Upload jouw foto's
Review: Sony SLT-A58 © Sony Alpha 58

25 juni 2013, 10:00

Sony blijft in sneltreinvaart haar modellenreeks verjongen. De Sony Alpha 58 is de spiksplinternieuwe midrange camera, voor een instapprijs.

Midrange klapper

Sony haalt de bezem door haar assortiment. De Sony Alpha 37 en Sony Alpha 57 verdwijnen en maken plaats voor deze Sony Alpha 58. Het belangrijkste hoogtepunt in de body is de spiksplinternieuwe 20 megapixel aps-c sensor. Die bevindt zich niet achter een traditioneel opklappende spiegel, maar zoals bij alle Sony SLT body's achter een licht doorlatende vaste spiegel. De camera kan meer beelden schieten, doordat de spiegel niet omhoog en naar beneden hoeft te klappen en heeft een betere autofocus tijdens het filmen. Elke Sony SLT camera heeft een elektronische zoeker. De Sony Alpha 58 heeft een vernieuwd oled-exemplaar met 1.440.000 pixels. Er zijn voor- en tegenstanders van zo'n elektronische zoeker. Het voordeel is dat je met weinig licht een helderder digitaal versterkt beeld hebt. Bovendien is het mogelijk om extra informatie zoals het histogram over je zoekerbeeld heen te projecteren. Belangrijk nadeel is de vertraging die bij een elektronische zoeker optreedt. Plus de ruis in het zoekerbeeld als er weinig licht is. Als je zo'n SLT-camera overweegt te kopen, probeer dan eerst in de praktijk uit of dit systeem wel bij je past.

Lockfunctie autofocus

De autofocus in de camera, en dat is nieuw voor deze Sony in deze prijsklasse, heeft een lockfunctie. Daardoor is het mogelijk om snel bewegende onderwerpen als sporters, auto's en spelende kinderen beter te volgen. Met vijftien autofocuspunten
met drie kruissensoren is hij daarvoor goed uitgerust. Al zitten die autofocuspunten wel allemaal centraal in het beeld. In de speciale sportstand gebruikt de camera dan alleen maar het midden van het beeld van de sensor. En het aantal beelden per seconde dat de camera kan schieten door de lagere resolutie, stijgt van vijf naar acht. Sony heeft deze camera, met heel behoorlijke specificaties, voor een ongewoon lage prijs in de schappen gezet. Met een adviesprijs van 550 euro, inclusief kitobjectief, zal deze camera ongetwijfeld veel aandacht krijgen van potentiële kopers.

Plus- en minpunten
hr oled elektronische zoeker
(sensor)beeldstabilisatie en stofreductie
stereomicrofooningang
standaard flitsschoen
beperkt focusgebied
geen stereo hoofdtelefoonuitgang
elektronische zoeker houdt snelle continustand niet bij

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

    ModelSony SLT-A58
    Prijs€ 549,- (body plus 18-55 mm objectief)
    LeverancierSony, tel. 020-6581911, www.sony.nl
    Sensoraps-c cmos-sensor, 15,4x23,2mm, 20 megapixel
    Resolutie5456x3632, 3872x2576, 2736x1824
    Videoresolutie1920x1080p/30 bps; 1920 x 1080i/60 bps
    Lichtgevoeligheidiso 100 - 16000 en automatisch
    Burstrate5bps
    Opnameformaatraw, jpeg (fine, standard), avchd, mp4
    Objectief18-55 mm objectief
    Meegeleverd geheugengeen
    Soort lenzenSony A
    Verlengingsfactor1,5 x
    Scherpstellenddl, fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
    Zoekerelektronisch 1.440.000 oled
    LCD-monitorbeperkt kantelbare 2,7 inch tft lcd-display, 460.000 pixels
    Gewicht/ Afmetingen body573 gram/12,9x9,5x7,8 cm

Reacties (16)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
RonVer1960 op 2 april 2015 om 22:53

ruim 2 maanden geleden een A58 2e hands op de kop getikt.hij is een hele mooie opvolger van de A55 daar was ik al dik tevreden mee.nu nog ff doorsparen voor de A99 om het trio compleet te maken

Druppie op 9 juli 2014 om 20:33

Ik heb sinds vandaag de A58. Nu ze ik dat ik mijn Sony HVL-56 flitser er niet op kan plaatsen.
Kan iemand mij vertellen welke flitsschoen/adapter ik nodig heb om de flitser wel op deze camera te plaatsen?

ehorst op 23 september 2013 om 16:22

Ik ben ook in het bezit van een A58. Grootste nadeel dat ik tot nu heb, is bij een serie opnames achter elkaar.
Van het weekend bij de Hellendoorn rally geweest. Steeds bij een serie opnames wordt de OVF zwart omdat hij het niet kan verwerken. Dat is zeer irritant, omdat je het voorwerp(de rally auto) dan niet goed meer kunt volgen.

