraling die het heeft. Ik vind deze tuin daardoor heel gezellig en huiselijk overkomen. De verschillende materialen vormen één prachtig geheel.


Foto: Anita Sajet
SIGMA 50mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 400 • F 3,2 • 1/400 SEC • 50 MM


Een klein stukje verderop ben ik blij dat ik het 28mm objectief nog bij me heb. In een hoekje van een verlaten huis, heeft zich een 'boom' gevormd van bladeren en spinnenwebben. Dit prachtige kunstwerk kon hier alleen maar komen doordat deze woning leegstaand en vervallen is. Hier is al lange tijd geen onderhoud geweest. Dit verval is door heel Urk te zien, maar heeft zeker ook zijn charmes. Ondanks dat dit geen voorwerp is dat ooit functioneel is geweest, vind ik dit plaatje absoluut bij het straatbeeld op Urk horen.


Foto: Anita Sajet
SIGMA 28mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 160 • F 4 • 1/320 SEC • 28 MM


Al snel heeft onze begeleider in de gaten dat wij bovenmatig geïnteresseerd zijn in 'oude troep', zoals hij het noemt, en past de tocht hier op aan. Ik heb de SIGMA 35mm F1.4 DG HSM Art op mijn camera, op het moment dat we bij een heus krot aankomen. Dit huis is volledig onbewoonbaar en zal waarschijnlijk gesloopt moeten worden. Tegenover dit bouwval staan echter vrij nieuwe en nette huizen, zoals in de spiegeling van de ruit enigszins zichtbaar is. De tegenstelling kan bijna niet groter.


Foto: Anita Sajet
SIGMA 35mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 160 • F 4 • 1/500 SEC • 35 MM


Tot slot


De dag is veel te snel voorbij gegaan en met pijn in mijn hart sta ik de objectieven weer af. Zelf werk ik eigenlijk altijd met zoomobjectieven, waarbij de 70-200mm F2.8 mijn favoriet is. Begin van de dag miste ik de zoom nog, maar het verbaast me hoe snel ik aan de prime-objectieven gewend raakte. Gedurende de dag ben ik anders gaan kijken en heb mijn onderwerpen aangepast aan de objectieven die ik bij me had. Hierdoor ben ik gerichter gaan fotograferen. Gedurende de dag heb ik onbewust vrij vaak de 28mm gebruikt. Dit is echt een heel fijn objectief voor straatfotografie. Niet te zwaar, niet te groot, maar wel heel degelijk, snel en geeft mooie scherpe beelden.

De grootste verrassing vind ik echter de SIGMA 40mm F1.4 DG HSM | Art. Ik heb zelf al langere tijd een 35mm objectief op mijn verlanglijstje staan. Maar na deze workshop zal ik eerder voor dit 40mm objectief van SIGMA kiezen. Hij is fluisterstil, uitermate snel en voelt erg degelijk aan. Enige minpunt aan dit objectief is dat hij wel groot is. De geteste objectieven zijn trouwens allemaal zo degelijk gebouwd en door de metalen behuizing wat zwaarder.

Ik kan terugkijken op een leuke dag die ik mij nog lang zal blijven herinneren. Ten eerste door de begeleiding van Jolien. Zij weet je te inspireren en door haar enthousiasme ga je de verschillende onderwerpen heel anders bekijken en zie je ineens zoveel meer mogelijkheden. Daarnaast is het een feestje om met de objectieven van SIGMA te werken. En de absolute kers op de taart is natuurlijk Urk. Wat een prachtige stad. Zoveel sfeer en zoveel mogelijkheden om te fotograferen. Er zijn echter wel veel tegenstrijdigheden op Urk. Er kan bijvoorbeeld naast een prachtig monumentale woning met goed onderhouden tuin, een leegstaande, vervallen woning staan. Voor de inwoners van Urk zal dit een doorn in het oog zijn. Vanuit fotografisch oogpunt maakt dit het wel een zeer fotogenieke stad. Eigenlijk moet iedereen hier een keer geweest zijn.

Over Anita Sajet

Toen ik jong was fotografeerde ik al graag tijdens vakanties en heb ik heel veel rolletjes laten ontwikkelen. Op een gegeven moment heb ik een tweedehands digitale spiegelreflexcamera aangeschaft om mijn paard te kunnen fotograferen, maar bleef op de automatische stand fotograferen. Totdat ik 6 jaar geleden met een goede vriend en professioneel fotograaf op pad ging. Vanaf dat moment ben ik mij meer in de techniek gaan verdiepen. Ik heb inmiddels verschillende cursussen en workshops gevolgd, maar wil mij blijven ontwikkelen.
Sinds een jaar heb ik mijn eigen 'bedrijf' onder de naam AS Shots (www.asshots.com). Ik fotografeer o.a. vaak honden, ook voor stichtingen die honden uit het buitenland halen om geadopteerd te worden. Het geeft mij zoveel voldoening als er door mijn foto's interesse is in een bepaalde hond, die eerder niet opgevallen is. Ik ben met hondenfotografie begonnen omdat ik zelf een hond kreeg en ik veel moeite had om haar goed op de foto te krijgen. Inmiddels heb ik al veel honden (en andere huisdieren) gefotografeerd.
Daarnaast vind ik het erg leuk om evenementen te fotograferen en dan met name om de sfeer van dit evenement vast te leggen. Ik ben een gevoelsmens en ik vind het daardoor ook erg leuk om gevoel en emotie vast te leggen. Een foto moet iets vertellen.
Op dit moment volg ik ook een online cursus 'Creatieve fotografie'. Naar aanleiding van een opdracht, vertelde de cursusleidster mij dat zij mijn foto's binnen de Wabi-Sabi stroming vindt passen. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar toen ik het opzocht klopte het helemaal. Kort samengevat betekent het 'perfect imperfections'. Dit is zeker de manier waarop ik in het leven sta. Alles heeft iets moois, er bestaat geen perfectie en omarm wat er is. Het gaat erom hoe je bepaalde zaken bekijkt. En laat fotografie dat nou ook zijn.

Wil je meer foto's zien van Anita? Neem dan een kijkje op haar Zoom.nl-profiel.

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »