Upload jouw foto's
Het karakter van Marrakesh © Bram busink

11 december 2019, 17:20

Het is misschien wel de droom van iedere reisfotograaf: al die exotische geuren en kleuren, chaos en sfeer van een vreemde cultuur vastleggen in één beeld, One Shot, waarin het karakter van de plek op een unieke wijze is vastgelegd. En laat dat nou precies de opdracht zijn van de vierde One Shot. We namen de nietsvermoedende Zoomer Bram Busink mee naar het hart van Marrakesh en terug, voor die ene foto. En is het hem gelukt ...?

Dit is een samenwerking met Panasonic. Lees hier wat dit betekent.


Met dank aan Bram Busink

Het is half vijf 's ochtends als we verzamelen in de vertrekhal op Schiphol. Bram weet op dat moment nog niet dat hij vier uur later door de chaotische medina van Marrakesh struint. Hij is door de security heen gesluisd zonder te zien waar hij naartoe zou gaan. Daar, tijdens een moment van rust voordat we gaan vliegen, vindt hij de envelop:

'Beste Bram,

Gefeliciteerd, jij bent uitgekozen om deel te nemen aan Panasonic One Shot. Jouw avontuur begint hier op Schiphol en neemt je mee naar een exotische cultuur waar je de ultieme reisfoto gaat maken. De LUMIX S1 wacht op je in Marrakesh, inclusief verdere instructies. Goede reis!

Zoom.nl & Panasonic'

Even een moment van ongeloof bij Bram: 'Wow, dat wordt echt een hele uitdaging! Marrakesh, wat spannend!' Na een lange vlucht zien we vanuit de taxi de stadspoorten. We rijden de medina in, het oudste en meest traditionele gedeelte van de stad. Hier regeert de chaos: mensenmassa's, marktkraampjes, eindeloze steegjes en geroep voeren de boventoon in deze extreme bedrijvigheid. Een droom voor elke straatfotograaf, maar ook een pittige ervaring. Te midden van de chaos ligt onze 'riad' als uitvalbasis voor de komende uren. Bram loopt de binnentuin in, waar de tweede envelop met opdracht voor hem klaarstaat:

'Beste Bram,

Welkom in Marrakesh, een bruisende stad aan de rand van de Sahara, gekenmerkt door alle exotische geuren en kleuren van de Noord-Afrikaanse cultuur. Jouw One Shot-missie voor vandaag: maak de ultieme reisfoto, waarin het bijzondere karakter van Marrakesh herkenbaar naar voren komt. Maak de foto op en rond het Jamaa El Fna, het bekendste plein van de stad. Heel veel succes!

Zoom.nl & Panasonic'

De kleine steegjes van Marrakesh staan vol met kraampjes en eettentjes.
BRAM BUSINK
PANASONIC LUMIX S1 · ISO 500 · F 5,6 · 1/30 SEC · 44 MM

Marrakesh

Ondanks de lange reis krijgt Bram nieuwe energie na het lezen: 'Wat een gave opdracht, maar dit wordt nog niet makkelijk!' Dan krijgt hij de camera overhandigd waarmee hij zijn One Shot mag maken: de LUMIX S1 fullframe-systeemcamera. Via een klein steegje worden we naar het Jamaa el Fna geleid, het grootste plein in Marrakesh. We zijn inmiddels zo lang aan het struinen dat de zon langzaam naar de horizon daalt. Bram weet: nu en hier moet ik mijn slag slaan!

Tijdsdruk

Op het plein inventariseert Bram eerst wat er eigenlijk allemaal te vinden is. Eettentjes worden met hoge snelheid opgebouwd en overal verzamelen zich dans- en muziekgroepen die de aandacht vragen. Op elke meter wordt Bram aangesproken door een 'local' die iets van hem wil. Zo willen mensen hem strikken voor een maaltijd, het vasthouden van een slang of aapje, of een henna-tatoeage. Door alle drukte mist hij zijn fotomomenten en gaan er veel kansen aan hem voorbij. Daarnaast zijn er veel mensen die niet gefotografeerd willen worden. De meeste mensen wuiven hem weg zodra ze hem zien. Om minder op te vallen heeft de Panasonic LUMIX S1 een stille modus, waarbij de elektronische sluiter geruisloos foto's maakt. Maar zelfs dán hebben ze Bram nog vaak door. 'Het is toch lastiger dan ik dacht; ik zie de momenten nog niet echt.'

Terwijl Bram over het plein loopt, wordt hij regelmatig aangesproken door medewerkers van de vele eetkraampjes.
BRAM BUSINK
PANASONIC LUMIX S1 · ISO 1600 · F 5 · 1/200 SEC · 46 MM

In het donker

Inmiddels wordt het donker en gaan de honderden lichten aan op het plein. Hier licht ook Bram van op: 'Dit is waar ik op zat te wachten; hier kan ik goed mee werken. Nu nog een goede compositie.' Omdat het donker is geworden, stelt hij vast dat de vijfassige ingebouwde beeldstabilisatie hier een enorm voordeel biedt: 'Ik merk dat ik bij langere sluitertijden nog steeds erg goede resultaten krijg. Ik ga niet tot het uiterste, maar zelfs met sluitertijden van 1/4 seconde uit de hand krijg ik nog een scherp beeld.' En dan komt hét moment. Heel even hebben ze Bram niet door, zijn ze druk bezig bij een klein eettentje, en op dat moment ziet hij zijn kans schoon. In een kleine beweging pakt hij zijn shot. Hij loopt snel door en kijkt om de hoek de foto terug: 'Ik heb hem, denk ik, mijn One Shot!' En dat kunnen we beamen: een prachtig moment, met meerdere lagen, kleuren en contrasten in de foto, die het karakter van de stad op een fantastische manier samenbrengen in één beeld. Gesloopt maar voldaan kijkt Bram nog één keer naar het plein: 'Wat een dag!'

Door de camera op een muurtje te leggen, krijg je toch nog scherpe foto's met een lange sluitertijd.
BRAM BUSINK
PANASONIC LUMIX S1 · ISO 1600 · F 22 · 2,5 SEC · 24 MM

Beeldstabilisatie
De Panasonic LUMIX S1 beschikt over ingebouwde vijfassige beeldstabilisatie, waardoor je met veel langere sluitertijden scherpe foto's uit de hand kunt maken. In combinatie met de optische beeldstabilisatie in een objectief bedraagt de maximale winst wel zesenhalve stop. De vijfassige stabilisatie in de body levert in combinatie met een ongestabiliseerde 50mm-lens nog steeds tot zes stops extra marge op, wat momenteel uniek is in fullframe-land. Ideaal om in het donker door te kunnen fotograferen met behoud van een lage iso-waarde en dus weinig ruis en veel details.


Ben jij benieuwd welk beeld het is geworden? Bekijk dan onderstaande video
Bekijk hier alle One Shots

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
CHRIZ op 30 december 2019 om 20:24

Prachtig item Bram! Coole one shot: die had ik er ook uitgepikt wanneer ik in jouw schoenen stond!
Gr, Chris

Bramphotography op 12 januari 2020 om 11:16

Mijn dank Chris!! Het was iig niet gemakkelijk, maar dat heb je al kunnen zien in de video