Upload jouw foto's
Getest: statieven en filters voor landschapsfotografie © IDG NL

6 oktober 2020, 12:41

Voor landschapsfotografie is de locatie meestal het eerste wat je bepaalt. Daarnaast zijn het weer en het tijdstip van de dag zaken om over na te denken. Maar filters en een goed statief zijn eigenlijk ook onmisbaar. Daarmee ben je bovendien goed uitgerust om onder vrijwel alle omstandigheden interessante landschapsfoto's te maken.

Jolanda Bosselaar: fijne filters en compacte statieven

Aan het begin van het fotograferen kregen we een pouch aangereikt. Deze voelde stevig aan en kan tegen een stootje. In de pouch zaten 3 adapterringen, respectievelijk 62-82mm/72-82 mm/ 77-82 mm. Daarnaast zat er ook nog een filterhouder met een magnetisch frame bij, een polarisatie filter en een afdekkapje voor het afdekken van extra licht.

Nadat ik de juiste adapterring op mijn lens had gezet, kon de houder erop. Dit gaat heel eenvoudig. Je schuift de houder erop en draait deze aan met twee schroefjes. Dit gaat heel soepel en het filter zit er gelijk goed op. Daarna schuif je het polarisatie filter erin. Het is een soort van drop in systeem. Op het polarisatiefilter zit een soort wieltje waarmee je de mate van polarisatie kunt instellen. Deze is heel makkelijk te bereiken als je aan het fotograferen bent.

De houder is magnetisch, waardoor je er heel gemakkelijk verschillende filters tegenaan kunt 'plakken'. Heel erg handig, want zodra je het filter er tegen plakt, kun je het ook nog vast zetten met een soort van schroefje. Op deze manier kun je meerdere filters op elkaar stapelen, zonder dat ze eraf kunnen vallen.


Foto: Jolanda Bosselaar
Sony A7 II · ISO 100 · F 11 · 1/15 SEC · 24 MM

Ik ben zelf eerst begonnen met de starterskit met polarisatiefilter. Daarna heb ik er een grijsverloopfilter (S-GND0.9) tegenaan geplakt. Het filter is makkelijk in positie te brengen.
Het mooie van dit systeem is dat de houder ook nog gedraaid kan worden, waardoor je met de grijsverloopfilters kunt spelen.

Zelf ben ik meer op zoek naar dynamiek in mijn foto's, dus al snel ben ik overgestapt op de ND filters. Als eerste de ND32 CPL. Hierdoor kon ik aan de slag met een iets langere sluitertijd. Dit was ook gelijk terug te zien in de foto's.
Ook nog een 16 stops filter erop gezet, maar ik vond het lastig om uit te rekenen hoelang de sluitertijd dan moest zijn. Na 4 1/2 minuut bleek de foto nog te donker. Daarna nog met andere ND filters gespeeld, zoals de ND 1000 en de ND 4000.

Het systeem werkt erg makkelijk. Je kunt snel wisselen van filters zonder het hele systeem los te moeten halen. Je verwisselt het filter door de ene eruit te halen en de andere erin te stoppen, schroefjes vast en het filter kan geen kant op. Ook de magnetische filters zijn heel makkelijk te verwisselen.

De filters zijn erg stevig en gemaakt van Gorilla glas met Nano coating waardoor ze tegen een stootje kunnen. Een keer laten vallen is geen probleem, want de filters zijn bestand tegen krassen en makkelijk schoon te maken.


Foto: Jolanda Bosselaar
Sony A7 II · ISO 100 · F 16 · 15 SEC · 17 MM

De belangrijkste kenmerken van het systeem:


• Makkelijk te monteren
• Eenvoudig in gebruik
• Ideaal voor landschapsfotografie
• Snel kunnen wisselen van filters
• Het kunnen stapelen van de filters
• Krasbestendige filters

Statief nr 1: Ranger LS-284CVL


Het statief is van Carbon fiber en voelt stevig aan. De poten zijn robuust en kunnen zeker tegen een stootje. Om het statief op te zetten, dus de poten uit elkaar te doen, heb je wel wat kracht nodig. Verder is het statief eenvoudig in gebruik, de knoppen wijzen zich vanzelf.
Met een kwartslag draai je de poten los en weer vast. Dit systeem voelt soepel aan. Ook kunnen de poten losgedraaid worden en op die manier schoongemaakt worden. Dit is handig als het statief gebruikt wordt in modderige, natte omstandigheden. De middenzuil is kantelbaar, wat handig kan zijn bij macrofotografie. Onderaan de middenzuil kun je eventueel een tas hangen voor stabiliteit. Dit heb ik zelf niet uitgeprobeerd. Doordat de poten goed verstelbaar zijn, kun je laag bij de grond komen om foto's te maken.
Ik heb het statief een ochtendje meegenomen, ik vond het zelf wat zwaar, maar dat is persoonlijk denk ik. Als je het statief inklapt is het wel compact om mee te nemen.

Statief nr 2: Ranger LS-223C


Na de middag ben ik voor een kleiner statief gegaan. Dit omdat ik laag bij de grond fotograferen leuk vind om te doen. Dit statief is klein en robuust. Makkelijk om mee te nemen. Verder heeft het dezelfde eigenschappen als de Ranger LS-284CL: makkelijk schoon te maken, poten makkelijk uitschuifbaar en verder eenvoudig in gebruik. Omdat er geen middenzuil in zit, kun je dit statief bijna helemaal plat op de grond zetten. De poten zijn in lengte verstelbaar waardoor je op oneffen terrein ook goed uit de voeten kan. Ook hier gaat het uitklappen van de poten enigszins stroef en vergt het wat kracht. Ingeklapt heeft het statief een leuke maat om mee te nemen.


Foto: Jolanda Bosselaar
Sony A7 II · ISO 100 · F 16 · 20 SEC · 18 MM

Statief nr 3: Summit LM-365C


Aan het einde van de middag deze grote jongen nog even erbij gepakt. Geen statief dat ik zelf zou aanschaffen. Enorm robuust en zwaar. Deze is vooral geschikt voor fotografen met zware lenzen.
Er werd verteld dat de dopjes aan de onderkant van de poten ook verwisseld kunnen worden voor spikes, zodat dit statief op iedere ondergrond gebruikt kan worden. Nadat ik een aantal foto's had gemaakt met dit statief en een paar meter naar links en een paar meter naar rechts gelopen had, toch maar mijn camera eraf gehaald. Voor mij was dit statief echt te groot.

Conclusie


De statieven van Leofoto zien er mooi uit, het oog wilt immers ook wat. De grijs/zwarte kleur maakt ze bijna chique. Ze kunnen tegen een stootje en er zitten allerlei kleine handigheidjes op. De draaiknoppen wijzen zich vanzelf. Zoals ik eerder schreef vind ik het opzetten wat stroef gaan, je hebt namelijk best wat kracht nodig om de poten goed te zetten.
De statieven zijn, ingeschoven en dichtgeklapt, redelijk compact. Voor het zwaardere werk in de natuur zeker een aanrader!

Over Jolanda Bosselaar


Mijn naam is Jolanda Bosselaar, ik ben 52 jaar oud en kom uit Goes. Ik weet dat ik, van jongs af aan, een fotocamera altijd al een interessant ding heb gevonden.

Toen de eerste digitale camera's op de markt kwamen, heb ik er 1 gekocht. Dat was begin 2000. Een jaar later volgde mijn eerste spiegelreflex camera. In 2018 ben ik overgestapt op een systeemcamera van Sony. Lekker licht om mee te nemen op mijn wandeltochten langs de Zeeuwse kust. Sinds vorig jaar heb ik een full frame systeemcamera.

Ik hou ervan om langs de Zeeuwse kust te struinen en daar foto's te maken. Geen dag is er hetzelfde, de kleuren en geuren veranderen constant. Begin dit jaar ben ik gestart met een opleiding tot vakfotograaf bij het beeldcentrum in Zundert. Ik wilde wat meer dan alleen landschapsfotografie, waar ik nu vooral mee bezig ben. Ik wil alle vlakken van de fotografie leren kennen.

Ik heb genoten van de testdag met de statieven van Leofoto en de filters van H&Y.


Foto: Jolanda Bosselaar
Sony A7 II · ISO 100 · F 16 · 20 SEC · 18 MM

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »