Upload jouw foto's
Nachtfotografie met Nikon Z © nikon, nachtfotografie, Carolien Zwerver

21 oktober 2020, 12:47

Voor fotografie is licht van het grootste belang. Toch kun je ook in de avond en nacht prachtige foto's maken. Nachtfotograaf Patrick van Dijk nam vijf Zoomers mee naar de mooiste plekken van Rotterdam. Daar legden zij de magische stadsverlichting vast met Nikon Z-camera's en objectieven.

Jeroen Lagerwerf: een leerzame avond

Uitgenodigd door Zoom deed ik in september de workshop nachtfotografie onder leiding van Patrick van Dijk. Op deze avond gingen we met Nikon Z camera's en objectieven aan de slag in Rotterdam. Hoewel ik gewend ben om 's avonds te fotograferen, vond ik het best spannend, want ik heb nooit eerder met een Nikon camera gewerkt.

Onder het genot van een drankje presenteerde Nikon zijn beschikbare producten: de Z 5, Z 6 en Z 7-camerabody's met daarbij de keuze uit zeven objectieven in de range van 14 tot 200mm.

Nikon apparatuur door mij getest:


• Nikon Z 6-camerabody
• Nikkor Z 14-30mm F/4 S
• Nikkor Z 85mm F/1.8 S
• Nikkor Z 35mm F/1.8 S
• Nikkor Z 20mm F/1.8 S


Panorama van Rotterdam - Foto: Jeroen Lagerwerf
Nikon Z 6 · ISO 100 · F 5,6 · 10 SEC · 30 MM

Nikkor Z 14-30mm F/4 S


De fotografieavond startte op een dakterras boven station Blaak. Vanwege het bijzonder brede uitzicht begin ik met de 14-30mm F/4 S. Een vrij licht objectief met bovendien een 82mm filterdraad, wat voor een ultragroothoek uitzonderlijk is. Ideaal voor landschapsfotografie. De keerzijde van het compacte formaat is wel dat het met zijn maximum diafragma van F/4 niet erg geschikt is voor astrofotografie, wat ik zelf graag doe. Maar in het blauwe uurtje Rotterdam vastleggen is natuurlijk geen probleem. De scherpte is vanaf F/5.6 over het gehele zoombereik goed te noemen, maar is wel iets minder dan de geteste primes.

Workshop begeleider Patrick van Dijk - Foto: Jeroen Lagerwerf
Nikon Z 6 · ISO 3200 · F 1,8 · 1/15 SEC · 85 MM

Nikkor Z 85mm F/1.8 S


Omdat de bewegingsruimte op het dakterras vrij beperkt is, ben ik al vrij snel overgestapt op de 85mm F/1.8 S. Daarmee kan ik me iets meer op details richten. Voor de zekerheid heb ik de ISO-range van de Z 6 op 100-3200 gezet. Met beeldstabilisatie en een klein beetje belichtingsvertraging, kon ik zo prima uit de hand fotograferen. Het objectief heeft met zijn grote diafragma een mooie bokeh en heeft weinig last van chromatische aberratie. Het beeld is bovendien vanaf F/2.8 al haarscherp. Heel geschikt dus om met weinig licht uit de hand te werken.


Het Witte Huis bij de Oude Haven - Foto: Jeroen Lagerwerf
Nikon Z 6 · ISO 100 · F 7,1 · 15 SEC · 20 MM

Nikkor Z 20mm F/1.8 S


Na het dakterras zijn we richting de Oude Haven van Rotterdam gelopen, waar we een tijdje vrij konden fotograferen. Ik ben begonnen met de 35mm F/1.8 S. Voor mij is dit het meest neutrale brandpunt wat er is. Iets breder dan 50mm, maar nog zonder rare vervorming. Toch hou ik meer van de extremen: 20mm of lager. Of anders 100mm en hoger. De 20mm F/1.8 S was nog beschikbaar en de rest van de avond heb ik niet meer gewisseld. Al had ik nog wel even met de 70-200mm F/2.8 VR S willen fotograferen, maar dat is er niet meer van gekomen.

Favoriet: 20mm en 85mm


De 20mm F/1.8 S is samen met de 85mm F/1.8 S mijn favoriete objectief. Het zijn extreem snelle lenzen. Ze liggen goed in de hand en werken heel vlot. Daarbij vullen ze elkaar ook nog eens goed aan. Alle gebruikte objectieven beschikken trouwens over een AF/M switch, voor snel omschakelen tussen handmatig scherpstellen en autofocus. De focusring werkt bovendien ook voor micro aanpassing in de automatische stand en is vanuit de Z 6 ook nog eens programmeerbaar.


Willemsbrug in de regen - Foto: Jeroen Lagerwerf
Nikon Z 6 · ISO 100 · F 9 · 15 SEC · 20 MM

Nikon Z 6 systeemcamera


De Z 6 is een lichte en handzame camera die vlot werkt. Omdat ik nooit eerder met een Nikon gewerkt had, moest ik wel erg wennen aan de dubbele functies en knoppencombinaties van de Nikon.
Bij fotograferen in de nacht heb je door het hoge contrast van kunstverlichting snel kans op over- en onderbelichting. In de A-stand heb ik daarom -0.3 tot -0.7 belichtingscompensatie aangehouden. Mijn eigen camera heeft het liever te donker dan te licht. Dat is bij de Nikon ook zo. De schaduwen blijken in de nabewerking gemakkelijk en zonder al teveel ruis terug te halen.

Ben je op zoek naar een nieuwe camera, dan is de nieuwe 55mm vatting van Nikon zeker een uitkomst. Buiten de technische voordelen, kun je door het grote formaat al je bestaande glas er op zetten. Inmiddels is er al een heel arsenaal aan lens-adapters voor de Z-vatting verkrijgbaar. De elektronische zoeker en de lcd-monitor van de Z 6 zijn mooi scherp en helder. Wel had ik een volledig draaibare lcd-monitor verwacht. Deze is alleen kantelbaar, jammer. De beeldstabilisatie werkt verrassend goed. Ik heb dan ook veel uit de hand gefotografeerd.


Toegift met de Pixelstick - Foto: Jeroen Lagerwerf
Nikon Z 8 · ISO 100 · F 8 · 13 SEC · 20 MM

Conclusie


Avonden als deze zijn jammer genoeg altijd te kort. Ik had zeker met het staalwol slingeren nog meer willen proberen. Mijn eigen camera kan nog even mee, maar de Nikon Z is wel een alternatief. Zeker omdat ik mijn huidige glas kan meenemen. De omgang met weinig licht toont bij de Z6 ook veel overeenkomsten met mijn Sony. Wel zijn de kleuren opvallend anders bij de Nikon. Intussen zijn er voor de meeste fotografen ook genoeg echte Nikkor Z objectieven om uit te kiezen. En met de 55mm Z-vatting ben je klaar voor de toekomst.

Over Jeroen Lagerwerf


Ik ben Jeroen Lagerwerf, 49 jaar, beeldmaker uit Leuth. Op een keer staarde ik 's nachts op een donkere plek naar de Melkweg. Die is onvoorstelbaar mooi, maar in Nederland door lichtvervuiling helaas nauwelijks nog te zien. Twee jaar geleden besloot ik terug te gaan naar die zelfde donkere plek, maar nu om er een foto van te maken. Ik kocht een camera, een stapel boeken en volgde verschillende online cursussen. Bovendien, dacht ik, valt er vast nog wel meer te fotograferen. Sinds die tijd lijkt het of ik in een soort rollercoaster zit waarin ik steeds verschillende technieken bijleer en meer creativiteit in mijn fotografie ontwikkel.

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »