Upload jouw foto's
Fashionfotografie workshop met Nikon © Joris Brouwer

27 maart 2020, 11:13

Voor fashionfotografie zijn een goede voorbereiding en een goed team van groot belang. Maar ook tijdens de shoot komt er veel bij kijken. Vijf Zoomers mochten een workshop volgen van Roxanne Letterie, die hen meenam in het hele proces en voorzag van handige tips. Nikon had voor deze dag apparatuur beschikbaar gesteld die de deelnemers mochten testen, wat voor een extra spannende dimensie zorgde.

Jisca Kuijpers ervaringen met fashionfotografie en NIKKOR primes

Samen met 4 andere fotografen mocht ik deelnemen aan een fashionfotografie workshop, onder begeleiding van fotografe Roxanne. Nikon zorgde voor een aantal lenzen die wij deze dag mochten testen. Na de kennismaking met het team kregen we uitleg van Roxanne hoe de dag eruit zou gaan zien. Ook vertelde zij hoe je vanaf de eerste stap een shoot uitwerkt tot het eindresultaat. Zo kregen we tips over het maken van een moodboard, het zoeken van een goed team en hoe belangrijk duidelijke communicatie onderling is. Roxanne vertelde ons dat er geen grenzen aan fashionfotografie zitten en je tijdens de workshop 'out of the box' mocht denken. Hierna kregen we uitleg over de diverse objectieven waarmee we die dag gingen werken.


Foto: Jisca Kuijpers - AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
Nikon D750 • ISO 100 • f/5.6 • 1/125 SEC • 50 MM


Ik heb mij aangemeld voor de workshop omdat ik meer wilde leren over fashionfotografie. Daarnaast werk ik zelf altijd met daglicht en leek het mij een uitdaging om eens met flitslicht te werken. Ook gebruik ik altijd een zoomlens en was ik nieuwsgierig naar de verschillende primelenzen die we mochten testen.


Foto: Jisca Kuijpers - AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G: mooie details
Nikon D750 • ISO 100 • f/9 • 1/125 SEC • 85 MM


NIKKOR 85mm f/1.4G: mooie details


De eerste ronde maakte ik gebruik van de 85mm. De lens ligt goed in de hand, maar is wel wat aan de zware kant. Door de beperkte ruimte die ik tot mijn beschikking had, was het alleen mogelijk om portretten te schieten vanaf de middel van het model. De gemaakte foto's met deze lens zijn heel scherp. Elk detail is goed terug te zien in de foto.


Foto: Jisca Kuijpers - AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
Nikon D750 • ISO 100 • f/2.5 • 1/125 SEC • 50 MM


NIKKOR 50mm f/1.4G: licht en compact


Hierna ging ik voor de 50mm. Deze voelt licht en compact aan. In deze setting hadden zowel het model als ik meer de ruimte om te bewegen. Daardoor merkte ik dat deze lens prettig werkt voor portret en full-body. Af en toe viel het mij op dat de lens moeite had met scherpstellen, zeker in een donkere ruimte.

NIKKOR 28mm f/1.4E ED: snel, stil en superscherp


Deze lens heb ik gebruikt voor beautyshots. De lens ligt goed in de hand en voelt stevig aan. De autofocus is snel en stil. Ook als ik dicht op het model stond, had de lens geen enkele moeite met scherpstellen. De foto's zijn superscherp.


Foto: Jisca Kuijpers - AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED
Nikon D750 • ISO 100 • f/5.6 • 1/40 SEC • 28 MM


NIKKOR 58mm f/1.4G: scherm met veel detail


In de laatste ronde werkte ik met de 58mm. Deze heb ik helaas maar kort kunnen gebruiken. Wat mij opviel aan deze lens was de snelle en stille autofocus. Alle foto's waren heel scherp. Elk details op de foto is goed te zien.

Favoriete lenzen: NIKKOR 24-70mm en 58mm


Tijdens de workshop heb ik de NIKKOR 24-70mm niet getest omdat ik die zelf al bezit, maar dat blijft toch wel mijn favoriete lens. Ik merk dat ik mij met een primelens wat beperkter voel, omdat ik dan niet kan zoomen. Van de primelenzen die ik tijdens de workshop mocht testen, vind ik de 58mm het prettigst om mee te fotograferen. Deze stelde net wat beter scherp dan de 50mm en bood mij de mogelijkheid om in de huidige opstelling voor zowel portret als full-body te gaan.


Foto: Jisca Kuijpers - AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G
Nikon D750 • ISO 100 • f/6.3 • 1/100 SEC • 58 MM


Tot slot


Het was een leuke workshop om aan deel te mogen nemen. Het was fijn dat je met vragen terecht kon bij fotografe Roxanne, en Emile van Nikon. Daarnaast vond ik het leerzaam om met de andere fotografen ervaringen te delen en deze workshop samen te doen. Ik vond het een uitdaging om met flitslicht te werken, maar onder begeleiding van Roxanne is dit goed gegaan en ben ik tevreden met het eindresultaat.
Ook was het erg leuk om met een creatief team samen een idee uit te kunnen werken. De locatie was ideaal, omdat we steeds in een iets andere setting konden shooten. In combinatie met de verschillende outfits en de diverse lenzen leverde dit verrassende resultaten op.

Over Jisca Kuijpers


Mijn naam is Jisca Kuijpers. Ik ben 23 jaar, waarvan nu 3 jaar hobbyfotograaf. Afgelopen jaar ben ik de eigenaar geworden van de Nikon D750. Ik fotografeer altijd met de Nikkor 24-70mm 2.8 lens. Mijn specialisatie is portretfotografie. Vaak zijn dit modellen of kinderen. Maar af en toe komt daar ook balletfotografie tussendoor. Sinds kort ben ik mij gaan focussen op bruiloften, waardoor ik ook met meer koppels en gezinsshoots te maken krijg. Als klein meisje kreeg ik mijn allereerste camera. Een simpele variant, maar het begin van een levenslange hobby. Wanneer ik ging wandelen in het bos, nam ik mijn camera mee en maakte ik tussen het lopen door foto's van de natuur. Al gauw nam ik mijn camera mee naar diverse uitjes en vakanties. Ik voelde dat ik mijn creativiteit ergens in kwijt kon. Langzamerhand ontdekte ik de kunst van het fotograferen van mensen en het bijbehorende photoshoppen.

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn