Upload jouw foto's
Review: Sigma 18-200mm F3.5-6.3  © zoom, sigma, objectief, review

18 maart 2014, 09:29

Het ultieme allround zoomobjectief, zo presenteert Sigma dit vernieuwde glaswerk. Is het inderdaad 'zoomen zonder zorgen'? We zochten het uit.

Fotopuristen moeten helemaal niks van zoomobjectieven hebben. Ze slepen graag met drie verschillende vaste brandpunten door stad en land. Liever dát dan enige concessie doen aan de beeldkwaliteit, door bijvoorbeeld een 24-70 mm zoomobjectief op de body te klikken. Toch zitten er ook genoeg voordelen aan een zoomobjectief. Ook aan een maar liefst 11x optisch zoommonster als deze 18-200 mm.

Voordelen

Het eerste voordeel is uiteraard gewoon gemak. Zonder ook maar één keer van objectief te hoeven wisselen, schiet je zowel groothoekopnames van omgerekend 28 mm tot flinke teleopnames van 300 mm. Niet alleen zoom je heel erg snel in en uit, je loopt ook veel minder kans dat vuil je body binnenvliegt tijdens het omwisselen. Het vierde voordeel is de prijs. Voor 359 euro krijg je een gigantisch zoombereik. Als je die range met vaste brandpunten zou moeten vullen, ben je een veelvoud daarvan kwijt.

Allround

Dit objectief valt in de Contemporary-serie van Sigma. Het bedrijf omschrijft deze als lichte en compacte allround objectieven voor een aantrekkelijke prijs. Het objectief heeft een metalen vatting, maar is verder helemaal in kunstof uitgevoerd.

Compact

Een gewicht van 430 gram en een lengte van in compleet ingetrokken toestand 9 cm, mag je inderdaad bijzonder licht en compact noemen. Zo'n objectief hangt tijdens een stedentrip of na een dag fotograferen in het bos niet als lood aan je schouders. In de uiterste stand meet het 15 cm, wat gezien het bereik compact is.

Zonnekap

Sigma levert gelukkig een zonnekap mee. Deze beschermt het objectief tegen stoten, maar natuurlijk ook tegen invallend zonlicht. De zonnekap werkt minder goed buiten het groothoekgebied. In het telegebied is het objectief daarom wat vatbaarder voor flare.

Beeldstabilisatie

Als je dit objectief op een body van Sigma, Nikon of Canon gebruikt, komt de ingebouwde optische beeldstabilisatie goed van pas. Zeker in het telebereik, waar de lichtsterkte met F 6,3 niet zo hoog is. Het voorkomt dat je noodgedwongen de iso-waarde moet verhogen om scherpe opnames te maken. Bij de vattingen voor Pentax en Sony ontbreekt de optische beeldstabilisatie en leunt het objectief op de sensorstabilisatie van de body's, die helaas minder effectief is.

Zoomen

Het in- en uitzoomen verloopt wat stroef. Scherpstellen met de hand gaat met de kleine scherpstelring weer gek genoeg verbazend soepel en snel in een korte slag van 45 graden.

Prestaties

Zoomobjectieven presteren over het algemeen gewoon slechter dan vaste brandpunten. Megazooms met een extreem bereik hebben het nóg moeilijker om die wedloop bij te houden. Bij deze 18-200 mm is dat niet anders. De scherpte in de hoeken blijft bij open diafragma behoorlijk achter bij het centrum. Ook de vertekening in de uiterste zoombereiken is duidelijk aanwezig. Maar daar staat tegenover de mogelijkheid om altijd zowel je groothoek als je tele bij je te hebben, zonder te sjouwen en te wisselen. De voordelige prijs maakt dit objectief toch wel een erg aantrekkelijk allround alternatief voor je kitlens.

Plus- en minpunten
compact en licht gebouwd
optische beeldstabilisatie
hsm AF-motor
meegeleverde zonnekap
zonnekap beperkt bruikbaar door extreem zoombereik
in- en uitzoomen wat stroef

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

    ModelSigma 18-200mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM | C
    Prijs€ 359,-
    LeverancierSigma Benelux, tel. 030-6061070, www.sigmabenelux.com
    Brandspuntafstand18-200 mm, 11x optische zoom. Beeldhoek omgerekend naar fullframe formaat: 27-300 mm
    LichtsterkteF 3,5-F 6,3
    Aantal diafragmalamellen7
    Objectiefconstructie16 elementen in 13 groepen
    Maximale reproductiemaatstaf0,33
    Optische beeldstabilisatieja
    Scherpstellenhandmatig en autofocus. 39 cm tot oneindig
    Filtermaat62 mm
    Gemaakt voor sensorformaataps-c, dx
    BeschikbarevattingenNikon, Canon, Sigma, Sony en Pentax
    Gewicht/ Afmetingen objectief430 gram/7,0x8,6 cm

Reacties (26)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
arpitayadav op 14 januari 2020 om 11:08

I am ceaselessly looking web for articles that can interface with me and this is one of them. This is spreading in that most remote raise controlled blog. Jaipur Escorts The whole article is astoundingly confounding and intentionally made.

arpitayadav op 14 januari 2020 om 11:09

I am genuinely getting a charge out of looking essentially made articles. Clearly you spend an epic degree of effort and time on your blog. Call Girls in Jaipur I have bookmarked it and I am envisioning getting a few data about new articles. Continue doing vacillating.

arpitayadav op 14 januari 2020 om 11:14

I starting late searched for after a constrained time go period your blog and have been studying along. I figured I would leave my first comment. Jaipur Call Girls I don't have the foggiest thought what to state beside that I have gotten a kick out of the experience of looking. Exceptional to look at the blog. I will keep visiting this blog constantly.

arpitayadav op 14 januari 2020 om 11:07

A duty of thankfulness is all together for turning these nuances. Jaipur Escort Service I in a general sense wish to reveal to you that I on a significant level look at your site and what's more I discover it really mesmerizing and key.

gerrardt op 11 april 2014 om 21:16

Lees nergens of hij met filmen net zo stil en snel is als de canon 18 135
Dus eventueel een alternatief is

arjanvandijk op 19 maart 2014 om 00:11

Ben er eigenlijk best tevreden over. Ik heb deze destijds met name gekocht voor op reis omdat het constant wisselen me tegenstond. Prima lens voor het geld, focused erg snel en betrouwbaar.
http://www.fotocommunity.de/fotograf/arjanvd/1715582

Patrick180 op 18 maart 2014 om 15:11

Tja een leuke beginners lens en meer niet.

18/200 leuk maar de beperkte 3,5 en bij de uitzoem nog maar 6,3 heb je eigenlijk niks aan deze lens.
Leuk voor overdag maar is alles mee verteld.

Jan Zuijderduijn op 18 maart 2014 om 14:19

Hier staan wat foto's:

http://biccamera.com/bicbic/jsp/w/bicphotostyle/sigma/18200mm/index.jsp

StePic op 18 maart 2014 om 13:16

Blijf het jammer vinden dat reviews op Zoom eigenlijk nooit voorzien worden van foto's (vergelijking met andere objectieven) zodat bijvoorbeeld vervorming en dergelijke te zien is.

misterfixit op 18 maart 2014 om 16:18

Eens.

ron68 op 18 maart 2014 om 13:08

Hoe zit het met de vervorming?
Is het net als de vorige 18-200 dat de uitersten eigenlijk niet bruikbaar zijn?

Thesixthsense4U op 8 april 2014 om 20:32

Met de vervorming valt het reuze mee, als je er maar de juiste software voor hebt! Ik gebruik DXO Optics Pro 9.
Deze software is in staat om alle lens fouten eruit te halen. Het kost een beetje, maar dan heb je ook wat. Ik heb zelf de Sigma 18-250 F3.5-6.3 DC OS en ben erg tevreden. Deze weegt wel iets zwaarder dan de latere versie, maar daar was de prijs ook naar. Ik zou niet anders meer willen voor op vakantieM

ron68 op 8 april 2014 om 20:57

De lens heeft dus wel een vervorming.. Dat deze met software te corrigeren is doet er voor mij niet toe, het maakt in principe dan niet uit welke lens je koopt je photoshopt je foto's dan gewoon zodat ze er weer fatsoenlijk uitzien.

rob1951 op 10 april 2014 om 00:47

vervorming........te voorkomen door een peperdure lensconstructie of........te corrigeren door de camera of........achteraf door software.

Mijn gevoel zegt ook een lens moet geen vervorming laten zien, maar voor het uiteindelijke resultaat maakt het natuurlijk geen fluit uit.........

ron68 op 10 april 2014 om 06:42

Voor de huis-tuin-en-keuken foto's niet..
Hoe minder je hoeft te corrigeren achteraf hoe beter het resultaat uiteindelijk zal zijn.
Om vervorming te corrigeren moet je pixels weggooien of bij bedenken, weggooien is nog niet zo erg maar bij bedenken wel, als je plaatje breder moet mis je pixels en die worden dan bij gemaakt door bestaande te copieeren.

rob1951 op 10 april 2014 om 15:32

Maakt het dus toch een fluit uit......bedankt voor je informatie.

Thesixthsense4U op 8 april 2014 om 21:07

Klopt, de lens heeft vervorming, zie de review. Het mooie van de DXO software is dat zodra je de foto opent op het scherm, de software al automatisch de lens herkent en de fouten eruit haalt. Je hoeft er bijna niks aan te doen, tenzij je de RAW bestanden nog meer wikt verfijnen!

Montanje60 op 19 februari 2017 om 12:23

beste ik heb een vraag over dxo sofstware paket is tie ook in het nederlands
Gr Hennie

ron68 op 8 april 2014 om 21:14

Prachtig dat je reclame maakt voor de software die je gebruikt, ik prefereer het maken van mooie foto's die weinig tot geen nabewerking nodig hebben. Foto's maken zoals je dat vroeger ook moest doen met je dure negatieven.

Thesixthsense4U op 8 april 2014 om 21:42

Ja dat was een mooie tijd, ik ga graag mee met de veranderingen, maar zo heeft ieder zijn voorkeuren. Natuurlijk heb ik ook analoog gefotografeerd, toch ben ik veel blijer met de digitale chip en software. Ik hoop dat je wat aan mijn comment hebt gehad. Fijne avond nog!