Upload jouw foto's
Review: App Photo Mate Pro

9 september 2013, 13:51

Je foto's direct bewerken en online delen via tablet en smartphone wordt steeds vaker gedaan. Je hebt vele gratis apps en betaalde apps zoals bijvoorbeeld Photoshop Touch. Een wat onbekende betaalde bewerkingsapp is Photo Mate Pro. Wij testen het voor je uit.

Veel keus

Photo Mate Pro is verkrijgbaar voor Android en iOS en kost € 6,49. Dat is duur voor een app maar de makers beloven hiervoor een hele hoop. Zo kun je raw bestanden bewerken in een vergelijkbare omgeving als Lightroom en bewerk je non-destructief. En je kunt heel veel aanpassingen maken. Dat valt ons ook direct op.


De interface is simpel en intuïtief. Veel zal herkenbaar zijn vanuit Adobe Lightroom.

Je hebt de optie om de basisinstellingen aan te passen zoals belichting, witbalans, helderheid, contrast, verzadiging en de lichte en donkere tinten. Ook is er een tool verscherpen, ruisreductie, lens- en kleurcorrecties, curven en bijsnijden. Het werkt simpel en intuïtief via schuifjes die je simpel naar links en rechts versleept. De exif is leesbaar en het histogram is zichtbaar (niet aanpasbaar) zodat je de belichting goed kunt zien. Je kunt in de app ook je over- en onderbelichte delen laten oplichten. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om een foto goed te bewerken zit hierin. Via kleurcorrecties kun je de kleuren ook per kleur aanpassen waardoor je niet altijd de hele foto hoeft aan te passen. Dit geeft ook veel mogelijkheden tijdens het omzetten naar zwart-wit, wat je met app mooi kunt doen. Het fijne van deze app is dat je een bewerking als Template kunt opslaan. Zo kun je bewerkingen op je raw-bestanden uitvoeren en dit direct doorvoeren op al je bestanden in dezelfde lichtomstandigheden. Je moet dit wel per foto apart doen, je kunt het niet als een batch verwerken zoals in Lightroom. Er zitten een paar voorgeprogrammeerde templates in zoals hdr, zwart-wit en sepia.

On the go

Je hoeft de foto's uiteraard niet met een tablet of smartphone gemaakt te hebben. Je kunt je camera via een ''on the go kabel'' aansluiten op je tablet. Vervolgens selecteer je de foto's die bewerkt moeten worden en start het importeren. Zodra je de foto's hebt bewerkt kan je ze direct exporteren naar jpg, tiff of png en delen via social media. Het importeren en selecteren werkt erg makkelijk en simpel. Photo Mate Pro leest ook de meeste gangbare raw-formaten die je kunt bewerken en opslaan.

In Photo Mate Pro kun je het histogram ook uitsplitsen in de 3 kanalen.

Archief

Het is mogelijk om verschillende mappen aan te maken voor je foto's en je kunt ze weergeven met een slideshow. Om de beste foto's uit te zoeken is er een sterrenwaardering. Dit werkt hetzelfde als in Lightroom. Als de foto's uitgezocht en bewerkt zijn, is het mogelijk om een snelle voorvertoning van voor en na de bewerking te zien.
De exporteermogelijkheden zijn groot. De foto's kunnen geconverteerd worden naar andere bestandsindelingen (bijvoorbeeld van raw naar jpg). De grootte en de kwaliteit zijn instelbaar. Voordat je hem deelt met vrienden, kun je via Photo Mate Pro ook simpel een watermerk in je foto's zetten.

Vergelijken met andere bewerkingsprogramma's

Het is natuurlijk niet te vergelijken met bewerkingsprogramma's voor op de pc of mac (bijvoorbeeld Adobe Lightroom en Adobe Photoshop). Die zijn veel sneller en hebben veel meer opties. Maar hij heeft wel meer basisopties dan de meeste gratis bewerkingsapps. Dat je raw-bestanden kan bewerken en templates kunt opslaan, is voor ons een groot pluspunt. Wat opviel, is dat hij trager is dan andere apps. Wat nog een nadeel is, is dat je geen selecties kunt maken om te op te bewerken zoals bij Photoshop Touch. Bij Photo mate zijn de bewerkingen allemaal over de gehele foto. Het is maar net waar je voorkeur ligt.

De bibliotheek van Photo Mate

Ondersteunende bestanden:

jpg: Volledige resolutie + Exif
png: Volledige resolutie
ico: Volledige resolutie
psd: Afhankelijk Filesize Volledige resolutie (max. Grootte ~ 20MB) of miniatuur
tiff: Afhankelijk Filesize Volledige resolutie of geen afbeelding (Moet zijn ingeschakeld)
cr2 (Canon Raw): Volledige resolution + Exif
NEF (Nikon Raw): Verschillende resoluties + Exif
ARW (Sony Raw): Volledige resolution + Exif
RW2 (Panasonic Raw): ca.. 2 MP
orf (Olympus Raw): ca.. 2 MP + Exif
DNG (Digital Negativ, Raw-formaat): Afhankelijk van de "innerlijke" bestandstype + Exif
PEF (Pentax Raw): ca.. 1 MP
3fr (Hasselblad Raw): verkleinde + Exif
raf (Fuji Raw): Verschillende resoluties
MRW (Minolta Raw): Ca. 0.3 MP
x3f (Sigma Raw): Ca. 4 MP
erf (Epson Raw): Ca. 0.3 MP + Exif

Beschikbaarheid

Photo mate is verkrijgbaar in de app en play store voor € 6,49. Voor meer raw formaten is er een extentie voor €1,- beschikbaar. Wij testten deze app op de nieuwe Samsung Galaxy NX camera, de eerste systeemcamera op Android.
www.photomate.com

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn