Upload jouw foto's
Pijlsnel foto's en video's overzetten © artikel, samsung, storage

27 oktober 2020, 08:04

Als je veel met zware bestanden werkt, ben je met een ssd duidelijk in het voordeel. Het overzetten van een lading video's of ruimtevretende raw-foto's kost namelijk minder tijd via een ssd dan via een traditionele harde schijf. Samsung gooit daar met zijn nieuwste nvme-ssd nog een flinke schep bovenop. De 980 Pro is dankzij ondersteuning voor de pci-express4.0-standaard namelijk 's werelds snelste ssd. Beperk de wachttijden op je pc of laptop tot een minimum!

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samsung.

Nog altijd slagen de betere camerafabrikanten er jaarlijks in om nóg betere producten op de markt te brengen. Gunstig, want de torenhoge resoluties maken het mogelijk om haarscherpe foto's op posterformaat af te drukken. Daarentegen leidt een hoge megapixelwaarde ook tot forsere bestanden. Naast het gebruik van specifieke camera-apparatuur schiet je wellicht ook regelmatig kiekjes en video's met een smartphone. Ook het beeldmateriaal afkomstig van recente iPhones en Android-toestellen is van een steeds hogere kwaliteit. Kortom, de bestandsomvang neemt alleen maar toe. Met de nieuwe Samsung 980 Pro SSD zorg je ervoor dat jouw pc of laptop beeldgegevens in een recordtempo kan verwerken.

Kies voor een nvme-ssd

De ontwikkelingen binnen de ict gaan nog altijd snel. Zo was een sata-ssd volgens de 2,5inch-vormfactor een aantal jaar geleden nog de heilige graal. Inmiddels is deze opslagdrager alweer achterhaald. Hoe snel de aanwezige processor ook kan rekenen, menig fotografieliefhebber ervaart met dit opslagtype nog altijd lange wachttijden bij het overzetten van beeldmateriaal. Gelukkig heeft Samsung daar iets op bedacht. Het Koreaanse merk ontwikkelt namelijk nvme-ssd's die duizelingwekkende overdrachtssnelheden bereiken. Vergeleken met de 'traditionele' sata-ssd's presteren die een stuk beter. De nieuwe 980 Pro is voor iedere (amateur)fotograaf een opslagdrager waar je voorheen alleen maar van kon dromen. Kopieer pakweg 20 GB fotomateriaal in slechts enkele tellen. Ook het in- en uitpakken van archiefformaten gaat razendsnel. Zo pak je binnen mum van tijd een omvangrijk zip- of rar-bestand uit. Met een nvme-ssd kun je weer jaren vooruit!

Samsung 980 Pro SSD

Samsung gebruikt voor zijn nieuwste generatie nvme-ssd's de m.2-vormfactor (2280). De meeste desktops en diverse moderne laptops kunnen daarmee uit de voeten. De opslagdrager oogt als een doodnormale insteekkaart en neemt dus weinig ruimte in beslag. Een ander pluspunt is dat er vergeleken met een 2,5inch-ssd geen data- en voedingssnoertje in de systeemkast bungelen. Anders dan het bescheiden uiterlijk doet vermoeden, liegen de specificaties er niet om. Vanwege de ondersteuning voor de pci-express4.0-standaard, de aanwezigheid van rap tlc-geheugen en het gebruik van een nieuwe controller zijn de doorvoersnelheden indrukwekkend.

Zo bedragen de theoretische lees- en schrijfsnelheid respectievelijk maximaal 7 Gbit/s en 5 Gbit/s. Een voorwaarde voor het behalen van deze extreem hoge snelheden is dat het systeem pci-express 4.0 ondersteunt. Gelukkig is deze nvme-ssd ook compatibel met eerdere pci-express-standaarden, maar dan leveren computergebruikers wel in op snelheid. De 250GB- en 500GB-versie halen overigens iets lagere snelheden dan de 1TB-variant, al zijn de verschillen klein. Open je bijvoorbeeld een ultra-hd-videoproject in een montageprogramma, dan weet je zeker dat het systeem geen enkele moeite heeft om de haarscherpe beelden te renderen. Een bijkomend voordeel van deze hoogwaardige nvme-ssd is het nogal lage energieverbruik.

Nvme-ssd inbouwen

Veel fotografieliefhebbers nemen de lange wachttijden op hun computer voor lief. Een veelgehoorde reden is dat ze opzien tegen de inbouw van een nvme-ssd. Een gemiste kans, want het toevoegen van deze opslagdrager is niet bijster ingewikkeld. Bij een desktop prik je de Samsung 980 Pro domweg in een vrij pci-express-slot en het besturingssysteem herkent de nieuwe schijfruimte direct. Op een Windows-systeem wijs je via het hulpprogramma Schijfbeheer vervolgens een schijfletter aan de nvme-ssd toe, waarna je gegevens kunt opslaan. Je gebruikt de Samsung 980 Pro SSD op deze wijze als aanvullende opslagdrager, bijvoorbeeld voor het beheer van omvangrijke foto- en videobestanden.

Nvme-ssd als opstartschijf

Wil je het besturingssysteem en alle programma's vanaf de nvme-ssd opstarten? Dan moet je alle systeembestanden en software naar de kersverse opslagdrager overhevelen. Geen probleem, want de fabrikant stelt hiervoor gebruiksvriendelijke migratiesoftware beschikbaar. Het programma Samsung Data Migration loodst je stapsgewijs door dit proces. Selecteer de bronschijf en kies daarna de doellocatie. De migratiesoftware doet vervolgens de rest. Na afloop start je veeleisende foto- en video-toepassingen vanaf de nvme-ssd op, zodat je vlotter met logge projectbestanden kunt werken.

Er is meestal slechts ruimte voor één nvme-ssd, dus wil je een bestaand exemplaar vervangen, dan kun je de gegevens daarop niet overzetten naar de nieuwe ssd via Samsungs migratiesoftware. Installeer in dat geval het besturingssysteem en alle gewenste programma's opnieuw. Een bijkomend voordeel is dat je op deze wijze de computer opschoont. Zorg vooraf wel voor een back-up van alle persoonlijke data.

Vijf jaar garantie

In tegenstelling tot een normale harde schijf heeft deze betrouwbare nvme-ssd geen bewegende onderdelen. Dat is gunstig voor de verwachte levensduur. Sowieso ben je verzekerd van langdurige prestaties, want de fabrikant geeft maar liefst vijf jaar garantie op dit product. Heb je een hekel aan lange wachttijden en lijkt het inbouwen van een snelwerkende nvme-ssd je wel wat? De Samsung 980 Pro SSD is momenteel verkrijgbaar met 250 GB, 500 GB en 1 TB opslagruimte.

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn