Meld je gratis aan
Review: Sigma 18-300mm F3.5-6.3 Macro OS HSM C © Sigma, 18-300, objectief

27 april 2015, 10:00

Sigma maakt niet alleen de prijswinnende high-end Art-objectieven, maar ook de Contemporary reeks. Deze objectieven zijn lichter, goedkoper, compact en hebben vaak een groot zoombereik. Wij testen de nieuwe Sigma 18-300mm F3.5-6.3 Macro OS HSM C superzoom.

Deze Sigma 18-300mm is met z'n adviesprijs van zeshonderd euro een aantrekkelijk geprijsd objectief. Zeker voor fotografen die graag zonder al te veel te sjouwen en objectieven te wisselen toch vaak hun reflex mee willen nemen. Op een dagtocht of een lange reis. Lees hier 8 tips voor het fotograferen op reis.

Compromis?

Dit soort megazooms zijn vaak een optisch compromis. Waar een vast brandpunt kan worden ontworpen om scherpte te optimaliseren en vervorming tegen te gaan, moet een ultrazoom zowel in het groothoekbereik als in de telestand die optische problemen weten te tackelen. Hoe groter het zoombereik is, des te omvangrijker die compromissen zijn.

Constructie

Het is een voor deze prijsklasse mooi gebouwd objectief. De grote brede zoomring heeft een fijne rubberen coating. In- en uitzoomen gaat wat zwaar. Toch heeft Sigma besloten om een vergrendelknop te monteren, zodat het objectief niet ongewild tijdens het vervoer uit zou kunnen schuiven. De autofocus is stil en snel.

Handmatig

Wie graag met de hand scherpstelt, zal dit objectief iets minder waarderen. Je kunt niet zoals bij andere objectieven het automatisch van de autofocus overnemen door simpelweg aan de scherpstelring te draaien. Bij dit objectief moet je eerst een schakelaar overhalen, pas daarna kun je met een dunne ring aan het einde van het objectief je onderwerp handmatig scherpstellen. Die scherpstelring heeft een vrije korte slag en heeft in tegenstelling tot de zoomring veel speling. De optische stabilisatie geeft tot ongeveer drie stoppen minder kans op onscherpte en doet opvallend stil zijn werk.

Optisch

Deze nieuwe Sigma zet gezien de adviesprijs goede resultaten neer. In de groothoekstand was de scherpte in dit prijssegment uitstekend, datzelfde geldt voor het middengebied van het optisch bereik. In het telebereik liep de scherpte wat terug, maar scoorde het objectief nog altijd goed.

Vertekening

De tonvormige vertekening in de uiterste groothoekstand was zoals te verwachten redelijk zichtbaar, maar dat zal je behalve als je architectuuropnames maakt in je dagelijkse opnames niet erg opvallen. Lichtafval is in dezelfde groothoekstand ook duidelijk aanwezig, maar verdwijnt als je één tot twee stoppen diafragmeert. Chromatische aberratie is nauwelijks aanwezig, ook niet bij hoge lichtcontrasten.

Alternatief

Heb je helemaal geen zin om verschillende objectieven mee te sjouwen? En heb je ook nauwelijks behoefte om handmatig scherp te stellen? Dan zou je tijdens het shoppen niet alleen maar naar de ultrazooms van het merk van je body moeten kijken. Deze Sigma ultrazoom biedt namelijk voor vijf verschillende cameramerken een erg goed alternatief, voor een erg aantrekkelijke prijs.

Plus- en minpunten
groot zoombereik
mooi gebouwd
licht van gewicht
beeldkwaliteit voor scherpe prijs
in- en uitzoomen wat zwaar
handmatig scherpstellen wat omslachtig
niet lichtsterk

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,4

Specificaties

  ModelSigma 18-300mm F3.5-6.3 Macro OS HSM C
  Prijs€ 599,-
  LeverancierSigma Benelux, tel. 030-6061070
  Brandspuntafstand18-300 mm (27-450 mm omgerekend naar aps-c)
  LichtsterkteF 3,5-6,3
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie17 elementen in 13 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,33; met close-up lens 0,5
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 39 cm tot oneindig
  Filtermaat72 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenSigma, Sony, Pentax, Canon en Nikon
  Gewicht/ Afmetingen objectief585 gram/7,9x10,1 cm

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
fotasch op 19 april 2018 om 17:56

Ik kocht dit objectief ter vervanging van mijn (gesneuvelde) Sony 18-250. Nu weet ik wel dat dit geen top objectief kan zijn maar in mijn beleving (lees ervaring) is de Chromatische Abberatie bij 18 mm toch wel heel erg slecht. Voor de zekerheid een paar resultaten voorgelegd aan mijn leverancier doch die laat weten dat e.e.a. voor dit objectief "normaal" is. Het is maar goed dat er software is die dit probleem kan onderdrukken.

Keesvanderhart op 13 februari 2017 om 12:48

Ik heb deze lens nu een maand en hij bevalt me wel. Voor het betere werk ga ik wel een wat beperktere zoom aanschaffen met wat meer lichtsterke. Deze lens gebruik ik vaak bij wandelen en straat fotografie. Dan is het wisselen wat onhandig en het grotere zoombereik erg makkelijk.

GerardSmits op 26 mei 2015 om 12:23

Ik heb dezelfde ervaring met mijn Sigma 18-200. Ik vind overigens dat er in de praktijk best mee te leven is. Bovendien: alles is naar zijn prijs.

PtR op 6 mei 2015 om 20:31

Dat in- en uitzoomen gaat vanzelf lichter worden. Mijn Sigma 17-70 zakt steeds meer uit als de camera aan mijn schouder hangt.