Upload jouw foto's
De details van de Veluwe © Martijn Nugteren

14 juli 2020, 10:50

Macrofotograaf Martijn Nugteren is een echte natuurliefhebber. Hij kan gemakkelijk een uur op een vierkante meter zitten genieten van de details die er te zien zijn. Hij vertelt waar hij op let, wat hij het liefste fotografeert en welke apparatuur hij daarbij gebruikt. Kijk mee en laat je inspireren!

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nikon.

'Ik heb het geluk dat mijn achtertuin grenst aan een prachtig bos op de Veluwe, maar macrofotografie kun je overal uitoefenen. Op je balkon, in een nabij gelegen park of tussen de stoeptegels: overal vind je natuur. De kunst is om rustig te gaan zitten en te kijken wat er allemaal te zien is. Je zult zien dat hoe langer je kijkt, hoe meer je gaat zien', aldus Martijn Nugteren.

Droom achterna

Martijn is 34 jaar en is geboren en getogen in Vlaardingen waar hij fulltime werkte als filiaalmanager in een winkel. 'Een leuke baan, maar iedere dag hoopte ik weer dat het snel 17.00 uur werd zodat ik naar buiten kon en met de camera de natuur rond de stad in kon trekken. Ik keek uit naar de paar weekenden per jaar dat ik naar de Veluwe kon en droomde ervan om er ooit te kunnen wonen. Dit moest anders kunnen en op een dag besloot ik mijn baan op te zeggen en mijn oude leven achter me laten. Om mijn dromen achterna te jagen en het leven te leven dat ik voor ogen had.


Een slakje op een herfstblad


Een meikever

De ontdekking van de details van de natuur

Het bleek de beste beslissing te zijn die ik ooit heb gemaakt! Iedere dag wandelde ik met mijn Nikon D3 door de mooiste bossen van de Veluwe, het sprookjesachtige Speulderbos, de zandvlakte van Kootwijk en de oneindige heidevelden van de Veluwezoom. Ik genoot van de prachtige landschappen en het vele wild. Tot ik op een natte herfstdag merkte dat ik eigenlijk enorm veel kilometers had gewandeld, maar alleen oog had gehad voor het grote geheel. Ik was wel in de natuur, maar ik beleefde het eigenlijk niet. Ik besloot te gaan zitten, pakte mijn Micro NIKKOR 105mm en zoomde in op een stukje natuur. Ik ontdekte dat er enorm veel te zien was en hoe langer ik keek, hoe meer er zichtbaar werd. Een paddenstoel, de veer van een grote bonte specht en het nestje van spinnen. Er werd eigenlijk een klein bos zichtbaar in het grote bos. Na een uur fotograferen binnen een vierkante meter voelde ik dat mijn knieën nat werden van het zitten op het vochtige mos, rook ik de regen op de bosbodem en hoorde ik het geluid van een zwarte specht. Ik ademde even diep uit en besefte dat dit voor mij het ultieme beleven van de natuur was.


Een zwemmende watersalamander


De veren van een grote bonte specht

Rust en aandacht

Sindsdien hoop ik met mijn foto's van de details van de Veluwe mensen te inspireren om met meer rust en aandacht de natuur te beleven. Om de tijd te nemen voor het onderwerp en ultiem te genieten van alles wat groeit en bloeit. Voor mij zijn het de details van de Veluwe, omdat hier mijn hart ligt, maar de details zijn overal. Het strand, het park en zelfs in je tuin. Neem de tijd, beleef de natuur en laat je verrassen!

Mijn apparatuur voor macrofotografie

Toen ik begon met fotograferen heb ik de keuze gemaakt voor Nikon. Een prachtig merk met mooie producten en een prima service. Ik ben begonnen te fotograferen met een Nikon D90 en na een paar jaar heb ik de overstap gemaakt naar een Nikon D3. Deze gebruik ik nu vijf jaar vrijwel dagelijks en ik kan niet meer zonder. Daarbij gebruik in de Micro NIKKOR 105mm f/2.8 wat voor mij de perfecte brandpuntsafstand is om de details mooi in beeld te brengen zonder die te verstoren. En het levert prachtige resultaten op. Maar wat ook belangrijk is voor mij, is dat mijn apparatuur 'Martijn-proof' is. Ik kan namelijk nogal eens onvoorzichtig zijn en de camera tijdens het fotograferen per ongeluk in het water leggen of zelfs laten vallen. Mijn apparatuur lijkt hier echter weinig last van te hebben en heeft me nog nooit in de steek gelaten.


Een dooiende bevroren plas


Een bevroren blad

Tips van Martijn

· Aan andere fotografen zou ik graag mee willen geven om vooral te fotograferen waar je hart ligt. Fotografeer het onderwerp dat jíj leuk vind en niet een onderwerp waarvan je denkt meer volgers of likes te krijgen op Instagram. Op deze manier blijft het fotograferen leuk voor jezelf en worden je foto's eigen.
· De natuur is de moeite waard om volledig te beleven. Neem de tijd, open al je zintuigen en ontvang de cadeautjes die de natuur je zal geven.'

Bekijk meer foto's van Martijn op zijn Zoom.nl-profiel