Upload jouw foto's
Getest: statieven en filters voor landschapsfotografie © IDG NL

6 oktober 2020, 12:41

Voor landschapsfotografie is de locatie meestal het eerste wat je bepaalt. Daarnaast zijn het weer en het tijdstip van de dag zaken om over na te denken. Maar filters en een goed statief zijn eigenlijk ook onmisbaar. Daarmee ben je bovendien goed uitgerust om onder vrijwel alle omstandigheden interessante landschapsfoto's te maken.

Sandra Engels: een dag vol nieuwe dingen

Op een mooie maar grijze dag ga ik samen met 4 andere Zoomers naar de vennen in Oisterwijk voor de Leofoto en H&Y Experience Day. Wat me direct opvalt aan de Leofoto statieven is de robuuste uitstraling in combinatie met het lichte gewicht. Voor mij erg belangrijk want ik ben iemand die met gemak 10.000 stappen zet voor een mooie foto.

Hoe kies je een statief?


Het is raadzaam om bij het kiezen van een statief goed te letten op het totale gewicht van je camera en lens. De draagcapaciteit van een statief staat vermeld bij de specificaties van elk statief, maar om de stabiliteit optimaal te kunnen ervaren doe je er goed aan een statief niet met maximaal gewicht te belasten. Wat ook kan helpen bij het kiezen van een statief is je af te vragen van welke hoogte je het liefste fotografeert.


Foto: Sandra Engels
Canon 90 D · ISO 100 · F 5,6 · 1/125 SEC · 128 MM

Leofoto Urban RF-284CT carbonstatief met XB-32 balhoofd


Vaak laat ik me verassen door het moment of de plaats als ik ga fotograferen. Dan is het fijn als je een statief hebt dat van alle markten thuis is. Het statief dat ik ga uittesten, heeft een hoogte tussen 166 cm en 21 cm. De uitneembare middenzuil vind ik echt een voordeel omdat je zo de hoogte op een fijne manier precies kunt afstellen en dan niet meer aan 3 poten hoeft te draaien. De uitneembare middenzuil kun je ook omdraaien waardoor je de camera op een heel laag standpunt kunt brengen.
Een bijkomend voordeel van dit statief zijn de bijgeleverde spikes waardoor je op alle ondergronden stabiel kunt fotograferen. De verstelbare poten zijn zelfs met handschoenen aan makkelijk te verstellen in hoek en hoogte. Het statief is makkelijk uit elkaar te draaien om schoon te maken en zo kan elk fotografie avontuur voortaan schoon worden afgesloten wat de levensduur van dit statief alleen maar zal verlengen.

Leofoto Ranger LS-223C carbonstatief met LH-25 balhoofd


Dit statief wil ik graag uitproberen omdat ik heel soms op pad ga met de wetenschap dat ik uitsluitend laag bij de grond zal gaan fotograferen, zoals bijvoorbeeld wanneer ik paddenstoelen ga fotograferen. De hoogte van het statief ligt tussen de 27 en 10 cm, het weegt 0.72 kg maar heeft een draagcapaciteit van maar liefst 6 kg.
Door de kleine, in hoogte verstelbare pootjes kun je het pootje dat zich onder de camera gaat bevinden langer maken en de hoek aanpassen waardoor dit tafelstatiefje stabiel blijft staan wanneer je de camera in portrait-stand draait.
Het in hoogte verstellen gaat heel gemakkelijk door een halve slag te draaien, maar om de hoek van de pootjes te veranderen moet je gebruikmaken van uittrekbare knopjes. Dit vind ik iets minder gebruiksvriendelijk, maar de standen maken het wel mogelijk om het statief stabiel te krijgen zelfs midden in een bramenstruikje.


Foto: Sandra Engels
Canon 90 D · ISO 160 · F 6,3 · 1/125 SEC · 135 MM

H & Y Filters


De filters zitten in een handomdraai voor de lens, eerst een adapter ring en vervolgens de filterhouder met magnetisch frame. De grijsverloopfilters klik je hier aan de voorkant tegenaan en je behoud de mogelijkheid om te schuiven, ook bij het gebruik van meerdere grijsverloopfilters.

In de filterhouder zit een drop-in systeem voor het polarisatiefilter of ND filter. Deze plaatst je dus tussen je lens en de grijsverloopfilters. Het polarisatiefilter kun je makkelijk instellen met een draaiknop, maar de gehele filterhouder is ook draaibaar.

De ND filters en grijsverloopfilters zijn dus eindeloos te combineren, wat de creativiteit alleen maar ten goede komt. Vol verbazing heb ik gekeken naar de robuustheid van deze filters. Dat is een aangename verrassing want de kwetsbaarheid van filters heeft mij eerder doen twijfelen om ze te gebruiken.

Filters en macrofotografie


De resultaten van de filters bij macrofotografie vond ik echt een ontdekking. Natuurlijk kun je met een diafragma van F 5,6 ook gebruikmaken van natuurlijke filters zoals een blaadje tegen je lens aan houden maar voor subtiele creativiteit zijn de filters een aangename aanvulling in de fotografietas.


Foto: Sandra Engels
Canon 90 D · ISO 125 · F 11 · 1/25 SEC · 18 MM

Lume Cube


Dit externe lampje geeft je nog extra mogelijkheden, al vind ik dit ter plaatsen moeilijk te beoordelen. Mijn tip is dan ook: maak eerst de foto zonder lampje en ga daarna spelen met het licht. Beoordeel thuis welke foto je het meeste aanspreekt.

Filters en grijs weer


Door gebruik te maken van een grijsverloopfilter wordt een grijze lucht niet uitgebeten wit in je foto. Een mooie tip is dat wanneer je twee grijsverloopfilters over elkaar heen gebruikt in tegengestelde positie, er in het midden van je foto een gedeelte mooi licht blijft.

Fotograferen met filters maakt het verschil omdat je nu tijdens het fotograferen al kunt zien welke kleuren van invloed gaan zijn op je compositie. Thuis is daar niks meer aan te veranderen en in het veld nog wel.

Over Sandra Engels


Mijn naam is Sandra Engels, ik ben 48 jaar en kom uit Noord-Brabant. Mijn eerste spiegelreflex camera kocht ik in 2014. Ik fotografeer echt van alles, vind bijna alles mooi. Op Instagram kan ik me dagelijks verwonderen aan mooie locaties en technieken. Samen met @40plusvriendinnen, waar ik blogger ben, gaan we er graag op uit om het ontdekken van plekken te combineren met de kennis van fotografie. Zo kunnen we de eindeloze inspiratie en de fotografie pret delen.Foto: Sandra Engels
Canon 90 D · ISO 125 · F 7,1 · 1/80 SEC · 135 MM

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »