Upload jouw foto's
Nachtfotografie met Nikon Z © nikon, nachtfotografie, Carolien Zwerver

21 oktober 2020, 12:47

Voor fotografie is licht van het grootste belang. Toch kun je ook in de avond en nacht prachtige foto's maken. Nachtfotograaf Patrick van Dijk nam vijf Zoomers mee naar de mooiste plekken van Rotterdam. Daar legden zij de magische stadsverlichting vast met Nikon Z-camera's en objectieven.

Govert Kreuk: mooie apparatuur die zorgt voor enthousiasme

Eindelijk is het zo ver: de workshop nachtfotografie met Zoom en Nikon, begeleid door fotograaf Patrick van Dijk. Na altijd met Nikon spiegelcamera's te hebben geschoten, is het eindelijk tijd om met de spiegelloze Z-serie aan de slag te gaan.

Na een korte introductie van Patrick neemt Emile van Nikon het over. Vol enthousiasme neemt hij ons mee in de wereld van de Nikon Z-serie. Na deze interessante opening is het tijd om naar onze eerste locatie te gaan. Aangekomen op het dakterras van een hoog flatgebouw hebben we een prachtig uitzicht op de Markthal en, wat verderop, de Willemsbrug. Eindelijk is het tijd om de camera's uit te gaan testen. Zelf krijg ik de eer om als eerste met de enige Z 7 aan de slag te gaan, samen met de Nikkor Z 35mm f/1.8 S.


Foto: Govert Kreuk
Nikon Z 7 · ISO 100 · F 11 · 30 SEC · 35 MM

De Nikon Z 7


Wat meteen opvalt is de compacte, lichte bouw van de Z 7 camera. Zeker in vergelijking met mijn eigen camera. Ondanks dat, voelt de camera heel robuust aan en ligt ook heerlijk in de hand. Laat dat nou toevallig ook de voornaamste reden zijn dat ik ooit voor Nikon heb gekozen.

Nikkor Z 35mm f/1.8 S


De Nikkor Z 35mm f/1.8 S is een prachtig lichtsterke groothoeklens voor de fullframe Z camera's. Na al een aantal goede reviews te hebben gelezen, was ik erg benieuwd naar dit objectief. Eenmaal op de camera oogt de lens vrij groot, maar de balans met de camera is prima. Na een aantal foto's te hebben genomen, valt de supersnelle autofocus meteen op. Zeker in combinatie met de live-view op het touchscreen, is het een kwestie van aantikken en afdrukken. De foto's ogen mooi scherp, zelfs als je inzoomt op de verder gelegen plaatsen. Nikon focust zich met deze lens duidelijk op kwaliteit, waardoor het een heerlijk objectief is om mee te werken.


Foto: Govert Kreuk
Nikon Z 7 · ISO 200 · F 11 · 15 SEC · 24 MM

Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S


Na een klein half uurtje is het tijd om te switchen. De Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S staat ongebruikt, dus de keuze om die te gaan gebruiken is niet heel moeilijk. Aangezien deze lens voor de spiegelreflex mijn ultieme werkpaard is, ben ik erg nieuwsgierig naar de prestaties van de Z-versie. De meningen verschillen ongetwijfeld of je de f/2.8 of de f/4.0 versie nodig hebt, maar naar mijn mening kan je haast niet zonder een 24-70mm objectief.

Het eerste wat opvalt is dat hij een stuk lichter en kleiner is dan de versie voor spiegelreflexcamera's. Daardoor is hij, in combinatie met de lichte Z 7, erg makkelijk hanteerbaar. Het objectief heeft op de bovenkant een mooi informatiescherm. Na een druk op de displayknop zijn hier de brandpuntafstand, het diafragma, de scherpstelafstand en de scherptediepte op af te lezen. Na een tijdje fotograferen kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat de autofocus razendsnel is en dat het objectief super scherp is.


Foto: Govert Kreuk
Nikon Z 6 · ISO 160 · F 9 · 10 SEC · 30 MM

De Nikon Z 6 met de Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S


Ondertussen is het helaas gaan regenen, maar ook tijd om naar de volgende locatie te gaan. Na een korte wandeling over Blaak en onder de bekende Kubuswoningen komen we aan bij de altijd sfeervolle Oude haven. Ook hier is het weer tijd voor een switch. Van de Z 7 die me heel erg goed bevalt, stap ik over naar de Z 6 met de Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S. Niet meteen een lens die je heel snel zal gebruiken voor nachtfotografie, maar ook deze lens gebruik ik graag op mijn spiegelreflex, dus zodoende erg benieuwd naar de kwaliteiten van dit Z-objectief.

Ondanks dat ik er in deze setting niet heel veel mee kon, toch even wat foto's mee gemaakt. Scherpstelling is snel en geluidloos en de foto's zijn mooi contrastrijk en super scherp. Ook deze lens heeft weer een geïntegreerd informatiescherm. Deze telezoom zou ik graag eens willen gebruiken bij concerten.


Foto: Govert Kreuk
Nikon Z 6 · ISO 160 · F 10 · 10 SEC · 16 MM

Staalwol, lichtstaven en de Nikkor Z 14-30mm f/4 S


De laatste locatie van de avond is de Willemsbrug, waar we wat leuke effectfoto's gaan maken met staalwol en lichtstaven. Hier ga ik de Nikkor Z 14-30mm f/4 S gebruiken. Opmerkelijk is de compactheid en de platte voorlens. Vooral in vergelijking met mijn 14-24mm f/2.8 op spiegelreflex, die een stuk logger is en een behoorlijk rond voor-element heeft. Verder is deze Z-versie met zijn 14 tot 30 mm een prachtig, veelzijdig objectief, waarmee je zowel een ultragroothoek als een redelijk standaard groothoek bij je hebt. De slag van 14 naar 30 mm is ook snel te maken, waardoor je vlug overal op in kan spelen. Kwalitatief gezien ook weer een erg mooi objectief. Met een diafragma van f/4.0 niet heel lichtsterk, maar dat is ook niet altijd heel belangrijk bij een ultragroothoek. Beeldkwaliteit is ook prima. Foto's zien er mooi scherp en contrastrijk uit, en ondanks de 14mm minimum vertekening.

Conclusie


Al met al vond ik het een mooie, leerzame en gezellige avond. Ik denk dat het Nikon Z-systeem voor vele fotografievormen te gebruiken is, met name door het gewicht. Erg benieuwd hoe dit systeem presteert bij evenementen en concerten. Conclusie na vanavond is toch wel dat het enthousiasme alleen maar groter is geworden.

Over Govert Kreuk


Ik ben Govert Kreuk (35 jaar) en ik woon in Krimpen aan de Lek. Vlakbij Rotterdam, waar ik als concert- en evenementenfotograaf vaak aanwezig ben. Ik fotografeer nu ongeveer 6 jaar, waarvan ongeveer 4 jaar op een wat professioneler niveau. Vooral muziekfotografie, maar ook steeds meer nachtfotografie en wat meer interesse in model- en portretfotografie. Ik schiet met Nikon en de foto's worden vooral nabewerkt in Adobe Lightroom.


Foto: Govert Kreuk
Nikon Z 6 · ISO 160 · F 10 · 10 SEC · 18 MM

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »