Upload jouw foto's
Getest: statieven en filters voor landschapsfotografie © IDG NL

6 oktober 2020, 12:41

Voor landschapsfotografie is de locatie meestal het eerste wat je bepaalt. Daarnaast zijn het weer en het tijdstip van de dag zaken om over na te denken. Maar filters en een goed statief zijn eigenlijk ook onmisbaar. Daarmee ben je bovendien goed uitgerust om onder vrijwel alle omstandigheden interessante landschapsfoto's te maken.

Marielle de Valk: handig voor macro- en landschapsfoto's

Het eerste statief van Leofoto waarmee ik aan het werk ben gegaan is de Ranger LS-253CM. Het is een licht, klein statief dat goed te gebruiken is voor verschillende vormen van fotografie. De statieven ogen robuust, degelijk, maar ook stijlvol met een mooi design. Dit zorgt dan ook meteen voor wat tegenstrijdigheid. Bij robuust denk je namelijk meteen aan zwaar, niet goed handelbaar en stroef. Dit is in het geheel niet het geval. De statieven zijn stevig, kunnen genoeg gewicht dragen en zijn goed en snel te verstellen. Voor landschapsfotografie bij een mooi meer of een prachtige rivier hou ik er persoonlijk van om dit laag bij de grond te doen. Doordat de poten makkelijk te verstellen zijn, zowel in hoogte als door de poten uit elkaar te zetten, kun je verschillende hoogtes kiezen. Dit gaat op een zeer soepele manier.

De statiefkop is makkelijk en goed te bedienen. Door het balhoofd kun je de camera in veel verschillende posities plaatsen. Dat is vooral handig als je het statief voor macrofotografie gebruikt. Dan heb je te maken met bossages, takken en andere dingen die nogal eens in de weg zitten. Omdat je het statief ook heel dicht bij de grond kunt zetten, is laag bij de grond fotograferen nu erg makkelijk te doen.


Foto: Marielle de Valk
Nikon Z 6 · ISO 100 · F 4 · 1/320 SEC · 55 MM

Ranger LS-284CVL


Verder heb ik de Ranger LS-284CVL gebruikt. Hiermee heb ik wat algemene landschapsfoto's gemaakt en deze heb ik dan ook meer op ooghoogte gebruikt. Dit statief verschilde wat betreft bediening niet heel veel met het kleinere. Het statief was sterk en stevig.


Foto: Marielle de Valk
Nikon Z 6 · ISO 100 · F 14 · 0,6 SEC · 38 MM

H&Y Filters


Het werken met de H&Y filters was een ervaring op zich. De filterhouder is makkelijk op je camera te plaatsen. De zogenaamde 'drop-in' filters passen goed in de filterhouder en met het wieltje aan de polarisatiefilter is deze makkelijk te bedienen. De filters van 100x150mm hebben een magnetisch frame en zijn daardoor snel op de filterhouder te bevestigen. Met een draaiknopje aan de zijkant van de filterhouder kun je het filter extra vastmaken. Dat was in mijn geval wel nodig, want het filter is helaas een keer van de filterhouder losgeschoten. Op zich is dat niet zo'n heel groot probleem, want de filter zijn zeer krasbestendig.

Helaas hadden we de dag in Oisterwijk grijs en grauw weer. Prachtige kleuren in het landschap waren er dus helaas niet. Ik heb die dag gebruik gemaakt van de polarisatiefilter gecombineerd met of een grijsverloop filter of een ND filter (10 stops). In beide gevallen gaf het een mooi beeld. Zoals ik al zei, vind ik het mooi om bij landschappen met water, laag bij de grond te fotograferen. Het polarisatiefilter gecombineerd met het ND filter 10 stops was daarbij echt fantastisch.


Foto: Marielle de Valk
Nikon Z 6 · ISO 100 · F 10 · 30 SEC · 14 MM

Ik kan wel zeggen dat ik over alle geteste producten zeer tevreden ben. Ze waren gebruiksvriendelijk, degelijk en van goed materiaal. Er was genoeg tijd om dit uit te proberen en te wisselen met andere statieven en filters. Het was een genot om er mee te werken

Over Marielle de Valk


Mijn naam is Marielle de Valk en zo'n zes jaar geleden ben ik begonnen met fotografie. Ik ben begonnen met de zonsondergangen aan de rivier bij ons in de buurt maar al snel ging mijn interesse uit naar ook andere natuurfotografie en (zoals mijn kinderen gekscherend zeggen) ik lig dan ook vaak 'in de wei'. Mijn eerste lens, naast de kitlens, was een 40mm macrolens. Ik wil graag de verstilling in mijn foto's laten zien. Voor mij hoeft het niet een registrerende foto te zijn, het gaat mij erom dat ik een mooi beeld creëer en dan hoeft het niet per se een weergave te zijn van hoe het daadwerkelijk is. Dit alles natuurlijk wel zonder afbreuk te doen aan de natuur.


Foto: Marielle de Valk
Nikon Z 6 · ISO 100 · F 14 · 0,6 SEC · 38 MM

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »