Upload jouw foto's
Nachtfotografie met Nikon Z © nikon, nachtfotografie, Carolien Zwerver

21 oktober 2020, 12:47

Voor fotografie is licht van het grootste belang. Toch kun je ook in de avond en nacht prachtige foto's maken. Nachtfotograaf Patrick van Dijk nam vijf Zoomers mee naar de mooiste plekken van Rotterdam. Daar legden zij de magische stadsverlichting vast met Nikon Z-camera's en objectieven.

Raoul Baart: Z 7 handig voor landschapsfoto's

Op wat in de ochtend nog voelde als de laatste zomerdag, een woensdag eind september, kreeg ik de kans mee te gaan met een workshop georganiseerd door Zoom. Het thema was avondfotografie in een van de mooiste steden van Nederland, Rotterdam, waarbij Nikon Nederland camera's en objectieven beschikbaar stelde voor de vijf deelnemers. Hoewel op pad gaan zonder zware camerarugzak maar alleen met statief wat vreemd voelde, begon ik me na de ontvangst en bij het zien van de daar uitgestalde Z 5, Z 6 en Z 7 camera's met een ruim assortiment objectieven al snel op mijn gemak te voelen. Na een korte introductie van Zoom, Nikon en fotograaf Patrick, gingen we op pad.


Foto: Raoul Baart
Nikon Z 7 · ISO 100 · F 4 · 6 SEC · 24 MM

Het zou een leuke en lange avond worden. De eerste locatie was een dakterras midden in de stad. Daar werden we door de bewoners hartelijk ontvangen en kregen we na een korte uitleg de apparatuur uitgereikt. Bedoeling was dat er tijdens de avond flink van spullen gewisseld zou worden zodat iedereen de mogelijkheid zou hebben zoveel mogelijk verschillende camera's en objectieven te proberen. Na het blauwe uurtje op het dakterras begon de tocht door de stad, evenals de regen. Beiden zorgden voor een avondvullend programma en met diverse fotostops ging de tocht over de Blaak en via de Oude Haven om uiteindelijk te eindigen bij de Willemsbrug. Daar sloten we de avond af met staalwolfotografie: brandend en vonkend staalwol rondgeslingerd door Patrick, wat een spectaculair effect geeft op de foto. Als afsluiter maakten we kennis met de Pixelstick, een lange stok vol ledlampjes waar je mooie en veelkleurige lichteffecten mee kan maken.


Foto: Raoul Baart
Nikon Z 6 · ISO 400 · F 5,6 · 1,6 SEC · 24 MM

Een ervaring en tips rijker


Mijn motivatie om mee te gaan was om weer wat extra tips en tricks over avondfotografie te krijgen en vooral om met de Nikon Z-serie kennis te maken, die mogelijk (ooit) een mooi vervolg op mijn huidige Nikon D800 zou kunnen zijn. In beide opzichten was het een geslaagde avond. Hoewel ik zelf normaal gesproken niet snel na het blauwe uurtje op pad zou gaan vanwege de sterke contrasten, had Patrick leuke tips om ook eens anders naar dingen te kijken. Zo kreeg ik de tip om het statief eens te laten staan (de stabilisatie van de Z-camera's is dan ook geweldig) en van de reflecties gebruik te maken die de vele plassen en natte straten opleverden.


Foto: Raoul Baart
Nikon Z 5 · ISO 100 · F 5 · 4 SEC · 30 MM

De Nikon Z-apparatuur


Ook de apparatuur was een openbaring. Ondanks het nieuwe systeem en de uitgebreide mogelijkheden, zitten veel knoppen en functies op dezelfde plaats als bij mijn eigen spiegelreflex, waardoor de camera's al snel vertrouwd aanvoelden. Misschien ging alles zelfs wel te gemakkelijk want als echte "zoeker-man" (ik gebruik op mijn huidige camera vrijwel nooit live-view) stond ik er aan het eind van de avond pas bij stil dat ik niet één keer door de zoeker heb gekeken maar alleen op het display achterop. Dus over het functioneren van de elektronische zoeker kan ik niet veel zeggen. Het display achterop daarentegen beviel goed, is helder en heeft een goede resolutie al was voor mij een touchscreen wel even wennen.


Foto: Raoul Baart
Nikon Z 6 · ISO 2200 · F 3,5 · 1/25 SEC · 24 MM

Wat verder opviel en waar ik wat mee aan het experimenteren ben geweest, is de al eerder genoemde ingebouwde stabilisatie van de camera, de prestaties bij hoge ISO-waarden, het hoge dynamisch bereik en de goede spreiding van scherpstelpunten. De laatste twee zouden, samen met de "eye-autofocus", een reden voor mij kunnen zijn om in de toekomst op dit systeem over te stappen. Helaas is een donkere en natte stadsnacht niet echt een goede omgeving om de eye-autofocus te testen, maar van diverse portretfotografen heb ik daar al goede verhalen over gehoord. De weers- of vooral regenbestendigheid van de camera's was gezien de omstandigheden wel goed te testen en dat leek wel goed te zitten.

Bij de keuze van objectieven heb ik me tijdens de workshop voornamelijk laten leiden door brandpuntsafstanden die ik zelf ook veel gebruik zoals groothoek en standaardzoom. In dit geval betrof dat de 14-30mm f/4, de 20mm f/1.8, de 35mm f/1.8 en de 24-70 f/2.8. De gloednieuwe 70-200mm f/2.8 was ook van de partij maar daar had ik helaas geen tijd meer voor. Wat camera's betreft heb ik zowel de Z 5, Z 6 als Z 7 aan de tand kunnen voelen waarvan mijn persoonlijke voorkeur uitging naar de Z 7 vanwege mijn passie voor landschapsfotografie (en portretten), waarbij detail nu eenmaal wat hoger op de prioriteitenlijst staat dan het aantal beelden per seconde of nog hogere ISO-waarden. Overigens is tijdens zo'n avondsessie in het donker een echte goede vergelijking, vanwege de omstandigheden, niet echt mogelijk, maar als eerste indruk was het zeker zeer geslaagd.

Over Raoul Baart


Mijn naam is Raoul Baart en naast het trainen met mijn viervoeters is fotografie mijn grote passie. Na op mijn vijfde mijn eerste foto's gemaakt te hebben met de kartonnen jaren dertig Kodak Box camera van mijn opa, volgde een kleine selectie aan camera's en begin jaren tachtig mijn eerste spiegelreflex. Na vele verre reizen en tienduizenden dia's en zwart/wit foto's kocht ik in 2005 mijn eerste digitale spiegelreflexcamera en vanaf dat moment ging ik ook in Nederland vaker met de camera op pad. Ik begon wat te experimenteren met grijsfilters en lange sluitertijden en een jaar of vijf later kwamen daar ook portretten bij. Momenteel richt ik me met fotografie voornamelijk op landschappen (al dan niet met lange sluitertijden) en portretten (modelfotografie en hondenportretten). Maar met een brede interesse probeer ik ook af en toe uitstapjes naar andere takken zoals architectuur- en macrofotografie.


Foto: Raoul Baart
Nikon Z 5 · ISO 100 · F 5,6 · 6 SEC · 16 MM

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »