Upload jouw foto's
Review: Samsung Galaxy Camera

5 maart 2013, 13:11

Samsung Galaxy Camera is met z'n 16-megapixelcamera en 21x optische zoom een ideaal huwelijk tussen een goede fotocamera en een smartphone. Alleen mobiel bellen kun je er niet mee.

De meeste foto's op Facebook zijn gemaakt met smartphones. Samsung wilde de groep fotoliefhebbers bedienen die meer wil dan snapshots. Het bedrijf bedacht de Samsung Galaxy Camera: een 16-megapixelcamera met maar liefst 21x optische zoom en een gigantisch 4,8 inch scherm. Het onderliggende besturingssysteem is Android 4.1, met 8 GB geheugen, voorzien van een quad core processor, wifi en naar keuze 3G of 4G LTE! Er zijn natuurlijk meer camera's met wifi. Er is zelfs een Nikon die dat combineert met android. Maar deze Samsung is de eerste camera met gsm micro-simkaartje. Zo kun je overal waar je gsm-bereik hebt, foto's uploaden of mailen. Dankzij het androidbesturingssysteem kun je onderweg je Facebook checken, fotobewerkingsapps downloaden en skypen. Wat je met deze camera helaas niet kunt, is mobiel bellen. Jammer.

Touchscreen
De enorme heldere 4,8 inch touchscreen aan de achterzijde is niets bijzonders voor de smartphonegebruiker, maar een weldaad voor de fotograaf die een reguliere digitale fotocamera gewend is. Aan de voorkant vind je een lichtsterk zoomobjectief dat omgerekend van 23 naar 481 mm beweegt. Een prachtig zoombereik, alleen jammer dat het zoomen zo langzaam gaat. De camera heeft weinig bedieningsknoppen. Niks ongewoons voor de doorsneegebruiker die moeiteloos door de touchscreenmenu's wandelt. Maar de ervaren fotograaf wil met een gewone draaiknop snel van belichtingsmethode kunnen switchen. Daar heb je bij deze Samsung toch wat meer klikken op het scherm voor nodig.

We hebben alleen het cameragedeelte beoordeeld, niet de vele mogelijkheden van het androidsysteem. Bij goed licht presteert de camera redelijk. Met minder licht laat de camera wat steekjes vallen. De Samsung filtert zoveel mogelijk ruis uit de opnamen. Dat maakt de foto's aan de zachte kant, vooral in het telebereik. Een duidelijke plus van deze camera is dat je 'm kunt updaten met apps uit de Google Play Store, waarmee in de toekomst meer uit de hardware valt te halen. Dat Samsung een nieuw 'connected' tijdperk inluidt, is duidelijk.

Plus- en minpunten
wifi, 3G of 4G LTE, bluetooth
android apps op je camera
21x optische zoom
optische beeldstabilisatie
live view redelijk traag
stevige prijs voor alleen compactcameragebruik

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,1

Specificaties

  ModelSamsung Galaxy Camera EK-GC100
  Prijs€ 499,-
  LeverancierSamsung, tel. 0900-7267864, www.samsung.nl
  Sensor1/2,3 inch cmos sensor, 16 megapixel
  Resolutie4608x3456
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100 - 3200 en automatisch
  Burstratemaximaal 4 bps
  Opnameformaatjpg, H.264, mpg-4
  Objectief4,1-86,1 mm (23-481 mm omgerekend naar 35 mm)
  Zoombereik21x optische zoom
  Verlengingsfactor5,6
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig, continu, manueel)
  Zoekergeen
  LCD-monitor4,8 inch hd superclear touchscreen, 921.600 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body300 gram/12,8x7,0x1,9 cm

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
printil op 5 augustus 2013 om 20:40

Ik heb de camera na een paar weken (dus nu al een tijdje terug) alweer verkocht. Ik vond het touchsreen zonder knopjes helemaal niets. Een combi van touchscreen en daarnaast nog wat snelfunctieknopjes zou veel beter geweest zijn. Je moest nu voor ieder kleine verandering die je wilde steeds op het touchscreen drukken en zo steeds een menu langs. Dat maakte het is bepaalde gevallen te langzaam. Heb nu een Samsung wb850 maar beter nog was geweest de Panasonic TZ40 (was bij beide camera's uitzoeken m'n 1e keus maar ja, toch weer met een andere thuisgekomen.....

printil op 24 mei 2013 om 16:22

Ik heb hem ook sinds een paar weken. Omdat ik helemaal niets met touchsceen etc gewend ben, is het wel even wennen. Ook weet ik niets van app enzo. Pff...spiegelreflex heb ik onder de knie, maar nu deze dus....Nog geen wifi gebruikt enzo. Vind de foto's in een zaal met muziekpodium etc. echt te kort schieten. Dit kan je absoluut niet zo maar even in de automatische stand doen vooral niet van een afstand. Dus heb je de expert-intstelling nodig. Als je hier niets van af weet is dit lastig. Ik kan daar zelf gelukkig wel mee overweg. Het geluid van de video-functie is heel erg goed.

Vraag is alleen:....waarom kan ik de filmpjes niet goed afspelen op mijn computer....De muziek is goed alleen de bewegingen vertraagd. Terwijl ik de camera in de hoogste/grootste stand had staan. Ook in de een-na-hoogste stand doet hij dit. Wie weet wat ik hier aan kan doen??? ligt het missch. aan m'n computer? Heb er met andere camera's nooit last van gehad.

Inge-M op 5 augustus 2013 om 16:00

Hallo, ik lees net je review van de Samsung Galaxy Camera en ben benieuwd hoe je bevindingen tot nu toe zijn? We zijn nu al weer 2 maanden verder. Ik zit nl. ook te overwegen om de camera aan te schaffen voor erbij. Ik heb zelf de Nikon D300 met enkele lenzen, maar heb niet altijd zin om het mee te sjouwen, vandaar de overweging om er een compactere camera bij te kopen. Alvast bedankt voor je reactie. Groeten, Inge

eguna op 7 maart 2013 om 14:31

Leuke review, heb de camera zelf ook en ben er ontzettend blij mee, vooral om het feit dat mede dankzij Android het apparaat ontzettend veelzijdig is. Enkele aanraders naast de standaard bewerkingsprogramma's zijn Aviary en Snapseed, gratis te downloaden uit de WC-winkel. Met een paar klikken kan je je foto een stuk interessanter maken, en met WIFI of 3G direct nog uploaden naar een service van je keus.

De beeldkwaliteit laat inderdaad onder 'mindere' omstandigheden te wensen over, maar dat is nou eenmaal een concessie tussen compact camera (ik heb hem altijd bij me in m'n jaszak, probeer dat maar met je FF), multifunctionaliteit die Android biedt en het ongelovelijk mooie full HD scherm, connectiviteit én prijs.

Hoe dan ook, absoluut een aanrader en het hoeft niet eens een vervanger te zijn van een 'serieuzere' camera, het is echt een nieuwe richting.

Kleine vraag dan ook gelijk, kan de Galaxy Camera (EK-GC100) toegevoegd worden aan de inventaris? Ik moest nu de Galaxy S3 kiezen, maar de GC is iets beter

Inge-M op 5 augustus 2013 om 16:02

Hallo, ik lees net je review van de Samsung Galaxy Camera en ben benieuwd hoe je bevindingen tot nu toe zijn? We zijn nu al weer 5 maanden verder t.o.v. je review. Ik zit nl. ook te overwegen om de camera aan te schaffen voor erbij. Ik heb zelf de Nikon D300 met enkele lenzen, maar heb niet altijd zin om het mee te sjouwen, vandaar de overweging om er een compactere camera bij te kopen. Weet je trouwens of de Samsung Galaxy Camera goed werkt i.c.m. een Mac Book Pro? Alvast bedankt voor je reactie. Groeten, Inge