Meld je gratis aan
Review Nikon Coolpix P900

5 mei 2015, 09:24

Fotografen op vakantie zijn altijd op zoek naar de ideale reiscamera, het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten. Nikon heeft met de Coolpix P900 geprobeerd die ideale reiscamera te ontwerpen en lijkt daar redelijk in geslaagd. Wij testen deze camera.

Compact en licht heeft onderweg natuurlijk de voorkeur. Plus een groot zoombereik, zodat je niet je hele reeks objectieven van groothoek tot supertele mee hoeft te sjouwen. Gps in de camera is ook fijn, zodat je achteraf op een kaart meteen kunt zien waar je dat landschap hebt geschoten. En wifi natuurlijk, zodat je jouw opnames meteen met je smartphone met de hele wereld kunt delen. Hadden we het al over beeldkwaliteit gehad? Nikon heeft met het ontwerp van de Coolpix P900 geprobeerd om die ideale reiscamera te ontwerpen, maar heeft het inderdaad die vijf poten?

Travel light?

Wie had gehoopt op een lichte en compacte Coolpix P900 komt bedrogen uit. Je kunt de omvang het beste vergelijken met een kleine dslr. Dat is natuurlijk niet zo gek met zo'n imposant zoombereik. Als je de camera met dat forse objectief goed wilt vasthouden, is een flinke handgreep onontbeerlijk. Een ingebouwde flitser en een hoog standpunt zijn nodig om het flitslicht over het objectief heen te tillen. Dat alles maakt de camera flink groter en forser. De camera heeft een heldere naar alle kanten draaibaar scherm. De elektronische zoeker is wat aan de donkere kant.

Megazoom

Met 83x optische zoom zet de Coolpix P900 in ieder geval een indrukwekkend zoombereik neer. Sterker nog: het is op dit moment de bridgecamera met het langste zoombereik. Je zoomt in ongeveer 4 seconden van een omgerekend 24 mm groothoek tot een imponerende 2000 mm megatele. In die uiterste telestand kun je een flinke volle maan beeldvullend fotograferen!

Zoomknop

Zoomen kun je met de traditionele zoomring rond de ontspanknop, maar ook met een speciale zoomknop aan de zijkant van het objectief. Omdat je dan tegelijkertijd met je linkerhand het objectief ondersteunt, verminder je meteen de kans op bewegingsonscherpte. Omdat het vogeltje met het objectief in de 2000mm-stand hebt zo je compositie uit vliegt, bezit de camera nog een 'zoom-uit-zoom-in' knop. Zodat je na het indrukken van deze terugkeerzoomknop je onderwerp weer snel in beeld kunt plaatsen. Reuze handig!

Waar ben ik?

Iedereen die trektochten maakt, vindt het heel erg fijn om achteraf nog eens op een kaart te zien waar je die prachtige opnames hebt geschoten. De gps van de Coolpix P900 is redelijk snel zodat de camera snel matcht met de satellieten.

Wifi

De wifi-functie van de camera werkt ook snel, maar de gratis Nikon-app heeft maar een paar basic functies. De belangrijkste is het downloaden van de gemaakte foto's naar je smartphone, zodat je die op Facebook of Instagram kunt delen. Natuurlijk kun je ook op een afstand de camera bedienen, maar erg veel opties om het resultaat te beïnvloeden, heb je niet.

Kwaliteit

In de groothoekstand blijven de randen van het beeld achter. In het telebereik tekent het objectief wat zacht. De software in de camera corrigeert de vertekening over het zoombereik goed. De vijf stops-beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je in het telebereik niet zo heel snel naar een statief hoeft te grijpen.

Pixel peepers

Onder aan de streep gaat het natuurlijk ook om de kwaliteit van de beelden die op de sd-kaart belanden. De relatief kleine sensor, het type 1/2,3 inch sensor dat in de meeste compactcamera's te vinden is, presteert in combinatie met dat enorme zoombereik toch nog verassend. Vooral in de lage iso-waardes. Deze camera is zeker niet bedoeld voor de pixel peepers die op zoek zijn naar de allerhoogste scherpte of groot dynamisch bereik. Maar vooral voor fotografen die zowel een weids landschap willen schieten als dat piepkleine vogeltje in datzelfde landschap, zonder van objectief te moeten wisselen. Geen schaap met de vijf poten dus, maar zeker een goed uitgerust Zwitsers zakmes.

Plus- en minpunten
83x optische zoom
optisch gestabiliseerd objectief
wifi/nfc/gps
kantelbaar scherm
macro tot 1 cm afstand
fors formaat
klein formaat sensor
geen zonnekap
geen raw
geen touchscreen

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelNikon Coolpix P900
  Prijs€ 639,-
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564
  Sensor4,2x5,7 mm, 1/2,3 inch cmos-sensor, 16 megapixel
  Resolutie4608x3456, 3264x2448, 2272x1704
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-6400 (en automatisch)
  Burstrate7 bps
  Opnameformaatjpeg (2 verschillende compressies), mov, mp4, h.264
  Objectief4,3-357 mm (24-2000 mm omgerekend naar 35mm)
  Zoombereik83x optische zoom
  Scherpstellencontrast en autofocus, handmatig
  Zoekerelektronische zoeker, 921.000 pixels
  LCD-monitor3 inch volledig kantelbaar tft-scherm, 921.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body899 gram/13,9x10,3x13,7 cm

Reacties (8)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
niekje69 op 6 december 2017 om 13:15

Ik heb deze camera vandaag gekocht voor een hele mooie prijs van 408 euro bij Super Aankoop NL. Enige nadeel is dat je met paypal moet betalen. Ik heb dat, maar veel mensen niet. Ik heb al een Nikon D5300, maar vind de prijzen voor een zoomlens absurd hoog, dus dan maar deze camera voor de vogels, zonsondergangen en de maan

pjotr123 op 23 oktober 2016 om 15:14

https://www.facebook.com/physicsbyumer/videos/1037510653042409/?hc_ref=NEWSFEED

BriqueSoie op 16 juni 2016 om 18:02

ik heb een vraag gesteld op een reactie van E. Aldus maar zie dat dat van meer dan een jaar geleden is. Mij lijkt deze camera prachtig. Eerst ging ik voor de Sony DSC HX400V maar nu ik deze heb gezien ga ik toch hiervoor, alleen scheelt dat wel ff 150 euro....

hofje op 10 april 2016 om 15:23

wat jammer dat er geen raw op zit

huubverbeek op 4 december 2015 om 22:01

Een sensortje van 4,2 x 5,7 mm !!! Dan mag je wel héél goed licht hebben ! Mijn ervaring is dat je met deze kleine sensors je iso echt niet hoger dan 200 iso moet zetten anders ziet het er niet uit.

daannijman op 2 november 2015 om 17:38

Ik weet niet hoe ik moet kiezen. Ik zoek een camera als deze (de zgn. bridgecamera) met minimaal 25x optische zoom, maar ik word redelijk gek van het aanbod. Wie kan mij vertellen wat de "beste" keuze is?

edaldus op 8 mei 2015 om 17:22

Ik gebruik deze camera inmiddels al een maand en ben er zeer tevreden over. Zolang je de optische zoom tot 83x gebruikt kan je goed uit de losse hand fotograferen en zijn de beelden (zeer) mooi. De digitale zoom tot 166x gebruik ik niet, je kan deze ook uitschakelen. Ook heb ik zeer goede ervaringen met macro opnamen en ben daar meer dan tevreden over. Wat ik overigens mis aan deze wel zeer beknopte review is dat de camera totaal niet geschikt is om foto's te maken van wielrenners e.d. omdat hij daar niet snel genoeg voor is. Ik heb de camera daar ook niet voor gekocht. Overigens heb ik de maan ook gefotografeerd en dit is zeer goed gelukt. Overigens kan je nu, door een actie van Nikon, het aantal keer zoom in euro's terug krijgen op deze camera en dat is dan 83 euro! Vele foto's staan al op mijn facebookpagina: http://www.facebookweer.nl Ik geef de camera **** sterren.

BriqueSoie op 16 juni 2016 om 17:57

ik heb je foto's op de fb pagina gezien. prachtig!! Nu wil ik overstappen van mijn canon eos 1000d naar deze camera. Ik ben nog steeds een beginneling en wil veel natuurfoto's maken. Nu zag ik ook foto's vanuit het vliegtuig en wat mij opviel was dat zowel de vleugel van het vliegtuig als ook het land scherp is. Gaat dat gemakkelijk met dit toestel? Ik wil namelijk af van het lenzen verwisselen. Misschien heel simpele vraag maar ja, ik blijf een beginneling omdat ik al heel lang niet heb gefotografeerd. Ik woon in Frankrijk op het platteland en daar ga ik niet naar een fotografiecursus omdat dat allemaal te ver weg is. Bedankt voor een antwoord. gr. Anneke