Upload jouw foto's
Fashionfotografie workshop met Nikon © Joris Brouwer

27 maart 2020, 11:13

Voor fashionfotografie zijn een goede voorbereiding en een goed team van groot belang. Maar ook tijdens de shoot komt er veel bij kijken. Vijf Zoomers mochten een workshop volgen van Roxanne Letterie, die hen meenam in het hele proces en voorzag van handige tips. Nikon had voor deze dag apparatuur beschikbaar gesteld die de deelnemers mochten testen, wat voor een extra spannende dimensie zorgde.

Denise Pronk over NIKKOR-objectieven: verrassend, superscherp en multifunctioneel

Met super veel zin begon ik deze workshop waarbij mijn interesse voor fashion en fotografie samenkomen. Naast het uitproberen van de verschillende objectieven was ik ook erg benieuwd naar het gebruik van flitslicht in combinatie met portretfotografie en hoe je je model goed kunt aansturen. Zelf heb ik weinig ervaring met portretfotografie en doe ik weinig met flitslicht. Erg tof dus om dit ook gelijk mee te pakken.

Na een voorstelrondje met alle deelnemers, kregen we uitleg over wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een fashion shoot en waar je op de dag zelf op moet letten. Toen was het tijd om zelf aan de slag te gaan! Roxanne had ons vooraf al verteld dat je de eerste 50 foto's waarschijnlijk kunt weggooien en dat bleek in mijn geval inderdaad waar te zijn. Tijdens de eerste sessie merkte ik namelijk echt dat ik nog moest inkomen.


Foto: Denise Pronk - AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED
Nikon D750 • ISO 100 • f/3.5 • 1/125 SEC • 28 MM


Verrassend objectief: NIKKOR 28mm f/1.4E ED


De sessie erna zat ik er al veel beter in. Hier maakte ik gebruik van het 28mm f/1.4E ED objectief, welk mij het meeste heeft verrast. Een groothoekobjectief zou ik normaal namelijk niet zo snel gebruiken bij fashion- of portretfotografie. Uiteindelijk vond ik hem juist heel fijn werken op deze locatie door de beperkte ruimte; perfect voor het maken van full body en half body shots. Bij de half body shots had ik verwacht dat het gezicht minder mooi zou uitkomen, maar dat viel erg mee. Het objectief geeft me de vrijheid om makkelijk te bewegen en daardoor diverse opnames te maken vanuit verschillende standpunten, waar ik ook nog de ruimte bij kan betrekken. De foto's zijn mooi scherp en er is eigenlijk niks op aan te merken. De serie die ik met dit objectief heb gemaakt is mijn favoriet!


Foto: Denise Pronk - AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED
Nikon D750 • ISO 100 • f/3.2 • 1/50 SEC • 105 MM


Superscherpe details: NIKKOR 105mm f/1.4E ED


Ik was het meest benieuwd naar de 105mm f/1.4G. Het is een indrukwekkend objectief om te zien en ik verwachtte hier dan ook veel van. Bij het gebruik merk ik dat hij fijn in de hand ligt en snel scherpstelt op het onderwerp. Het is wel belangrijk dat je de camera goed stil houdt en het model stil blijft staan, want anders zit je er snel naast met de scherpte. Het objectief is perfect voor portretten of half body shots. Om het model er helemaal op te krijgen moet je vrij veel afstand nemen, iets wat op deze locatie lastig was. Ik gebruikte het objectief daarom vooral voor het maken van portretten. Tijdens het fotograferen zag ik al een mooie onscherpte ontstaan in de achtergrond, iets waar ik heel blij van word. In de nabewerking werd mij duidelijk hoe superscherp de resultaten zijn en hoeveel detail wordt vastgelegd.


Foto: Denise Pronk - AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR
Nikon D750 • ISO 100 • f/7.1 • 1/125 SEC • 45 MM


Multifunctioneel: NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR


Ik wilde graag de kwaliteit van de 24-70mm f/2.8E ED VR vergelijken met die van de prime-objectieven, omdat het een fijn multifunctioneel objectief is waarmee je alle kanten op kunt. Van tevoren bedacht ik een strategie voor het gebruik van het 24-70mm-objectief. Ik begon dichtbij en nam daarna steeds ruimere shots. Het vergelijken tijdens de shoot vond ik wat lastig. Ik verwacht dat als je het objectief vaker gebruikt, dit wel wat meer vanzelf gaat en je hier zeker de voordelen van gaat ervaren. Tijdens het fotograferen en nabewerken zag ik dat ik er met de scherpte niet altijd goed op zat. De scherpte en kwaliteit van de 24-70mm is over het algemeen iets minder dan van de prime-objectieven. Daarentegen kun je wel alle kanten op met dit objectief, wat zeker fijn is als je wat minder ruimte hebt om afstand te nemen van je model, zoals hier het geval was.


Foto: Denise Pronk - AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G
Nikon D750 • ISO 100 • f/9 • 1/125 SEC • 58 MM


Conclusie


Ik ben zeer verrast door het gebruikt van de 28mm f/1.4G objectief bij fashion fotografie en zou zeker vaker een groothoek objectief pakken voor zulk soort shots. De 105mm f/1.4G is een prachtige objectief en raadt ik aan als je een model dichtbij wilt fotograferen. De kwaliteit is gewoon super goed en de details in je foto zijn haarscherp. Deze objectief staat dan ook zeker op mijn wishlist. De 24-70mm f/2.8E is een prima optie als je opzoek bent naar een multifunctionele objectief, je levert hierdoor alleen wel in op de kwaliteit en als je lenzen met een vast brandpunt gewend bent dan is het wel even wennen. Ik vond het leerzaam om met een heel team te werken en te zien hoe iedereen zich bezig houdt met zijn eigen specialisme om zo samen naar een mooi eindresultaat toe te werken. Voor mij was het dan ook een zeer leuke en leerzame dag, wat zeker naar meer smaakt!


Foto: Denise Pronk - AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
Nikon D750 • ISO 100 • f/6.3 • 1/125 SEC • 85 MM

Over Denise Pronk


Ik ben Denise, 31 jaar en woon in Zoetermeer. Fotografie heeft vanaf jongs af aan altijd al mijn interesse gehad, maar ik begon me er pas echt in te verdiepen toen ik samen met mijn vriend begon aan een foodblog (88 Food), waarvoor ik alle gerechten fotografeer. Ondertussen heb ik van fotografie mijn werk van kunnen maken en richt ik mij op food, interieur en lifestyle fotografie, bijna altijd in combinatie met styling. Ook op reis neem ik mijn camera mee om de mooiste plekken vast te leggen.« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn