Upload jouw foto's
Review: Sony RX1 © Sony RX1 front

9 juli 2013, 10:00

Is de compactcamera dood? Allesbehalve, als het aan Sony ligt. De Sony DSC RX1 bewijst dat er nog genoeg moois te beleven valt op compactgebied.

De compactcamera raakt een beetje in de verdrukking. Gevorderde fotografen laten hem links liggen vanwege z'n kleine sensor en de snapshotschieters hebben altijd hun smartphone op zak. Sony ontwikkelde tegen die trend in de Sony RX1. Een compacte high-end camera met een 24x36 mm fullframe sensor die je eigenlijk alleen in (semi)professionele camera's ziet, en daar hangt wel een pittig prijskaartje aan. Voor die prijs krijg je een heel hoge beeldkwaliteit, weinig ruis en een uitstekende kleurweergave. En het wordt nóg mooier. Samen met het lichtsterke Zeiss F 2,0 objectief kun je met deze compacte camera een heel beperkte scherptediepte bereiken. Dat is precies wat iedere straatfotograaf zoekt: zonder concessies die opnamen maken met bestaand licht, zonder op te vallen, want behalve compact is de Sony RX1 ook nog eens fluisterstil.

Objectief

De Sony RX1 is voorzien van een vast, lichtsterk en goede kwaliteit Carl Zeiss Sonnar T* 35 mm objectief. Zoomen en van objectief wisselen kan niet. Op het objectief zit een ouderwetse diafragmaring, die snel en intuïtief werkt. De behuizing is oerdegelijk. De knoppen zitten precies daar waar gevorderde fotografen ze verwachten. Prominent aan de bovenkant zit het PSAM-wieltje voor de belichtingsmogelijkheden. Je kunt er ook drie opnamevoorkeuren mee selecteren. Met het belichtingscompensatiewieltje bovenop kun je snel tot drie stops onder- of overbelichten. De vele functieknoppen zijn goed te programmeren. Snel je diafragma handmatig veranderen, belichtingscompensatie aanpassen of de belichtingsmethode aanpassen? Het kan allemaal. De autofocus reageert voor een compact redelijk snel, maar zoekt nog iets te veel bij weinig licht. De Sony RX1 heeft een mooi helder scherm aan de achterzijde maar mist in de standaarduitvoering een zoeker. Wat de camera ook standaard mist, is een losse acculader. Opladen gaat via een
usb-kabel, wat gezien de adviesprijs wel een grote misser is.
De prijs van de RX1 is fors. Maar is hij ook te duur? Als je de camera vergelijkt met een fullframe reflex met een hoogwaardig objectief, dan kom je in vergelijkbare regionen. De RX1 is een prachtcamera die door zijn ontwerp een beperkt toepassingsgebied heeft. Maar hij zet daar wel grootse prestaties neer.

Plus- en minpunten
fullframe sensor
hoge beeldkwaliteit
goedgebouwd lichtsterk objectief
stil en compact ontwerp
standaard geen optische of elektronische zoeker
geen verwisselbare objectieven of zoom
autofocus soms wat langzaam
geen meegeleverde acculader
flinke prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,1

Specificaties

  ModelSony DSC RX1
  Prijs€ 3099,-
  LeverancierSony, tel. 020-6581911, www.sony.nl
  Sensorfullframe Exmor sensor, 24x36 mm, 24 megapixels
  Resolutie6000x4000, 3936x2624, 2640x1760
  Videoresolutie1920x1080p, 24 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
  Burstrate5 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (drie verschillende compressies), avchd/mp4
  Objectief35 mm, geen optische zoom, 2x digitale zoom
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig, continu), handmatig
  Zoekergeen
  LCD-monitor3 inch tft-scherm, 1.228.800 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body482 gram/11,3x6,5x6,9 cm

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
rudy-rudy op 10 juli 2013 om 20:31

M.i. is de prijs buiten alle proporties al hoewel het een dijk een van camera is.

Matt-H-Imaging op 9 juli 2013 om 10:44

Binnenkort ook verkrijgbaar in een uitvoering zonder AA filter: de RX-1R. Levert nog iets scherpere foto's.

De prijs is flink, maar niet torenhoog. Kijk eens naar de concurrentie... eeeh, welke concurrentie? Wie levert een full frame compact tegen een lagere prijs? Niemand.

Dat geen verwisselbare lenzen als nadeel wordt gezien vind ik onzin: dit is nu eenmaal een compact camera. Of gaan we bij full-frame DSLRs negatief beoordelen omdat ze niet in je broekzak passen? Overigens gaan de mensen die een (relatief) compacte systeemcamera met full frame sensor willen ook nog aan de beurt komen: Sony heeft aangegeven een full-frame NEX op de markt te gaan brengen.

Ik vind het wel vooruitstrevend van Sony dat ze met een product als de RX-1 op de markt durven te komen.

kb op 9 juli 2013 om 11:41

Volkome gelijk Uniek Product!!!!! dat meer waarvering verdient en dan ook nog een Nex Ful Frame Times The Are Changing mede door Sony