Ik zit er aan te twijfelen om toch over te stappen naar een ander merk.

Hebben hier mensen lasty van?

maabas op 25 juni 2013 om 20:42

Ziet er zeer goed uit. Jammer dat zoom uitsluitend zeer positief is over Nikon en Canon. Dit is een zeer goede camera dia meer kan dan je denkt. Beeldkwaliteit veel beter dan verwacht. Met deze camera hoef je niet te denken aan full frame want dat is echt niet nodig.

adturkenburg op 25 juni 2013 om 20:12

Ik heb deze camera nu een paar weken in gebruik. Onvoorstelbaar hoe je bijvoorbeeld in theater zonder flits, fantastische foto's kan maken.
Heel erg blij met deze camera en elke keer weer verrast door de mogelijkheden

groet
Ad

Matt-H-Imaging op 25 juni 2013 om 16:07

Deze A58 is de laatste der SLT-Mohikanen. Niet dat er geen camera vergelijkbaar met deze meer komt, maar dit is wel de laatste SLT camera. De volgende A-mount Sony Alpha modellen hebben helemaal geen spiegel meer, maar werken met een ander AF systeem, waarschijnlijk AF op de sensor.

Sony wil de concurrentieslag met Nikon en Canon intensiveren, en dat lukt niet met de huidige SLT lijn. Sony heeft aangegeven begin 2014 met een geheel nieuwe cameralijn te komen, met fors verbeterde techniek, geheel spiegelloos en met A-mount. Alle bestaande lenzen blijven dus gewoon bruikbaar.

janbruijns op 25 juni 2013 om 20:04

Waar is dit soort informatie te vinden?

MVG.

Mingky op 25 juni 2013 om 20:29

http://www.sonyalpharumors.com/ is een goede bron om geruchten en nieuwtjes over de Sony camera's te volgen.

janbruijns op 26 juni 2013 om 08:37

Bedankt voor de link. Is heel nuttig.

MVG.

Matt-H-Imaging op 25 juni 2013 om 23:20

Inderdaad, dat is ook de hoofdbron van mijn informatie; verder nog het eea wat op sites als dpreview.com wordt gepubliceerd, zoals interviews met Sony beleidsmakers.

Het was overigens al bij de introductie van SLT duidelijk dat dit een overgangstechniek zou zijn, aangezien de SLT spiegel licht wegneemt van de sensor, hetgeen een nadeel is tov een traditionele SLR. Het was een kwestie van tijd voordat Sony een techniek zou ontwikkelen die geen spiegel meer nodig heeft, zoals PD-AF detectoren op de sensor. Je hebt dan de voordelen van de SLT lijn, zonder de nadelen van het lichtverlies door de SLT spiegel.

janbruijns op 26 juni 2013 om 08:40

Je bent niet alleen licht kwijt, je hebt ook een EVF i.p.v. een OVF en dat betekent dat je accu sneller leegt loopt (geld bijvoorbeeld ook voor de OMD-E5). Van gebruikers hoor ik dat ze een aantal accu's per dag nodig hebben. Ik heb voor mijn olympus e500 een accu gebruikt voor zo'n 360 foto's gedurende een week vakantie.

MVG.

Matt-H-Imaging op 26 juni 2013 om 11:58

Ja dat klopt. Je hebt meer accuverbruik. Een reserveaccu meenemen en vaker opladen, zo een probleem is het niet. Verder heb je natuurlijk een EVF. Echte OVF fans verfoeien dit, maar dat is een achterhoedegevecht. De EVF wordt met elke generatie beter. Een EVF biedt mogelijkheden die een OVF niet heeft. Ik noem er een paar: je ziet hoe de foto eruit komt te zien voordat je een foto maakt, live histogram, 100% coverage en bij een full frame camera krijg je geen vignettering in je zoeker als je een APS-C lens erop zet: de EVF laat alleen het deel van het beeld zien dat overeenkomt met APS-C in de volle grootte van de zoeker.

Een van de voordelen van het Sony systeem (nu SLT en straks geheel zonder spiegel) is dat het altijd live-view is met snelle focus; fotograferen onder moeilijke hoeken of op statief via de LCD geeft dezelfde mogelijkheden en snelheid als fotograferen via de zoeker. Dus niet meer zoals bij een traditionele SLR omschakelen tussen OVF view en liveview op de LCD, waarbij het laatste een stuk trager is.

janbruijns op 26 juni 2013 om 12:27

Met een dure term "Wysiwyg" (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Wysiwyg). Daar ben ik wel een groot voorstander van. Daarom kijk ik al een tijdje naar de Sony SLT systemen, ook omdat het relatief grote camera's zijn die goed passen in mijn relatief grote handen. Ik vergelijk de maten van andere camera's altijd met de maten van mijn Olympus E500 die goed in mijn handen ligt.

MVG.