Upload jouw foto's
Review: Sony HX400V © IDG NL

20 oktober 2015, 08:17

Ben je het sjouwen met je zware en grote reflex met bijbehorende objectieven helemaal zat, maar vind je een traditionele compact toch veel te klein, dan is een bridge camera misschien wel het juiste alternatief. Wij testen de Sony HX400V

Bridge camera's hebben het uiterlijk van een reflex, inclusief stevige handgreep en een zoeker. Meestal zijn ze voorzien van een enorme, niet verwisselbare megazoom, die vooral in het groothoekbereik lichtsterk is. In dit geval een 50 keer optische zoom die van 24mm groothoek tot 1200mm extreem tele loopt. Hoewel bridge camera's door het ontbreken van verwisselbare objectieven onder de noemer compactcamera vallen, zijn ze qua afmetingen en gewicht niet echt compact te noemen.

Connected

Deze Sony HX400V is een rijk uitgeruste bridge camera. Wifi en NFC zijn aan boord om de camera op afstand te kunnen bedienen. Maar ook om je opnames snel naar je smartphone te kunnen downloaden zodat je die via social media kunt delen. Een andere fijne feature is de ingebouwde GPS zodat je achteraf heel makkelijk op een kaart kunt zien waar je de opnames hebt gemaakt.

50 keer optische zoom

De HX400V heeft een fijne brede ring rond het objectief waarmee je in- en uitzoomt, of je autofocus heel comfortabel en nauwkeurig met de hand mee kunt finetunen. Dat laatste is vooral in het extreme telegebied een erg handige feature. Het Zeiss glaswerk is in de groothoekstand lekker lichtsterk. In het telegebied is het objectief dat, en dat is in deze prijsklasse niet zo heel vreemd, met diafragma f6,3 niet echt. In de testopnames die we in de volautomatische stand maakten zagen we dat de camera, ondanks de heel erg goede optische beeldstabilisatie, in het telegebied toch veilig koos voor de wat hogere iso waardes. Uiteraard om bewogen opnames te voorkomen. En dat is wat zonde, want door de relatief kleine sensor zijn de opnames in de hogere gevoeligheden al snel vatbaar voor ruis.
Qua bediening doet deze HX400V erg aan de instap Alpha reflexen denken. Deze HX400C kreeg niet alleen de Alpha menustructuur. Ook het beperkt kantelbare scherm aan de achterzijde en de EVF doen daar erg aan denken. De EVF is groot maar helaas niet van een heel hoge resolutie.

Geen raw

Omdat de HX400V alleen Jpeg ondersteunt poetst de ijverige Bionz X beeldprocessor in die hogere gevoeligheden niet alleen de ruis maar ook de details wat sneller weg. Dat kun je uiteraard voorkomen door zelf de maximale gevoeligheid te bepalen. Dan levert de camera, ondanks de kleine sensor goede resultaten. En gezien het ruime megazoombereik ook nog eens voor een aantrekkelijke prijs.

Plus- en minpunten
Bridge camera met 50 keer optische zoom
24-1200mm Zeiss objectief met goede optische beeldstabilisatie
Ingebouwde EVF
Wifi en nfc/ GPS
Beperkt kantelbaar 3 inch LCD scherm
1080P 60fps video
Macro tot 1cm
10 bps burstmode
Geen raw
Lage resolutie EVF
Geen touchscreen
Geen aansluiting hoofdtelefoon of microfoon
Geen zonnekap
Hoge ruisniveau’s bij bij hoge iso waardes

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,6

Specificaties

  ModelSony HX400V
  Prijs€ 389,-
  LeverancierSony, tel. 020-6581911
  Sensor6,6x8,8mm, 1/2,3 formaat Exmor R CMOS sensor, 20 megapixels
  Resolutie5184×3456, 3648x2432, 2592x1728
  Videoresolutie1920X1080P, 60 bps
  LichtgevoeligheidISO 80-12800 (en automatisch)
  Burstrate10 opnames per seconde
  OpnameformaatJpeg (twee verschillende compressies), AVCHD, MP4
  Objectief4,3-215mm (24-1200mm omgerekend naar 35mm) 50 x optische zoom
  ZoombereikF2,8 - F6,3
  ScherpstellenContrast autofocus, handmatig
  ZoekerElektronische zoeker, 202.000 pixels
  LCD-monitor3 inch beperkt kantelbaar LCD scherm, 921.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body660 gram/12,9x9,3x10,3 cm

