Upload jouw foto's
Waarom het slimmer is om jouw foto's op een SSD te zetten © artikel, samsung, storage

29 juni 2020, 08:57

Als fotograaf heb je te maken met een fotoarchief dat groeit als kool. Daarom is de verleiding soms groot om voor een prikkie een zo groot mogelijke harde schijf te kopen. Niet doen! Lees hier waarom je jouw kostbare en onvervangbare foto's veel beter op een SSD kunt opslaan.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samsung.


Als er iemand veel schijfruimte nodig heeft, dan ben jij het wel. Fotobestanden zijn makkelijk tientallen megabytes per stuk. Je hebt daarom een schijf met een flinke opslagcapaciteit nodig. Daarnaast heb je schijven nodig om back-ups te maken. Minimaal twee, want één back-up is geen back-up, is een bekende wijsheid. Hierdoor ga je misschien op zoek naar een aanbieding met veel opslagruimte voor een lage prijs. Doe dat liever niet, want de valkuil is dat de prestaties van zo'n goedkope harde schijf vaak enorm tegenvallen. Helaas kom je daar pas achter als het al te laat is: zodra je thuis je fotobestanden aan het overzetten bent.

Harde schijf versus SSD: dit is de snelste optie voor fotografen

Benieuwd welke soort opslag de beste opties is voor fotografen? Wij zochten het voor je uit! Bekijk de onderstaande video om erachter te komen welke van de vier schijven het allersnelste is.

Niet elke schijf presteert hetzelfde

Bij de goedkoopste opties gaat het meestal om een USB 2.0 schijf. Dat is een verouderde standaard met een tergend langzame dataoverdracht. Dat merk jij als fotograaf meteen. Want zodra je raw-bestanden, geëxporteerde tiff- of jpg-foto's en niet te vergeten de gigantische psd-bestanden uit Photoshop bewaart of er een back-up van maakt, zit je een tijdlang naar dat vervelende voortgangsbalkje op het scherm te staren. Zo zonde van je tijd!

Met een duurdere USB 3.0 schijf gaat het gelukkig sneller. Maar nog steeds is het een langdurig proces zodra je grote hoeveelheden foto's wegschrijft of een extra back-up draait. Een veel slimmere oplossing is kiezen voor een SSD. Zo schijf je met de nieuwe portable Samsung T7 Touch jouw foto's bijna tien keer sneller weg dan met een gewone harde schijf. Je ziet het, dat scheelt enorm! Of schroef je computer open en sluit de Samsung M.2 Evo SSD 970 aan. Daarmee gaat het nog een tandje sneller!

Snel én betrouwbaar

Een ander groot voordeel is dat er geen bewegende en dus kwetsbare onderdelen in een SSD zitten. Laat je per ongeluk een harde schijf vallen, dan is de kans groot dat hij meteen defect is en je alle data kwijt bent. Terwijl bij de Samsung T7 Touch zelfs na een val van twee meter hoogte alle gegevens nog gewoon intact zijn. Deze portable SSD is daarmee ook ideaal om met je mee te nemen, bijvoorbeeld op reis. Zo kun je altijd en overal back-ups maken van je nieuwste foto's. Jouw gegevens zijn veilig, want dankzij de geïntegreerde vingerafdruksensor heb alleen jij toegang.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
arjovandijk op 3 juli 2020 om 11:10

Ik heb zelf een NAS in gebruik. Wel wat duurder, maar werkt perfect.

p9 op 29 juni 2020 om 15:21

Mooi Speeltje

Henkje op 29 juni 2020 om 18:01

Is meer dan een speeltje.