Meld je gratis aan
Review: Universele 3-in-1 lenskit © Fisheye, macro, groothoek, lenzen, smartphone

10 april 2014, 09:00

Met een universele 3-in-1 lensset maak je van je telefoonlens simpel een macro-, groothoek- en fisheyelens. Maar wat is het resultaat? Wij testen het uit!

De camera van de mobiele telefoon wordt steeds beter. Aangezien je de telefoon altijd op zak hebt, pak je deze al snel om een kiekje te maken van de mooie omgeving, een leuke selfie of een kleurrijke zonsondergang. Maar je loopt al snel tegen de beperkingen van de camera op: je staat te dicht bij een gebouw voor een totaalplaatje of je krijgt een detailfoto niet scherp. Je kunt niet van lens wisselen zoals bij een spiegelreflexcamera om het probleem op te lossen.

Universele lenskit

De oplossing is de universele 3-in-1 lenskit. Deze set bestaat uit een clip met drie soorten lenzen: macro, groothoek en fisheye. De set is eenvoudig in gebruik. Pak de clip, kies een lens en schroef deze op de clip. Bevestig de clip vervolgens op de cameralens en je kunt fotograferen met het desbetreffende effect. Het voordeel van deze set is dat je de lenzen op een clip schroeft. Hierdoor is het systeem geschikt voor elke mobiele telefoon of tablet van verschillende merken zoals Apple, Samsung en HTC.

In eerste instantie lijkt het of de set maar twee lenzen heeft. Dit komt doordat de groothoeklens op de macrolens geschroefd zit. Als deze op elkaar geschroefd zitten, gebruik je de groothoeklens. Schroef je de lenzen los, dan gebruik je de macrolens. Naast de clip met de drie lenzen krijg je twee lenzenkappen en een microvezel zakje. Hierdoor is de set makkelijk mee te nemen op pad. Het past makkelijk in een jaszak.

Groothoek en fisheye

We beginnen met de fisheye- en groothoeklenzen. In de onderstaande foto's zie je het resultaat van links naar rechts: foto zonder lens, groothoeklens en fisheye-lens. Zoals je ziet doen de lenzen wat ze moeten doen. Bij de groothoek komt er iets meer in beeld en de fisheye-lens brengt nog meer dan de groothoek in beeld met het typerende bol-effect. Het bollingseffect van de fisheye is wel afhankelijk van de afstand tot je onderwerp. Hoe dichterbij je bij je onderwerp bent, hoe meer bolling je hebt.

foto zonder lens, groothoeklens en fisheye-lens

Het nadeel van deze lensjes waren de zwarte randen om de foto's. Wij testen de lenzen op een Samsung Galaxy S3. Daar was de groothoek te groot voor deze lens. Toen we de lenzen voor de iPhone camera zetten hadden we geen last van de zwarte rand. Gelukkig kun je deze rand nog altijd verwijderen in de nabewerking door een uitsnede te maken.

Macro

Tot slot zijn we aan de slag gegaan met de macrolens. In eerste instantie lukte het niet om scherp te stellen, maar je moet de lens heel dicht op het onderwerp houden om een scherpe foto te maken. En met dicht bedoelen we echt dicht, tot op een paar cm. Zo werkt de lens eigenlijk als een soort vergrootglas. Je fotografeert de mooiste details. Het leuke is dat de lens automatisch al een goede scherptediepte geeft. Wel ligt de scherpte op een vast punt en dat is in het midden. Dit kun je niet handmatig aanpassen.

Even de tuin in voor wat testbeelden eindigde in een lange fotografietocht. Een gele narcis, wat blauwe druifjes en een paardenbloem. Toen we een lieveheersbeestje aantroffen, zijn we twintig minuten zoet geweest om hem te fotograferen. Je blijft met de lens rondlopen. Waar je normaal nooit een detailfoto met je telefoon kon maken, krijg je nu de meest artistieke en gedetailleerde foto's. De beste foto's maak je in direct zonlicht. In de schaduw is het soms moeilijk scherpstellen.

Ter vergelijking zijn er ook foto's gemaakt zonder de macrolens. Dit toont het verschil tussen normale scherpstelafstand en de details van de macrolens. De foto's zijn niet nabewerkt.

Paardenbloem: links geen lens, rechts: macrolens

Orchidee en blauwe druifjes

Lieveheersbeestje in het gras. Ongelofelijk dat dit met een smartphone gemaakt is.

Conclusie

De set is zeker een leuke (camera)gadget. Zo'n opzetlens geeft natuurlijk niet hetzelfde resultaat als een spiegelreflexcamera met een specifieke lens, maar de nieuwe mogelijkheden vergroten het fotoplezier met je telefoon. De groothoek en fisheye werken zoals het moet, maar de macrolens is écht leuk om mee te fotograferen.

Abonneeaanbieding

Ben je nog geen abonnee van Zoom.nl maar wil je dat wel worden? Kies dan voor deze abonneeaanbieding! Dan krijg je deze 3-in-1 lens er gratis bij! Ben je al abonnee? Dan kun je bij ons deze kit met korting kopen!

Plus- en minpunten
Door de clip kun je de set op elke telefoon of tablet gebruiken
De set is makkelijk in gebruik: lens vastdraaien, clip op je telefoon bevestigen en je kunt fotograferen
Goed te vervoeren door zakje en lensdoppen, het kleine formaat pas in je jaszak
Macrolens werkt als een vergrootglas: de mooiste details leg je nu met je telefoon vast
Zwarte rand om foto's als de lens niet perfect aansluit
De macro- en groothoeklens zitten op elkaar gedraaid, dit werkt soms verwarrend

Beoordeling

Score:

Specificaties

Reacties (11)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
marjellema op 15 april 2014 om 16:21

Hallo, heb de lens op 10 april besteld, enig idee wanneer ik m thuis kan verwachten?
Groet

ko3ntje op 10 april 2014 om 13:03

Ziet er idd zeker goed uit, en de prijs valt me dan ook mee. Vraag me alleen echt af hoe dit in de praktijk zal zijn. Foto's zoem er zeker wel goed uit maar mocht iemand niet tevreden zijn is dit product te ruilen??

en past het echt op elke telefoon? ik heb een Xperia Z1

de minpunten zijn wel mee te leven, zwarte rand heb je toch niet als die goed aansluit.
en verwarring? ja moet je zelf gewoon goed opletten toch

SuzanneM op 10 april 2014 om 13:28

Hoi Koen,

De clip kan best ver open, daarom past hij op elke telefoon (of tablet). Toevallig hebben we de set ook op een Xperia Z1 getest, dat ging prima!

Je kunt de set niet inruilen als je niet tevreden bent.

ko3ntje op 10 april 2014 om 14:20

Hebben jullie geen fotos waar die op een Z1 zit?

SuzanneM op 10 april 2014 om 15:28

We hebben geen testfoto's voor publicatie van de Z1, maar het resultaat is vrijwel hetzelfde als bij de bovenstaande foto's.

ko3ntje op 11 april 2014 om 13:31

Als resultaat zelfde is ongeveer als bovenstaande fotos heb ik dus ook de zwarte rand? dan gaat het helaas over. vind het niet de moeite waard om bij elke foto te moeten aanpassen

SuzanneM op 11 april 2014 om 13:46

Hoi Koen, de zwarte rand is alleen van toepassing op de fisheye- en groothoeklens, zoals bij bovenstaande foto's. Bij de macrolens zie je dit amper.

ko3ntje op 10 april 2014 om 15:45

Dankje voor de snelle reactie. Waar het mij om gaat is dat ik nu niet zeker weet of die bij een Z1 idd goed aansluit. ze hebben het over zwarte rand om foto als het niet zo is, dit willen we uiteraard niet. dan is 15 euro namelijk weer veel geld.

ko3ntje op 10 april 2014 om 15:36

Ik doe zelf genoeg met fotografie om deze aan te schaffen. en een DSLR neem je niet altijd zo snel mee. Telefoon heb je idd altijd bij je.

syreeta op 10 april 2014 om 12:24

Zo, dat klinkt super goed. Ik ga me hier eens flink in verdiepen. Vooral de macro spreekt me aan.

StePic op 10 april 2014 om 11:42

Eindelijk! Een review, mèt foto's!