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
SonyE6210 op 24 februari 2019 om 09:29

LEES DIT VOORDAT U EEN SONY-CAMERA KOOPT - RECURRENTE FOUTMELDING E: 62: 10

Ik heb meer dan een dozijn camera's van verschillende merken en modellen in bezit gehad, onder andere meerdere SONY's. Mijn laatste aankoop was een SONY DSC-HX400V en ik ben 2,5 jaar lang een trotse eigenaar van dit apparaat geweest, waarbij het apparaat zonder problemen werkte. In die periode was de DSC-HX400V zeer veelzijdig, prettig in gebruik, de lange zoomlens is fantastisch voor dier- of natuurfoto's op grote afstand, en omschakeling tussen automatische instellingen voor snelle foto's en handmatige instellingen voor specifieke resultaten is erg plezierig. Sommige nadelen van het apparaat zijn enige traagheid om meerdere foto's te maken.
Maar plotseling, hoewel ik veel zorg heb besteed aan de camera, verscheen er een knipperend foutbericht "E: 62: 10" net nadat de camera werd ingeschakeld en continu bleef knipperen op het scherm voor de gehele gebruiksperiode. Ik vond de betekenis van de foutmelding op https://www.sony.com.au/electronics/support/articles/00008857: dit is een algemene fout met het stabilisatiesysteem. Toen werden de beelden met een hoge zoomfactor wazig en zelfs in de zoeker is er een beweging.
Wat was niet mijn verrassing om erachter te zien via een eenvoudige opzoeking naar de foutmelding op internet (google E: 62: 10 of op YouTube) dat het een bekend terugkerend probleem is dat (heel) veel gebruikers direct na het opvallen van de garantie tegemoet gaan, en dit met verschillende modellen SONY-camera's. Veel fora zijn gevuld met soortgelijke berichten in alle talen, met eindeloze lijsten met antwoorden van wanhopige gebruikers die allemaal hetzelfde probleem delen.
Ik heb tot nu toe meer dan 400 forums opgesomd (lees http://sony-e-62-10.tk voor het volledige verhaal!), Elk forum bevat tientallen gebruikers met hetzelfde probleem! Ik vond op Amazon de getuigenis van een bedrijf dat tegelijkertijd een tiental apparaten kocht en waarvan meer dan de helft de fout E:62:10 heeft gehad ! Een andere gebruiker kocht 2 HX300 en 1 HX400V, allemaal met de fout E:62:10. Een andere gebruiker kocht 2 HX400V ... beide met dezelfde foutcode. Het probleem is zo bekend dat sommigen zelfs een hele internetzaak hebben ontwikkeld op basis van dit fenomeen!
Er is een procedure die het mogelijk maakt om de stabilisator opnieuw te gebruiken, helaas moet deze telkens worden herhaald als het apparaat wordt ingeschakeld.
Na het plaatsen van mijn testimonial op SONY-forums, kreeg ik het advies om de technische ondersteuning te bellen ... en net als alle andere gebruikers ontving ik alleen standaardkopie / geplakte berichten die verwijzen naar het verlopen van de garantie en weigerden rekening te houden met het verborgen gebrek aanwezig gezien het aantal genoemde gevallen. De reparatiekosten die in de meeste forums worden genoemd, variëren tussen 300 € en 400 €, in de meeste gevallen kosten ongeveer gelijk aan de initiële aanschafkosten van het apparaat. En SONY voegt er snel aan toe dat SONY onder de voorwaarden van de garantie niet kan garanderen dat reserveonderdelen beschikbaar zijn voor een product dat buiten de garantie valt.
*** Als u besluit dit type apparaat te kopen, houdt u dan rekening met het feit dat u de totaliteit van de aankoopkosten over de 2 jaar wettelijke garantie moet afschrijven ... !! ***
Ik hoop dat mijn ervaring andere gebruikers zal dienen.

cotim op 20 oktober 2015 om 11:47

Vrij goedkoop is een soepele rubberachtige zonnekap te koop. Wel opletten bij groothoek opnames dan is de kap zichtbaar.