Upload jouw foto's
Asus ProArt StudioBook Pro X: dé laptop voor fotografen © asus, laptop, studiobook, proart, fotobewerking, nabewerking

22 november 2019, 15:00

Digitale camera's en fotobewerkers worden steeds geavanceerder. Daarom zal het geen verrassing zijn dat het bewerken van foto's zware eisen stelt aan jouw computer. Verder heb je als fotograaf niet alleen een krachtig systeem nodig; het moet ook je foto's natuurgetrouw tonen én draagbaar blijven. Hoe combineer je deze eisen in één laptop? We lichten hier de nieuwe Asus ProArt StudioBook Pro X uit, een krachtig werkpaard met levensechte kleuren.

Dit is een samenwerking met ASUS. Lees hier wat dit betekent.

Asus ProArt Studiobook Pro X

Gebruikersscenario: De ProArt Studiobook Pro X voor fotografen

Als fotograaf of designer wil je het liefst met prachtige beelden bezig zijn en niet na elke handeling moeten wachten tot je eindelijk verder kunt. De grootte, de detaillering en het dynamische bereik van foto's nemen toe, en daarnaast voeren fotobewerkers steeds slimmere (en dus rekenintensieve) taken uit. Denk alleen al aan het nieuwe 'Details verbeteren' in Lightroom en het gereedschap 'Object selecteren' van Photoshop. Vandaar dat je een krachtig systeem nodig hebt - óók 'on the move'.

Fotograaf Martin Hols geeft tips voor fotobewerking in Lightroom en Photoshop

Foto's zien zoals ze bedoeld zijn

De gloednieuwe ASUS ProArt StudioBook Pro X is dé laptop voor fotografen die liever fotograferen en beelden bewerken dan naar een zandlopertje staren. Laten we met het formaat beginnen. Ondanks het riante 17inch-beeldscherm is de laptop even groot als een laptop met 15inch-scherm. Daardoor heb je extra veel schermruimte in een compacte laptop die je makkelijk meeneemt.

De schermranden zijn flinterdun, waardoor de aandacht meteen jouw foto's in getrokken wordt. Dankzij het WUXGA-scherm met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels, 8 bits kleurdiepte en groot kleurbereik ('wide color gamut') zijn de kleuren levensecht en zie je de kleinste nuances. 'Wide color gamut' is geen loze kreet, want het kleurbereik bestrijkt 97% van het DCI-P3-spectrum en maar liefst 133% van het onder fotografen en webdesigners populaire sRGB. En dankzij de ingebouwde ASUS Calibration-technologie blíjven de kleuren kloppen. Uniek is dat je het scherm volledig naar achteren kunt klappen. Dan krijg je een platte laptop, ideaal om met vrienden, collega's of klanten samen te werken.

Screenpad 2.0

Met het touchpad van deze laptop is iets bijzonders aan de hand. Het is namelijk een intelligent 5,65inch-aanraakscherm met functionaliteiten zoals je van je smartphone gewend bent. De ASUS ProArt StudioBook Pro X heeft dus twee schermen! Op het hoofdscherm werk je lekker door in Lightroom of Photoshop terwijl je met een opdrachtgever chat via het tweede scherm, of daar een instructiefilmpje afspeelt om een lastige bewerking onder de knie te krijgen. Apps wissel je eenvoudig uit tussen hoofdscherm en tweede scherm. Het aanraakscherm gebruik je ook om lange en complexe toetsenreeksen automatisch af te spelen.

Slim delegeren

Je neemt de laptop dus makkelijk overal mee naartoe en de beelden spatten van het scherm af. Maar is hij wel krachtig genoeg voor jou als fotograaf? In de compacte ASUS ProArt StudioBook Pro X zit een Intel Xeon of Intel Core i7 van de negende generatie. Deze hexa-core-processor met zes processorkernen kan veel taken tegelijk uitvoeren. Dat komt goed uit, want ook fotobewerkers doen het liefst meerdere dingen tegelijk. Terwijl jij nieuwsgierig je nieuwste foto's bekijkt, je e-mail afhandelt of van een YouTube-filmpje geniet, wordt op hetzelfde moment op de achtergrond jouw fotoverzameling geïnventariseerd of een gigantisch hdr-panorama gegenereerd, of worden de honderden foto's geëxporteerd die je zojuist hebt bewerkt.

Wat betreft rekenkracht is de grafische kaart tegenwoordig cruciaal. Zo zet Lightroom sinds kort de GPU in om zware rekentaken te delegeren zodat die nóg sneller en efficiënter worden uitgevoerd. En laat de ASUS ProArt StudioBook Pro X nu net de gloednieuwe NVIDIA Quadro RTX 5000 aan boord hebben. Met deze grafische kaart profiteer je dus optimaal van de nieuwe mogelijkheden en verbeterde prestaties van Lightroom. Ook Photoshop draait soepeler dankzij de GPU.

Flitsend snel opslagsysteem

De ASUS ProArt StudioBook Pro X heeft een snelle SSD van maximaal 1 terabyte. Daardoor is de opstarttijd van Windows 10 Pro en jouw programma's lekker kort en worden foto's in no time ingelezen en weggeschreven. Via een zogenaamde RAID 0-opstelling waarbij SSD's nauw samenwerken, draait het systeem zelfs nóg vlotter. Bij gewone data zoals documenten of je muziek¬verzameling luistert dit niet zo nauw, dus die zet je op de optionele harddisk van 2 terabyte.

Fotobewerkers hebben altijd veel werkgeheugen nodig vanwege de complexe bewerkingen. Met een geheugen tot 128 gigabyte is ook deze laatste bottleneck weggenomen. Tot slot de communicatie met de buitenwereld. Die gaat flitsend dankzij de nieuwste draadloze technieken. Daarmee worden snelheden gehaald die vroeger alleen met vaste aansluitingen mogelijk waren. Daarnaast beschikt de laptop over gigabit-ethernet, twee USB 3.1-poorten, twee Thunderbolt 3-poorten, een HDMI 2.0-aansluiting en een SD 4.0-kaartlezer voor snelle bestandsoverdrachten.

Gebouwd voor creativiteit

Kort samengevat is de ASUS ProArt StudioBook Pro X echt gebouwd voor fotografen en andere creatievelingen. Processor, grafische kaart, opslag en geheugen leveren topprestaties en het kleurechte scherm laat je foto's stralen. De laptop is gecertificeerd voor gebruik met professionele software zoals die van Adobe en vele andere softwareleveranciers.