Upload jouw foto's
Getest: statieven en filters voor landschapsfotografie © IDG NL

6 oktober 2020, 12:41

Voor landschapsfotografie is de locatie meestal het eerste wat je bepaalt. Daarnaast zijn het weer en het tijdstip van de dag zaken om over na te denken. Maar filters en een goed statief zijn eigenlijk ook onmisbaar. Daarmee ben je bovendien goed uitgerust om onder vrijwel alle omstandigheden interessante landschapsfoto's te maken.

Wilko Ketelaar: degelijke, stevige apparatuur

Na een kop koffie en een voorstelrondje, kregen we een duidelijke uitleg over de te gebruiken producten. Wat gelijk opvalt is de productkennis van de organisatie, iedereen is op de hoogte van de voor- en nadelen die ieder statief of filter met zich meebrengt.
Voor de statieven heb ik gebruik gemaakt van de Summit LM-365C en de Leofoto LS-324C, beide statieven voelen zeer degelijk aan als je ze in de hand hebt.
Voor aanvang van de Experience Day had ik aangegeven op zoek te zijn naar een steviger statief en op aanraden van Frank van Beterelandschapsfoto heb ik de keuze gemaakt om deze beide statieven te testen.


Foto: Wilko Ketelaar
Nikon Z 7 · ISO 64 · F 11 · 13 SEC · 17 MM

Voor de middag heb ik gebruik gemaakt van de Summit LM-365C. Ondanks de grote buisdiameters die Leofoto voor de statieven gebruikt blijft het gewicht van het statief toch goed binnen de perken en weegt deze zonder balhoofd nog net geen twee kilo. Voor het balhoofd komt er nog ruim 800 gram bij. Dit statief kun je bij een heel behoorlijke windkracht opstellen en met camera erop blijft deze gewoon stil staan. Geen zorgen over ongewenste beweging, hij staat vast als een huis.
Ook als je een telelens gebruikt voelt dit statief nog stevig aan. Door de grote diameter van de bal in het balhoofd die met de frictieknop zo afgesteld kan worden dat elke beweging vloeiend verloopt is het volgen van een object echt een genot.

Na de lunch ben ik verder gegaan met de LS-324C, een iets lichter statief dat met balhoofd op ongeveer 2,5 kilo uitkomt en dat merk je met rondstruinen gelijk. Het gewicht van het vorige statief was met balhoofd toch wel een dikke halve kilo zwaarder. Deze LS-324c heeft iets dunnere poten maar staat daardoor niet minder stevig. Het statief heeft geen middenkolom en kan daardoor bijna plat op de grond gezet worden waardoor het statief ook geschikt is voor macrofotografie.
Voor beide statieven geldt dat alles super degelijk aanvoelt. Van draaiknoppen tot de knoppen om de poten te verstellen, alles voelt soepel en degelijk. Wat echt een handigheid is en iets wat ik bij geen enkel ander statief heb gezien, is het gemak waarmee je de onderste poten kunt verwijderen uit het statief om deze even onder de kraan af te spoelen, alle onderdelen blijven hierbij vast aan de poot zitten en je raakt dus geen onderdeel kwijt.


Foto: Wilko Ketelaar
Nikon Z 7 · ISO 64 · F 4 · 30 SEC · 14 MM

Zelf ben ik zeer te spreken over de kwaliteit en degelijkheid van de statieven, absoluut een aanrader vind ik zelf de Leofoto LS-324C. Super stevig maar niet te zwaar om mee te nemen tijden een wandeling of ander foto avontuur.

De H&Y filters


Voor de test van de filters heb ik gebruik gemaakt van de H&Y K-serie filterhouder met drop in filter en diverse 100x100mm alsook diverse 100x150mm filters. Het eerste wat opvalt is het gemak waarmee je de filterhouder op de lens monteert, je schroeft de ring in de schroefdraad van de lens en de filterhouder valt daar gewoon overheen. Even de twee schroeven vastdraaien en de filterhouder zit gemonteerd. Niet vast maar net zo vast dat de filters ook na het monteren nog kunnen draaien om de horizon recht te zetten.

Het volgende wat opvalt is de magnetische filterhouder. Je kunt snel een of meer filters stapelen en ook verwijderen. Door de magnetische randen sluiten de filters ook lichtdicht op elkaar aan. Je hebt dus geen schuim nodig tussen de gestapelde filters. Het 95 mm grote drop-in filter is in verschillende samenstellingen te verkrijgen. Wat ik erg handig vond is een gecombineerd filter. Je kunt bijvoorbeeld een filter kopen met polarisatie en 6 stops grijsfilter in 1. Hierdoor heb je dus minder losse filters nodig om toch tot het gewenste resultaat te komen.

Waar ik bij mijn eigen filter altijd bang ben dat ik deze laten vallen, hoef ik daar bij deze filters niet bang voor te zijn. Deze H&Y filters zijn namelijk gefabriceerd van Gorilla Glass. Ter demonstratie zijn een aantal filters moedwillig van tafelhoogte op de grond laten vallen, en alle filters overleefden dit glansrijk en zonder beschadigingen.


Foto: Wilko Ketelaar
Nikon Z 7 · ISO 64 · F 11 · 25 SEC · 32 MM

Ik heb als test een polarisatie filter, een 100x100 mm ND 64 filter en een 100x150 soft grad ND8 filter op elkaar gestapeld en zelfs op 14 mm met een fullframe camera is er geen merkbare vignetting. Ook tijdens de nabewerking merk je de kwaliteit van de H&Y filters, geen rare kleurzweem en een consistente kleine verschuiving van de witbalans maken het lekker makkelijk om kleuren van de foto in de nabewerking weer te herstellen.
De filters van H&Y zijn dus vooral zeer gemakkelijk in gebruik, de duurzaamheid door het Gorilla Glass werkt daar zeker aan mee en ook hier geldt weer dat alles degelijk en doordacht aanvoelt.

Over Wilko Ketelaar


Mijn naam is Wilko Ketelaar en ik woon in Doetinchem. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in fotografie, maar heb nooit de tijd gehad om er fanatiek mee bezig te zijn. Inmiddels ben ik een jaar of vier echt lekker bezig met fotografie. Meestal ben ik bezig met landschapsfotografie en dan het liefst op of rond zonskopkomst en zonsondergang. Ook het nabewerken van foto's is iets waar ik mijn tijd mee vol kan maken.Foto: Wilko Ketelaar
Nikon Z 7 · ISO 200 · F 4,8 · 1/60 SEC · 105 MM

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »