Upload jouw foto's
Fotograferen onder extreme omstandigheden © Morten Hilmer

28 mei 2020, 15:39

Nu we zelf op het moment de wereld niet in kunnen voor avontuurlijke fototrips, is het des te heerlijker om even virtueel op reis te kunnen. De Deense wildlife fotograaf Morten Hilmer neemt je mee op zijn avonturen onder extreme omstandigheden. Welke uitdagingen ondervindt hij en hoe gaat hij daarmee om?

#advertorial - Dit is een advertorial van onze partner LaCie.

Sneeuwstormen, eindeloze ijsvlaktes met snijdende, harde wind. We kunnen ons er nu nauwelijks iets bij voorstellen. De Deense wildlife fotograaf Morten Hilmer doorstaat alle elementen voor dat ene perfecte shot. Om je te onderscheiden en de dieren in de verste uithoeken van de aarde vast te leggen, moet je verdergaan waar anderen stoppen.

©Morten Hilmer

Voorbereid op extreme condities

Morten Hilmer heeft zich primitieve vaardigheden eigengemaakt om te overleven in het wild, en deinst nergens voor terug. Wanneer harde wind en sneeuw ieder mens en dier dwingt om beschutting te zoeken, gaat hij eropuit om de meest indrukwekkende foto's te maken. Meer dan twee jaar diende hij bij een speciale eenheid van het Deense leger, waarvoor hij langs de kusten van Groenland patrouilleerde met een hondenslee. In deze tijd heeft hij geleerd om met zeer weinig middelen de extreme weersomstandigheden van Groenland te overleven. Een goede leerschool die hem heeft voorbereid op zijn huidige bestaan als fulltime wildlife fotograaf.

Master of Elements


Bekijk de volledige video van Morten Hilmer op www.master-of-elements.com/nl.

Met zijn levensstijl heeft Morten Hilmer natuurlijk apparatuur nodig die tegen deze extreme condities opgewassen is. Als Master of Elements ambassadeur voor LaCie laat hij zien dat de Rugged SSD Pro die hij meeneemt op zijn avonturen alle elementen aan kan. Daarmee kan hij zijn foto's altijd direct veilig stellen, waar hij ook is ter wereld.

Ruige schoonheid

Het verre noorden van de aardbol is Morten's favoriete plek voor het fotograferen van wildlife. De met ijs bedekte tundra is een plek van ruige schoonheid, maar is niet zonder gevaren. Poreus ijs, bevriezing en hongerige ijsberen behoren tot de uitdagingen van dit gebied. Sneeuwstormen maken alles om je heen wit, waardoor je volledig gedesoriënteerd raakt als je niet weet wat je doet. In de winter schijnt de zon zelfs niet voor maanden aan een stuk, en zakt de temperatuur vaak tot 50 graden onder nul.

©Morten Hilmer

'Elke plek op de wereld heeft zijn eigen gevaren. De gevaren in dit gebied zijn gewoon anders dan die je waarschijnlijk in het dagelijks leven tegenkomt', vertelt Morten. 'Je kunt hier niet ziek worden, bacteriën overleven hier bijvoorbeeld niet. Je kunt niet aangereden worden door een auto, maar wel worden aangevallen door een ijsbeer. Ik geef de voorkeur aan het leven op deze manier', concludeert hij.

Het perfecte plaatje

Met zijn foto's wil Morten je het meest pure gezicht van de natuur laten zien en je laten voelen hoe het is om daar te zijn. Als je zijn beelden ziet kun je de kou bijna voelen en hoor je de wind om je heen gieren.

©Morten Hilmer

'Als ik één ben met de elementen, me helemaal met de natuur verbind, dan komt het perfecte plaatje vanzelf', legt Morten uit. 'Ik denk nooit aan ISO, diafragma of sluitertijd.'
Aan de andere kant is Morten geobsedeerd door het hebben van een betrouwbare back-up. 'Als je eenmaal die foto's gemaakt hebt waarbij alles op z'n plek valt, waarvan je weet dat je die nooit meer opnieuw kunt maken, dan moet je er niet aan denken dat je die foto's kwijt zou raken. Ik kan het belang van back-ups daarom niet genoeg benadrukken. Zeker als je onder extreme omstandigheden werkt, waar ongelukken gemakkelijk kunnen gebeuren.'

Foto's veiligstellen

Om zeker te zijn dat hij zijn foto's veilig mee naar huis kan nemen, neemt Morten altijd zijn LaCie Rugged SSD Pro mee: een externe harde schijf die zelfs de meest extreme omstandigheden overleeft. Hij is bovendien erg licht en compact, zodat het niet teveel ruimte en gewicht inneemt in zijn bepakking.

©Morten Hilmer

In afgelegen gebieden kun je niet even je batterijen opladen. Het is daarom van cruciaal belang dat het overzetten van foto's naar de Rugged SSD Pro niet teveel batterij-vermogen kost. Deze schijf is gelukkig supersnel waardoor de batterij zoveel mogelijk gespaard blijft. Pas wanneer Morten weer toegang heeft tot elektriciteit, maakt hij een tweede back-up.

'Een goede, betrouwbare uitrusting is essentieel voor een natuurfotograaf, vooral in ruige omstandigheden', concludeert hij.

Bekijk meer indrukwekkende beelden en verhalen, én de volledige video van Morten Hilmer op www.master-of-elements.com/nl.

©Morten Hilmer

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn