Upload jouw foto's
Review: Sigma 18-200mm F3,5-6,3

1 mei 2012, 14:44

Sigma heeft haar supertelezoomobjectief 18-200mm F3,5-6,3 DC OS HSM vernieuwd. Het is geschikt voor aps-c body's van de vier grote merken.

Fabrikant Sigma is bekend om zijn objectieven die compatibel zijn met de body's van de marktleiders in de reflexwereld: Canon, Nikon, Sony en Pentax. De uitvoeringen voor Nikon en Canon hebben een ingebouwde optische beeldstabilisatie. Die voor Pentax en Sony niet, omdat die al een stabilisatiesysteem in de body hebben. De meeste beginnende fotografen zijn toch wat bang om objectieven te verwisselen. Het spookbeeld van stof op de sensor en vlekken op al je opnamen schrikt ze af. Daarom zijn objectieven als deze met een extreem zoombereik populair. Geen gesjouw en gedoe met lenzen verwisselen, maar snel en probleemloos 11x optisch zoomen van groothoek tot flinke tele. Ideaal voor op reis.

Consessies

Aan dit soort extreme lensconstructies kleven wel beperkingen. Een zoomobjectief is óf optimaal gebouwd voor tele óf voor groothoek. Extreem zoomgemak gaat nu eenmaal gepaard met optische concessies. Dat geldt ook voor dit objectief. Toch hebben de makers de tonvormige vertekening in de groothoekstand binnen de perken weten te houden. Dat is een knappe prestatie bij zo'n lang zoombereik. Het contrast is over de hele range wat aan de zachte kant, maar vooral in het telebereik. Ook de scherpte aan de randen van het beeld, vooral bij open diafragma's, valt wat tegen. Als je een paar stops diafragmeert, wordt de scherpte al snel beter, zowel aan de randen als in het centrum van het beeld. Het objectief is niet echt licht-sterk in het telebereik. Met F 6,3 als grootste diafragmaopening bij 200mm is het onder mindere lichtomstandigheden soms wat moeilijk scherpstellen en zul je eerder naar hogere iso-waarden overschakelen. Wie de ultieme optische scherpte zoekt, zal niet snel voor dit objectief kiezen. Maar als je een heel ruim zoombereik wilt en zonder al te veel gedoe leuke foto's op reis wilt maken, zul je dit een prettige lens vinden. Goedkoop is hij zeker. Je betaalt ongeveer de helft van een soortgelijk objectief bij je bodyfabrikant.

Plus- en minpunten
objectief met 11x optische zoom
optische beeldstabilisatie
niet erg lichtsterk in uiterste telebreik: F 6,3
wat onscherp in de hoeken bij open diafragma's

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,3

Specificaties

  ModelSigma 18-200mm F 3,5-6,3 II DC OS HSM
  Prijs€ 370,-
  LeverancierSigma Benelux, tel. 030-6061070
  Brandspuntafstand18-200mm (27-300mm omgerekend naar aps-c), 11x optische zoom
  LichtsterkteF 3,5-6,3 - F 22
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie18 elementen in 14 groepen, 1 FLD lenselement
  Maximale reproductiemaatstaf0,26
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 45cm tot oneindig
  Filtermaat62mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenCanon, Nikon, Pentax, Sony, Sigma
  Gewicht/ Afmetingen objectief490 gram/7,5x8,7

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn