Upload jouw foto's
Review: Wacom Intuos Pro © blog, wacom, tablet, pen, photoshop, intuos

18 januari 2014, 14:24

Voor iemand die veel bezig is met beeldbewerking heeft Wacom de Intuos tablet. Blogger John Verbruggen testte de Pro versie.


Een forse doos waar een Pen en Touch-tablet van 379,9 x 251,4 x 11,5 mm uit kwam rollen. Het blijkt om de middelste van de in drie maten verkrijgbare tablet te zijn! Naast de pen kun je nu ook met je vingers 'swipen' over het oppervlak van het tablet. Ik was benieuwd hoe dat zou werken. De Intuos Pro is een nieuwe lijn waarmee Wacom het typenummer laat vervallen. Naast de Pro is er ook de "gewone" Intuos, die de Bamboo-lijn vevangt.

Na 3 weken wennen,
wil je nooit meer zonder

Waarom een tablet en geen muis?

Ik gebruik al jaren een Wacom Intuos3. Ik heb het kleinste van de drie formaten die er van dit type destijds te krijgen waren. Er zijn nog steeds mensen die het nut van een tablet en pen niet inzien. Met de muis gaat het toch prima? Toen ik een tijdje modellen fotografeerde, retoucheerde ik al veel. Het is in die periode dat ik mijn Wacom Pen tablet kocht. Het kostte me 3 weken om er aan gewend te raken. Bij de een zal dit wat sneller gaan als bij de ander, maar het kost altijd even tijd. Maar daarna wil je nooit meer zonder! Beloofd! Waarom? Het grote nadeel van je muis is dat deze is eigenlijk niet gemaakt voor het precieze retoucheerwerk. Bovendien kent de muis maar twee drukniveaus: aan of uit. De pen van dit nieuwe tablet kent 2048 drukniveaus. Door harder of zachter op de pen te drukken wordt het vlak dat door de pen geretoucheerd word groter of kleiner. Dit scheelt je alleen al enorm veel instelwerk van de grootte van je borstels in Photoshop. Je zet bijvoorbeeld je retoucheerpenseel op een gemiddelde grootte en door te variëren in de kracht waarmee je de pen op tablet drukt retoucheer je kleinere en grotere vlekjes weg. Nu ik architectuur fotografeer retoucheer ik nog steeds veel. Strepen op gebouwen, vloeren, kauwgom, peuken, etc. ik haal het bijna allemaal weg en allemaal met de pen!

Aan de slag

Hoewel er draadloos met dit tablet gewerkt kan worden heb je de mee geleverde USB-kabel nodig om eerst de software te installeren. Dit lukte bij mij eerst niet, maar dat kwam waarschijnlijk doordat de nog geïnstalleerde software van de Intuos3 die er nog op mijn PC stond. Na een grondige opschoon-procedure (die me door Wacom per mail werd uitgelegd), werkte de installatie wel. Er zitten ook nog wat ringetjes in de doos om je pen te voorzien van een persoonlijk kleurtje. Voor alle duidelijkheid, er word geen muis mee geleverd bij dit tablet! Het is duidelijk gericht op de gebruiker die vanuit de schouder wil werken, zoals Wacom dat noemt.

Toen ik aan de slag ging was het wel even wennen aan dat enorme oppervlak van het tablet. Daar moet je ook de ruimte voor hebben op je bureau. Door het grote oppervlak werk je ook met grote bewegingen en is het makkelijker om fijne precisie in je bewegingen aan te brengen. Aan de linkerzijde is het tablet voorzien van 2 maal 4 ExpressKeys die individueel instelbaar zijn met 25 verschillende acties/toetsen. De middelste twee zijn voorzien van een voelbaar streepje of puntje. Dit bevordert het blind kunnen werken met deze knoppen. Tussen de twee rijtje ExpressKeys is een multifunctionele touchring aan gebracht. Die kan o.a. gebruikt worden om te scrollen of in te zoomen. Het is een ring, maar geen draaiende ring. Met je vinger wrijf je erover met een draaiende beweging. Er kunnen 4 functies aan de ring gekoppeld worden. Door op de knop in de midden te drukken blader je door deze 4 opties.

Naast de drukgevoelige pen kan er nu dankzij het Multitouch oppervlak ook met de vingers op het grote vlak van tablet gewerkt worden. Grote groepen mensen zijn tegenwoordig al gewend aan de swipe-bewegingen door het gebruik van hun tablet of smartphone. Dit kan gelukkig ook uitgezet worden op momenten dat dit minder handig is. Dat ligt aan het werk wat je dan aan het doen bent. Als je aan het schetsen bent en je hand op het tablet wil laten rusten, kun je het beter even uitzetten. Deze swipe beweging kost even tijd om goed onder de knie te krijgen. Gevoelsmatig gaat dit op bijvoorbeeld een iPad wat gemakkelijker, maar dit is waarschijnlijk ook een kwestie van gewenning. Dit tablet voelt door het verschil in gebruikte materiaal, gewoon anders aan als een iPad of je smartphone.

In de Express View Display zie je snel alle functies op een rijtje en als je erop klikt word je doorgeleid naar de configuratiesoftware van het tablet. Het ergonomisch design is dik in orde. Een groot zwart vlak vormt het actieve vlak waarop gewerkt kan worden. De donkergrijze matte rand daarom heen maakt het tot een fraai geheel. De actieve zone van het tablet (niet tot aan de rand!) word aan gegeven door vier wit verlichte hoekjes (dus ook in het donker zichtbaar). Aan de zijde van de gebruiker is de rand nog verder afgerond en dunner gemaakt.

De draadloze accessoire kit bestaat uit een Li-ion batterij die in het tablet geplaatst word. Net als de ontvang-unit. Een zendertje met een USB-stekker kan dan in je laptop geprikt worden.

Specificaties

Systeemeisen
Compatibel met Microsoft® Windows 8, Windows 7 SP1+, Windows vista SP2 en Mac OS X versie 10.6.8 of hoger.

De vier Pen & Touch-varianten die Wacom in de Intuos Pro-serie voert: klein (€ 224,90), medium (€ 349,90 = Het geteste model) en groot (€ 479,90). Het vierde exemplaar is de Intuos Pro Special Edition, in medium-uitvoering met zilverkleurig ontwerp (€ 379,90) voor de echte designliefhebber.

Meer informatie:
Wacom Intuos Pro

Plus- en minpunten

Beoordeling

Score: 9

Specificaties

avatar

Ik ben John Verbruggen, fotograaf van landschap, architectuur en infrastructuur. Ik fotografeer in opdracht van bouw- en vastgoedbedrijven, ingenieursbureaus, etc. Op mijn blog vind je nog veel meer artikelen met tips en achtergronden bij mijn foto's. In augustus 2013 verscheen mijn eerste eBook Improve your photos: Landscape and architecture.

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
plonie op 8 juli 2015 om 09:43

ik heb er 1 te koop voor 150 euro (nieuw)
tmeuldijk@zeelandnet.nl

paulvandeburgt op 22 juli 2015 om 22:59

Beste heer,
Wat is het formaat ( voor zover nog te koop)?
Groet

BigRabbit op 23 januari 2014 om 17:50

Wat ik mij af vraag is of je niet beter af bent met de Large versie uit deze serie. Het lijkt me dat je dan nauwkeuriger kunt werken ?
Klopt deze redenering ? Heeft iemand misschien ervaringen met het grote model ?

John_Verbruggen op 24 januari 2014 om 14:33

Logischer wijs zou je dat denken, maar er is denk ik zo iets als een optimum. Op een gegeven moment word zo'n tablet zo groot dat je voor veel handelingen overdreven grote bewegingen vanuit je schouder moet maken. Dat lijkt me niet altijd handig. Zeker niet bij fotobewerking. Nog afgezien van het enorme ruimtebeslag op je bureau. Voor illustratoren en andere 'tekenende' gebruikers is zo'n groter tablet misschien wel beter. Zij werken meer schetsender wijs. Dan is die ruimte wel handiger. Ik heb al jaren de kleinste intuos 3 en heb nooit het gevoel gehad van had ik maar een grotere.

B4Art op 21 januari 2014 om 10:23

als gebruiker van de intuos 4 tot nu toe geen problemen, echter na installatie van Mavericks (Mac) is het tablet van slag. Bij het scrollen van het beeld, schiet het beeld terug naar een andere stand zonder aanleiding. Zodra de pen in de buurt komt verschuift het beeld automatisch. Nog geen oplossing gevonden. Wie weet raad?

pippah op 20 januari 2014 om 21:44

ik heb ook de wacom, en als hij het doet gaat het prima, al vind ik de gevoeligheid nog wel eens wat te wensen over laten, reageert vooral bij tekenen later en verspringt dan een fractie.
en m'n laptop heeft moeite met de verbinding met de wacom.
waardoor de pen en het tablet regelmatig niet werkt.
hij doet het soms wel soms niet.
maar hoe dan ook.
een heerlijk tablet om mee te werken als hij het besluit te doen en ik wil niet meer zonder...
groetjes pippah

mardek01 op 19 januari 2014 om 10:36

Ik werk al meer dan 10 jaar met een tablet van wacom. Ook zakelijk. Ooit begonnen om rsi te voorkomen. daar is een wacom namelijk heel erg voor geschikt. Werk voor mijn retoucheerwek met een middenformaat en dat werk voor mij het best( photoshop/lightroom). De muis is voor mij een backup.

e7picture-ll op 19 januari 2014 om 09:21

Ik zit blijkbaar nog flink in de gewenningsfase. Lastige waar ik tegen aanloop is dat als ik op een bepaald punt wil starten (bijvoorbeeld een randje van een mouw) dat het dan heel lastig is om exact op dat punt te beginnen. Voordat ik de pen goed op de tablet heb gedrukt is de plek toch net een detail versprongen. Met de muis is het inderdaad klik aan/uit. Hoe ondervang je dit?

Daarnaast heb ik bij een aantal functies de drukgevoeligheid uitgezet. Wat is het nut van drukgevoeligheid bij de healingbrush? Ik werk plekjes weg en stel de grootte van de penceel in maar dan druk ik blijkbaar te zachtjes want er verandert maar een heel klein beetje. Daar heb ik de drukgevoeligheid uitgezet

John_Verbruggen op 19 januari 2014 om 18:14

Ja je hebt wel een redelijk vaste hand nodig. Is ook nog wel eens mijn probleem. Op zulke momenten grijp ik dan even naar de muis.
Nou de drukgevoeligheid bij de healing brush zorgt er voor dat je niet continue de grootte aan hoeft te passen als je vlekken van verschillende grootte corrigeert. Dus in mijn optiek wel nuttig!

e7picture-ll op 20 januari 2014 om 08:48

Het zal op den duur wel goed komen, gewoon blijven proberen. Phlearn.com heeft trouwens leuke filmpjes op Youtube over het gebruik van deze tablet en welke instellingen ze adviseren.

John_Verbruggen op 20 januari 2014 om 10:36

Mooi! Dank voor deze aanvulling!