Upload jouw foto's
Nachtfotografie met Nikon Z © nikon, nachtfotografie, Carolien Zwerver

21 oktober 2020, 12:47

Voor fotografie is licht van het grootste belang. Toch kun je ook in de avond en nacht prachtige foto's maken. Nachtfotograaf Patrick van Dijk nam vijf Zoomers mee naar de mooiste plekken van Rotterdam. Daar legden zij de magische stadsverlichting vast met Nikon Z-camera's en objectieven.

Marianne van den Bosch: wat een fantastische avond!

Als Nikon fan en D850 fullframe gebruiker, vond ik het erg leuk om de uitnodiging van Zoom.nl te accepteren om samen met 4 andere fotografen de Nikon Z-serie met objectieven te mogen testen. Hiervoor had ik nog nooit een foto gemaakt met een systeemcamera, dus ik was erg benieuwd wat het voor mij zou brengen.

Na de informatie van Nikon over de apparatuur die we gingen testen, vertelde fotograaf Patrick van Dijk wat over het fotografische deel en naar welke locaties we zouden gaan. De eerste locatie was een dakterras in het centrum van Rotterdam. Daar werd alle apparatuur uitgestald en mochten we een keuze maken uit een camera met objectief.


Foto: Marianne van den Bosch
Nikon Z 6 · ISO 3200 · F 16 · 6 SEC · 20 MM

Nikon Z 6


Mijn keuze was gevallen op de Nikon Z 6 fullframe systeemcamera. Ik moet wel bekennen dat de Z 7 door iemand anders in gebruik was genomen. De eerste verrassing voor mij was het gewicht. Wat een verschil met mijn eigen spiegelreflex van iets meer dan 1 kg. De Nikon Z 6 weegt slechts 675 gram. Ondanks het gewichtsverschil is er toch de indruk dat je een stevige, stabiele camera in de hand hebt en absoluut geen fragiele body.

Het was fijn te horen dat met de FTZ-vattingsadapter de bestaande NIKKOR objectieven met F-vatting gewoon te gebruiken zijn. Zelfs de objectieven zonder VR die je hebt, maken dan gebruik van de ingebouwde vibratiereductie functie van de camera wat hierdoor weer meer scherpte geeft. Dit alles kan dus in ieder geval schelen in de overweging om over te stappen van D-SLR naar de spiegelloze fullframe systeemcamera.

Verder is de camera uitgerust met een beeldsensorverschuiving en door de ingebouwde vibratiereductie (VR) ben je niet afhankelijk van een lens met VR. Door de ingebouwde VR in de camera is het zelfs mogelijk om opnamen te maken met sluitertijden die tot vijf stops langer zijn dan anders.


Foto: Marianne van den Bosch
Nikon Z 6 · ISO 640 · F 2,8 · 1/2 SEC · 24 MM

De bediening van de Z 6 is erg gebruiksvriendelijk. Wat als eerste opvalt is dat met de Z 6 camera het mogelijk is alles met 1 hand te bedienen omdat de bedieningsknoppen allemaal rechts achter op de body zitten. Je kan geluidloos fotograferen zonder dat je dus opvalt als fotograaf. Daarbij schakelt, door de oogsensor, deze automatisch van zoeker naar monitor. Dus hoef je zelf geen live-view aan te zetten.

Fijn is ook het kantelbare (touch)lcd-scherm aan de achterkant van de body. Dit geeft een mooi scherp en realistisch beeld weer van de genomen foto's of video. Het touchscreen is eenvoudig te bedienen om foto's te vergroten en in detail te bekijken. Ook kan het menu door middel van het touchscreen doorlopen worden en instellingen eenvoudig veranderd worden. Snel is de Z 6 ook met 12bps.

Opnamen kunnen in RAW, TIFF, JPG of RAW+JPG gemaakt worden. Via WiFi en Bluetooth is het mogelijk om direct de JPG foto's naar je smartapparaat te zenden en zo direct te kunnen delen via je sociale media. Je kunt de beelden zelfs eerst nog met 20 verschillende creatieve effecten aanpassen.


Foto: Marianne van den Bosch
Nikon Z 6 · ISO 160 · F 6,3 · 6 SEC · 24 MM

Tijd om te gaan fotograferen met de NIKKOR Z 20mm f/1.8 S!


Ik besluit bij de Z 6 als eerste de nieuwe NIKKOR Z 20 mm f/1.8 S lens te testen. Deze lens is pas eind maart dit jaar op de markt gekomen. Een lichtsterke ultragroothoeklens met vast brandpunt en een hoge beeldkwaliteit. Met deze lens ben ik benieuwd naar het bereik en de lichtsterkte in combinatie met de Z 6. Voor mijn landschapsfoto's en urbex fotografie maak ik veel gebruik van groothoeklenzen. Met name bij urbex fotografie sta je vaak in donkere, kleine ruimtes en heb je dus lichtsterke apparatuur nodig.

Ik heb absoluut niet het gevoel dat ik moet wennen aan de camera. Alle instellingen wijzen zichzelf. Wat ook heel fijn is, is dat er op de Z 20 mm f/1.8 S lens een geluidloze instelring zit die je kan gebruiken voor ISO, diafragmaregeling of belichtingscorrectie. Opvallend vind ik de korte scherpstelafstand van 20 mm. Daardoor kan je op een korte afstand met deze groothoek verrassende foto's maken. Dus ga maar los met je creativiteit!

Het uitzicht vanaf het dakterras in het centrum van Rotterdam is geweldig! Het is een regenachtige avond met diverse buien. Fijn dat de apparatuur die we ter beschikking hebben, goed weersbestendig is om deze weersomstandigheden te doorstaan. Het voordeel van regen is wel dat je er mooie reflecties door krijgt. Nadeel is wel dat bij deze groothoek lens met korte zonnekap, relatief snel regendruppels op de lens komen.

De 20mm-lens geeft een scherp beeld van hoek tot hoek. Door de hoge lichtsterkte van f/1.8 is de lens ideaal om 's avonds en 's nachts te fotograferen. De Nikon Z 6 kan tot een ISO-waarde van 51.200 gaan, wat zelfs ook nog uit te breiden is. Maar deze ISO-waarde zal ik waarschijnlijk nooit gebruiken. Door de contrastrijke foto's die de snel scherpstellende lens maakt is de groothoek ideaal voor landschaps-, interieur-, reis- en architectuurfotografie.

Kijkend naar de Willemsbrug, Markthal, Erasmusbrug en Koningshavenbrug is het dus juichend fotograferen. Al vanaf de eerste foto ben ik erg verheugd om het resultaat te zien. Ik heb zojuist zonder moeite mijn eerste nachtfoto van Rotterdam genomen. Of het nu het uitzicht is, de groepssamenstelling of de Nikon Z 6 camera met de NIKKOR Z 20 mm S lens: dit is kicken! Bij elke opname die ik maak, word ik blijer. Door de donkerte en alle verlichting van Rotterdam, is er veel contrast in het beeld. En dit is zonder moeite vast te leggen.


Foto: Marianne van den Bosch
Nikon Z 6 · ISO 160 · F 22 · 25 SEC · 24 MM

Tijd voor de NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S!


Bij de Oude Haven is het tijd om een andere lens te proberen. Ik neem de NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S, een zoomobjectief voor de fullframe systeemcamera. Ik kies bewust voor dit zoomobjectief omdat deze een mooi zoom-bereik heeft waar ik graag gebruik van wil maken in de stad. Het is opvallend dat ook deze lens compact is en hierdoor erg gemakkelijk te hanteren. Met een gewicht van 805 gram, is deze ook beduidend lichter dan mijn eigen 24-70 lens die meer dan een kilo weegt. Het objectief is weersbestendig, wat deze avond nog steeds goed van pas komt. Nadeel is wel dat ik op dit moment geen zonnekap ter beschikking heb, dus wederom weer regelmatig met de poetslap aan het werk moet. Maar dit mag de pret absoluut niet drukken.

Vanaf een terras hebben we een mooi uitzicht op de Oude Haven met als achtergronddecor de Willemsbrug en het Witte Huis. Door de reflectie van de regen op straat komen diverse kleuren extra mooi naar voren, maar heb ik toch geen last van lichtvlekken. Het geeft zelfs bij tegenlicht een mooi helder beeld. Door het maximale diafragma van f/2.8 over het gehele bereik, heb ik een lichtsterke lens met een mooi bokeh. Hierdoor kan je met snellere sluitertijden werken dan bijvoorbeeld met de 24-70mm f/4.0 lens. Handig voor het fotograferen in donkere omstandigheden of bij bewegende onderwerpen. Het gebruik van het objectief is gemakkelijk door het OLED informatiescherm. Via het informatiescherm op het objectief is de scherpstelafstand, het diafragma, brandpuntsafstand en scherptediepte te controleren.


Foto: Marianne van den Bosch
Nikon Z 6 · ISO 160 · F 6,3 · 6 SEC · 48 MM

Zelf neig ik vaak naar groothoek, zowel in landscape als in portretstand. Zeker in de haven is het leuk om zoveel mogelijk in beeld te brengen. Na de haven gaan we naar de Willemsbrug om deze vanaf de waterkant in beeld te brengen. Ook de overkant van het water en de Erasmusbrug zijn vanaf daar mooi zichtbaar.
Patrick heeft staalwol meegebracht om foto's te maken met lange sluitertijden. Met een sluitertijd van 6 seconden krijg je het leuke "fonteineffect". Wederom is alles moeiteloos vast te leggen met de NIKKOR Z 24-70mm f/2.8. Ook nu weer mooi scherp en met behulp van het informatiescherm op de lens erg fijn om de controle te houden over de instellingen.

Conclusie


Mijn conclusie van de Nikon Z 6 met de geteste lenzen is dat het een erg fijn, licht en makkelijk hanteerbaar systeem is, zowel voor de professionele als de amateurfotograaf. Het geeft mooie, heldere en scherpe beelden. Voor iedereen die een fullframe camera met minder gewicht mee wilt nemen en het optimale uit de fotografie wilt halen is het Z-systeem van Nikon absoluut een must have!

Over Marianne van den Bosch


Marianne van den Bosch - Rietveld is een fotograaf die vaak serie matig werkt, zowel als autonoom fotograaf als ook in opdracht. De camera's die zij gebruikt zijn een Nikon D850 en een Nikon D7200 als 2e body.
Marianne heeft mode gestudeerd in Den Haag. Hierna heeft ze na 20 jaar mantelzorg te hebben verleend, 4 jaar geleden de keuze gemaakt om iets te gaan doen waar haar passie ligt: fotograferen. Na diverse opdrachten en exposities maakte ze de keuze om de School voor Fotografie in Breda te gaan volgen.
Marianne legt graag de gevoelige kanten van het leven vast. Zoals bepaalde levensfases van de mensen, de passies van mensen, mensen met een beperking en uitvaarten. Zij vindt het fijn om mooie herinneringen te creëren voor mensen en hun dierbaren. Natuur-, reis- en architectuurfotografie vind ze ook erg leuk om vast te leggen. Daarnaast maakt Marianne voor haar autonome fotografie, onder andere door middel van HDR opnamen, foto's die vaak als kunstwerken aan de muur komen te hangen. Eigenlijk gaat altijd de camera mee. Op strooptocht naar fotografisch schoon!

« vorige 1 2 3 4 5 6 volgende »