Upload jouw foto's
Review: iPhone 5c © smartphone, camera, smartphonecameratest, test, review, iPhone 5c

11 december 2013, 10:00

Wanneer Apple met een nieuw product komt, is het een logische reactie om het apparaat te vergelijken met zijn voorganger. En dan rijst bij de iPhone 5c de vraag: Brengt het toestel echt iets nieuws? Of is het een slimme marketingtruc, en werd de iPhone 5 letterlijk in een nieuw jasje gestoken...

De iPhone 5c is een toestel dat minder luxe uitstraalt dan zijn succesvolle voorganger, en ook aanzienlijk minder stevig aanvoelt. De telefoon is dan ook voorzien van een plastic behuizing. Wanneer we de telefoon vergelijen met de iPhone 5s, valt direct op dat de 5c scherpere randjes heeft, meer geluid maakt bij het indrukken van de knoppen en in alles wat plastic aandoet. Dit valt vooral op wanneer de telefoon trilt. Daarnaast zorgt het glimmende materiaal voor een goedkopere uitstraling dan het huidige vlaggenschip van Apple.

Door zijn gladde afgeronde achterkant, ligt de telefoon wel fijn in de hand. Bij ons testtoestel was deze achterkant knalgeel, maar Apple heeft de 5c ook in andere brutale kleurstellingen beschikbaar gesteld: wit, groen, roze en blauw.De iPhone 5c is verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren

Camera

Bijna elke iPhone gebruiker schept op over de goede beeldkwaliteit maar is dit nu ook echt zo? Tijdens onze praktijktest in Paleis het Loo merken we van wel. In vergelijking met zijn duurdere broertje de iPhone 5s is de sensor iets kleiner en ook de maximale diafragma opening iets kleiner. Dat merk je vooral in donkere omgevingen. Dan is het ruisniveau soms een beetje storend. In goede lichtsituatie is de camera meer dan prima. Het scherpstellen gaat snel en werkt makkelijk. Er zitten niet heel veel extra camerafuncties op de telefoon zelf maar door de grote hoeveelheid fotografieapps in de Apple Store is dit geen gemis. Het 4 inch-scherm op de 5c is uitstekend. De gemaakte foto's en video's worden door het Retina-display helder en natuurgetrouw weergegeven. In de telefoon zit een stevige processor. Met deze A6-chip kan je voorlopig zeker even vooruit, maar we zijn nieuwsgierig naar de prestaties wanneer er steeds zwaardere apps op de markt komen.Onder goede lichtomstandigheden maakt de iPhone 5c duidelijke en natuurgetrouwe foto's. Meer testfoto's onderaan deze review.

Van binnen een iPhone 5

In vergelijking met zijn voorganger, de iPhone 5, heeft de iPhone 5c hetzelfde formaat scherm, is de processor onveranderd en is er geen aanpassing gedaan aan de camera. Wel heeft Apple de batterijcapaciteit iets vergroot en ondersteunt de telefoon alle gangbare 4G-frequenties. Waar de 5s echter de mogelijkheid biedt om de telefoon met een vingerafdrukscanner te beveiligen, heeft de 5c deze functionaliteit niet. Met deze specifieke functionaliteit had de iPhone 5c net iets meer bravoure gekregen.De gele behuizing valt mooi samen met deze gele achtergrond van iOS 7.

Dikker en zwaarder

De telefoon voelt robuust aan en is in vergelijking met de iPhone 5 en 5s 20 gram zwaarder. Dit extra gewicht komt waarschijnlijk doordat de telefoon iets dikker is dan zijn voorganger. Door deze dikke plastic behuizing, lijkt de 5c zeker tegen een stootje te kunnen. Het is wel jammer dat Apple de iPhone 5 uit de handel haalt, want dit had de consument een stijlvollere optie gelaten naast de 5c.

Mede door het nieuwe besturingssysteem iOS 7, is de nieuwe iPhone 5c voorzien van veel actuele kwaliteitseisen. Maar goed, deze update is natuurlijk ook voor oudere Apple iPhones beschikbaar. Wel zijn het besturingssysteem en de iPhone 5c duidelijk voor elkaar ontworpen, waarbij de kleuren op het scherm mooi overlopen in de kleur van de behuizing.

Prijs

Met de plastic behuizing en de vergelijkbare iPhone 5-technologie, hangt er aan de iPhone 5c toch een fors prijskaartje. Koop je het toestel los, dan is deze namelijk verkrijgbaar vanaf 600 euro. Daarmee is de iPhone 5c dus iets goedkoper dan iPhone 5s. Op het oog lijkt Apple er slim aan te doen om twee nieuwe toestellen uit te brengen, want zo kan in theorie een grotere doelgroep worden aangesproken. Het is echter teleurstellend dat de 5c simpelweg de plek van de iPhone 5 inneemt, waarmee er dus niet echt sprake is van een 'budget-iPhone'. De goedkoopste in het assortiment van Apple is nu de iPhone 4s, verkrijgbaar vanaf 400 euro.In tegenstelling tot de iPhone 5s, zit er geen Touch ID vingerafdrukscanner in de thuisknop.

Conclusie

Apple's iPhone 5c is een prima smartphone die bijzonder snel en soepel werkt, een goede camera heeft en in het bezit is van een helder Retina-scherm. Door de plastic behuizing voelt de telefoon stevig, maar ietwat goedkoop aan. Met de introductie van de iPhone 5c lijkt Apple een nieuwe manier te hebben gevonden om verouderde producten een nieuw gezicht te geven en hierdoor mogelijk betere verkoopcijfers te genereren. Of de strategie werkt, zal moeten blijken. Om echt een nieuwe doelgroep aan te boren, had de telefoon toch wel een stuk goedkoper moeten zijn.

Testfoto's

Deze foto's zijn gemaakt door Zoomer Alette Westening (westening) voor een vergelijkende smartphonecameratest in Paleis het Loo.Met leuke gadget zoals deze macrolens voor je iPhone haal je helemaal het maximale uit je telefoonfotografie.De kleuren van de iPhone 5c zijn natuurgetrouw en niet overdreven verzadigd zoals in andere smartphones.In het donker heeft de iPhone 5c duidelijk meer moeite. Hierbij is ook de standaard-panorama stand gebruikt.

Plus- en minpunten
retina scherm
goede beeldkwaliteit
stootbestendig
plastic
trilt hard
prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelApple iPhone 5c
  Prijs€ 599,-
  LeverancierApple, 0800 0200 570
  Sensor1/ 3,2'' 8 megapixl
  Objectief30 mm F 2,4
  LCD-monitor4 inch retina (1136x640)
  Gewicht/ Afmetingen body132 gram, 12,4 x 5,9 x 0,9 cm

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn