Upload jouw foto's
Getest: statieven en filters voor landschapsfotografie © IDG NL

6 oktober 2020, 12:41

Voor landschapsfotografie is de locatie meestal het eerste wat je bepaalt. Daarnaast zijn het weer en het tijdstip van de dag zaken om over na te denken. Maar filters en een goed statief zijn eigenlijk ook onmisbaar. Daarmee ben je bovendien goed uitgerust om onder vrijwel alle omstandigheden interessante landschapsfoto's te maken.

Rob Bout: verassend goede statieven

Ik heb deze dag gefotografeerd met het Leofoto statief Ranger RF-324C met LH-40 balhoofd. Vanaf het moment dat ik dit statief opgepakte, was ik echt onder de indruk. Het statief is licht, en toch heel stevig. Ik had me vooral aangemeld voor deze dag om de filters te testen, en dacht dat ik zelf al een goed statief had gekocht afgelopen december, totdat ik dit statief een dag meekreeg.

Ik heb in december een nieuw statief gekocht, en heb toen voor een aluminium statief gekozen, omdat het verschil in gewicht met een carbonstatief te verwaarlozen was. Nu op de experience dag ben ik erachter gekomen dat stevigheid hierbij ook echt verschilt. Het statief van Leofoto staat als een huis en is toch handzaam en licht van gewicht. Als ik in december deze ervaring had gehad, had ik dit statief gekocht.


Foto: Rob Bout
Nikon D750 · ISO 100 · F 13 · 0,8 SEC · 17 MM

Ik was vanaf het begin heel erg te spreken over dit statief en heb de hele ochtend gedacht: oké, je merkt echt heel goed het verschil tussen een betaalbaar statief en deze duurdere soorten. Maar toen ik tijdens de lunch de prijs van dit statief hoorde was ik wéér heel erg verbaasd. Het is dus helemaal niet een heel duur statief. Maar zo voelt hij wel. Alles klopt aan dit statief. Wel heb ik bijna de hele dag moeten wennen aan het balhoofd. Het feit dat je deze met 2 knoppen vast draait en ook los zet, is voor mij erg wennen. De eerste knop is echt los en vast en de tweede knop is om de weerstand te bepalen. Ik heb dit deze dag niet onder de knie gekregen, maar ik verwacht dat dit niet meer storend is, als je hier eenmaal aan gewend bent.
Mijn eindconclusie is dat ik hier heel fijn mee gewerkt heb, en dat de prijs kwaliteit dik in orde is. Het voelt als een statief in een veel hogere prijsklasse.

Makkelijk verwisselbare filters


Verder hebben we mogen werken met het filtersysteem van H&Y, de K serie.
Mijn eerste indruk was gelijk goed. De filters zijn gemaakt van sterk glas en het frame maakt het nog wat steviger. Ik werk al een tijd met inschuiffilters, maar dan met de goedkopere filters van resin. Ik was dus vooral heel benieuwd deze dag naar het verschil met de filters. Ik heb dus ook heel veel getest met de filters om goed de verschillen te ontdekken.


Foto: Rob Bout
Nikon D750 · ISO 50 · F 11 · 1/5 SEC · 17 MM

Het was heel even kijken hoe de filterhouder gemonteerd moet worden op de lens, maar eigenlijk gaat dit vanzelf. Daarna kan de polarisatiefilter erin. Dit is een drop-in filter en deze zit achter je andere filters, tussen de houder. Dit is een voordeel, want je kan het polarisatiefilter erin en eruit halen zonder de rest van de filters op te moeten bergen. Dit is erg handig en één van de grote pluspunten van dit systeem.

De grijsverloopfilters en grijsfilters kun je voor op de houder plaatsen door middel van een magneetsysteem. Ook hier was ik positief verrast, omdat dit erg makkelijk werkt en de filters goed blijven zitten. Het eerste filter kan je eventueel vast schroeven als deze op zijn plek zit, maar dat was eigenlijk niet eens nodig. De magneet deed zijn werk prima. De filters die je eroverheen stapelt zijn goed in hoogte te bewegen zonder het onderste filter mee te bewegen. Ook dit had ik niet verwacht.

Een van de dingen waar ik extra op gelet heb is kleurzweem. Ik heb geen enkele kleurzweem kunnen vinden. De kleuren zijn natuurlijk en er zit geen afwijking in. Ook de scherpte van je beeld wordt niet beïnvloed door de filters. Het glas is van hoge kwaliteit. Ik heb veel met de harde en zachte grijsverloopfilters gewerkt, en 3 stops filter. De big stopper (10 stops) heb ik niet getest, maar hier waren de omstandigheden ook niet naar. Het water wil ik nooit helemaal vlak hebben en in de lucht zat niet veel beweging en contrast om een big stopper te proberen.


Foto: Rob Bout
Nikon D750 · ISO 200 · F 3,2 · 1/250 SEC · 200 MM

Conclusie


Ik vind de filters van hoge kwaliteit en erg gebruikersvriendelijk. Het magneetsysteem werkt nauwkeurig en is sterk genoeg, zodat je je filters niet verliest. Een groot voordeel is dat je polarisatiefilter kan verwijderen en plaatsen onafhankelijk van de rest van je filters. Dit scheelt tijd en gedoe in het veld. Hierdoor kun je makkelijker fotograferen. Ik heb wel eens dat ik mijn polarisatiefilter wil plaatsen en dan denk: laat maar, dan moet ik weer de houder eraf halen. Daar heb je met deze filters geen last van.

We zijn begeleid door Frank en Roy. Deze twee mannen hebben veel tips gegeven over compositie en dergelijke. Ik ben toch weer met wat tips en ideeën naar huis gegaan. Vooral eerst kijken en compositie zoeken en dan pas aan de slag gaan. En van tevoren bedenken waar je naartoe wil met je beeld en daar naartoe werken, zowel in het veld als in de nabewerking.

Over Rob Bout


Ik ben begonnen met fotograferen toen mijn vrouw zwanger was van onze jongste zoon. Ik wilde graag mooie foto's kunnen maken als hij geboren zou zijn. Dus heb ik een spiegelreflex camera gekocht en ben ik maar gaan oefenen. Al snel kwam ik erachter dat dit wel een hele leuke hobby is en al snel was ik steeds meer aan het fotograferen. Inmiddels vind ik het heerlijk om met de camera op pad te gaan en om lekker in de natuur of buiten te ontspannen. Ik vind landschap, natuur en avondfotografie heel leuk. Verder ga ik soms een dag een vogelhut in met een telelens en ook dat vind ik leuk.
Ik heb een hele leuke dag gehad en was positief verrast over de kwaliteit van de filters en statieven.


Foto: Rob Bout
Nikon D750 · ISO 50 · F 11 · 1/30 SEC · 17 MM

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »